Pääkirjoitus: Lihakeitto vaihtuu nakkikeitoksi

Vihdin kunnan talouden tasapainottamisessa eletään nyt tärkeimpiä aikoja.

Kunnanjohtaja Erkki Eerola julkisti alustavan ehdotuksensa keinoista kolme kuukautta ennen kuin kunnanvaltuusto tekee päätöksiä.

Avoimuuden ja keskustelun herättämisen kannalta kunnanjohtaja toimi loistavasti. Keskustelua on todellakin käyty, ja asukkaiden mielipiteitä on koossa paljon.

Nyt talousasiat ovat olleet lautakunnissa puntaroitavina. Esimerkiksi Vanjärven päiväkodin ja Vihtijärven koulun kohtalosta ei lautakuntien kannanottojen perusteella kannata kuitenkaan vielä tehdä veikkauksia.

Esimerkiksi kaavoitus- ja tekninen lautakunta "ilmaisi huolensa mahdollisesti ohjelman yhteydessä päätettävistä muutoksista kunnan palveluverkkoon, ja sen vaikutuksista."

Voiko tätä asiaa enää pyöreämmin sanoa?

Kuntavaalit lähestyvät, joten tälläkin karsintakerroksella valmiutta on nyt antaa selkeitä lausuntoja lähinnä muutamien tuhansien tai muutamien kymmenientuhansien suuruisista karsinnoista.

Talouden tasapainottamisohjelmassa esitetty toiminnan tehostuminen tulee kaavoitus- ja teknisen lautakunnan antaman lausunnon mukaan näkymään esimerkiksi tarjottavien aterioiden ruokalajeissa ja tuotevalinnoissa.

Lautakunnan lausunnossa kerrotaan esimerkkejä. Lihakeitto vaihtuu nakkikeitoksi, jäätelö korvapuustiksi ja pehmeä leipä karsitaan minimiin tai mahdollisesti poistuu päiväkoti- ja oppilasaterioilta.

Nämä muutamat muutokset saattavat säästöjen ohella kaiken lisäksi nostaa kouluruokailun suosiota!

Kunnan taloustilanne näyttää alkuviikon tietojen perusteella tänä vuonna paremmalta kuin jokin aika sitten. Ilo voi olla hetkellinen.

Konsultit ovat vuosikymmeniä toistaneet, että talousongelma on aina kehittämistilanne, uusi mahdollisuus. Sellainen aika on nyt vihtiläisten päättäjien käsissä.

Lähivuosien kannalta olennaisen tärkeä kunnanvaltuuston kokous on vajaan kuukauden kuluttua. Remontti on aloitettava nyt, sitä ei voi siirtää uuden valtuuston pyöriteltäväksi.

VESA VALTONEN

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut