”Viimeiset todistukset jaettaisiin 5.6.” – Kuntalaiskuulemisessa käsiteltiin esitystä Vihtijärven koulun lakkauttamisesta

Markku Pietilä sai illan ensimmäiset aplodit puheenvuorostaan, jossa hän mietti mm. kunnan henkilöstökuluja ja Vihtijärvellä kyläläisten yhteisön eteen tekemää työtä. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Tässäkö on kiitos vihtijärveläisten tekemästä valtavasta määrästä talkootyötä? Miksi säästöjä haetaan kylästä, joka valmiiksi jo tuottaa itse lähes kaikki palvelunsa?

Onko edellisistä koulujen lakkautuksista tullut säästöjä? Onko ajateltu, kuinka paljon koulukuljetukset saastuttavat? Miten tämä sopii Vihdin imagoon ja nettisivuilla esitettyyn kylämyönteisyyteen?

Muun muassa tällaisia kysymyksiä esitettiin Vihtijärvellä kuntalaiskuulemisessa, jossa aiheena oli Vihtijärven koulun mahdollinen lakkauttaminen.

Kunnanjohtaja Erkki Eerola julkaisi elokuussa Vihdin kunnan talouden tasapainottamisen alustavan esityksen. Tämän mukaan kunta luopuisi Vihtijärven koulusta kuluvan lukuvuoden päätyttyä. Vihtijärven koulun oppilaille osoitettaisiin lähikouluksi Haimoon koulu.

Eerola korosti, että kyseessä on luonnos.

– On hyvä, että onnistuimme tuomaan ensimmäisen luonnoksen julki elokuussa, niin meille on jäänyt kolme kuukautta aikaa kuulla kannanottoja. Uskon, että sen ansiosta tulemme saamaan aikaiseksi parempia päätöksiä, Eerola sanoi ja vakuutti, että virkamiehet aidosti haluavat kuulla näkemyksiä Vihtijärven koulusta ja että kommentit otetaan päätöksenteossa huomioon.

Kannanottoja illan aikana kuultiinkin runsaasti – samoin raikuvia aplodeja, joilla Nummituvalla paikalla olleet kiittivät useistakin nasevista tai tunteikkaista puheenvuoroista. Tilaisuutta oli mahdollista seurata ja kommentoida myös verkon välityksellä. Vilkas keskustelu kirjattiin ylös, ja muistio tilaisuudesta tulee myöhemmin esille kunnan verkkosivuille.

– En missään nimessä sano, että valinnat ovat helppoja, Erkki Eerola myönsi.

Säästöjä on kuitenkin Eerolan mukaan pakko syntyä, sillä kunnan talous on huonoilla kantimilla: verotulot ovat vähentyneet, toimintakulut ovat kasvaneet suuresti ja velkaa on jouduttu ottamaan käyttötalouden menoihin. Tänä vuonna koronapandemian isku talouteen on ollut yllättävä ja suuri, ja siitä palautuminen voi Eerolan mukaan viedä vuosia.

Sopeutustarve seuraaville kolmelle vuodelle on noin 43 miljoonaa euroa.

Talousjohtaja Henri Seppänen kertoi, että mikäli Vihtijärven koulun toiminta lopetettaisiin, säästöjä arvioitaisiin syntyvän nettona vuositasolla 154 000 euroa.

Henkilöstömenoista säästöjä syntyisi noin 125 000 euroa. Säästöjä tulisi myös mm. puhdistuksesta sekä vuokrasta, sillä kunta on vuokrannut koulutilan kyläyhdistykseltä.

Kustannuksia kuitenkin tulisi oppilaiden kuljettamisesta. Arvio on tehty 25-30 oppilaan perusteella ja kunta on laskenut kuljetuksiin menevän 40 000 euroa, mikäli kuljetukset pystytään hoitamaan yhdellä autolla. Mikäli kuljettavia oppilaita on yli 30, tarvitaan toinen auto ja kustannuslisäys olisi 60 000 euroa.

Kuntalaiskuulemisessa paikalla olleiden kommenteissa toistui epäusko yhden auton riittämisestä huonokuntoisilla teillä ja laajalla alueella.

Toinen monessa puheenvuorossa toistunut huoli oli rakennuspaikkojen saaminen. Jos tähän ongelmaan tartuttaisiin, voisi kyläläisten mielestä uusia asukkaita ja siten koululaisiakin löytyä lisää.

Opetuspäällikkö Kirsi Hyvämäki esitteli Vihdin itäisen alueen kouluja. Hän huomautti, että Vihtijärven koulu on vain kaksiopettajaisena haavoittuvainen. Oppilashuollon palveluiden saatavuuden hän myös mietti olevan mahdollisesti riittämätöntä. Vihtijäven koulun opetustiloissa on hänen mukaansa puutteita: teknisentyön luokka ja liikuntasali eivät täytä nykyvaatimuksia.

Hyvämäki sanoi myös, että olisi tarkoituksenmukaista saada lapset pois yhdysluokista ja niin sanottuun yksisarjaiseen kouluun.

Vihtijärven koulun tilanteeseen vaikuttaa se, että lapsia syntyy koko ajan vähemmän, joten ikäluokat pienenevät. Koulussa on tällä hetkellä reilu 30 oppilasta.

– Jos tämä prosessi näin menee maaliin, silloin viimeiset todistukset jaettaisiin 5.6, Hyvämäki totesi puheenvuoronsa lopuksi.

Eteneminen

Kunnanjohtajan luonnos talouden tasapainottamistoimista julkaistiin elokuussa.

Vanjärven päiväkodin ja Vihtijärven koulun lakkauttamisten osalta järjestettiin kuntalaiskuulemiset, joihin oli mahdollista osallistua myös verkon välityksellä.

Vihtijärven koulun asiaa käsitellään vielä lasten ja nuorten lautakunnassa sekä kunnanhallituksessa. Kunnanvaltuuston päätettäväksi talouden tasapainotusohjelma tulee marraskuussa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut