Vahvoja tunteita ja voimakkaita värejä – Marjaana Hukkanen-Heiskasen maalauksia Vihdin kirkonkylän kirjastossa

Marjaana Hukkanen-Heiskanen pitää Vihdin kirkonkylän kirjaston näyttelytilaa hienona. Hänen Tunteen voimalla -niminen näyttelynsä on esillä kirjastossa lokakuun loppuun. Merja Nenonen

Maija-Liisa Nyman

Marjaana Hukkanen-Heiskanen teki töitä toimistossa ja harrasti maalaamista. Harrastuksen hän oli aloittanut vuonna 1987 työväenopistossa Lohjalla. Kun työt loppuivat, Hukkanen-Heiskanen tajusi, ettei halunnutkaan enää toimistotöihin. Hän halusi tehdä jotakin muuta.

Niinpä hän lähti taidekouluun.

Nyt Hukkanen-Heiskanen on jo vuosia ollut kuvataitelija. Hänen uusin Tunteen voimalla -niminen näyttelynsä on esillä Vihdin kirkonkylän kirjastossa.

Ympyrä on siinä mielessä sulkeutunut, että entinen maalauksen harrastaja on palannut opistoon, tosin eri roolissa. Nykyään Marjaana Hukkanen-Heiskanen opettaa kuvataiteita Hiiden Opiston Avoimessa ateljeessa. Sillä tavalla hän kirkonkylän kirjaston näyttelytilankin löysi.

– Yksi opiskelijani piti siellä näyttelyä ja ihastuin paikkaan. Niin hieno tila!

Tilan lisäksi häntä innosti ajatus päästä näyttelyn avulla esittelemään vihtiläisille oppilailleen, millaisia töitä heidän opettajansa maalaa.

Jokainen ihminen osaa maalata.

Tyypillisimmillään Hukkanen-Heiskasen työt ovat vahvoja, voimakkaan värisiä ja suurikokoisia.

– Näyttelytila rajoitti töiden kokoa, Hukkanen-Heiskanen kertoo. Kirjaston vitriineihin taiteilija toikin pienehköjä akvarelleja, jotka eivät ole olleet ennen esillä. – Oli kiva laittaa ne tänne. Samalla huomasin, että tuonkin kokoisia olen tehnyt.

Tunteen voimalla -näyttelyä varten Hukkanen-Heiskanen ei ole maalannut yhtään uutta työtä, mikä on hänelle harvinaista.

Hukkanen-Heiskanen kuvaa itseään tuotteliaaksi ja spontaaniksi maalariksi. Eniten häntä kuvataitelijana määrittää tunne: hänelle on tärkeää saavuttaa maalauksessa sisäinen tunnetila. Oma tunnetila vaikuttaa maalauksiin; kirkonkylän näyttelyn töitä hän pitää iloisina.

Hukkanen-Heiskanen kertoo, ettei hän suunnittele maalauksiaan etukäteen. Sen sijaan hän ottaa siveltimen ja värit ja antaa maalauksen viedä mennessään.

– Olen maalatessani flow-tilassa. Ykskaks sivellin putoaa kädestä, ja tiedän, että työ on tässä, Hukkanen-Heiskanen kuvailee.

Omien töiden maalaamisen lisäksi Marjaana Hukkanen-Heiskanen nauttii opettamisesta.

– Opetustyö on ollut antoisaa, Hukkanen-Heiskanen sanoo.

Ryhmässä tekemistä Hukkanen-Heiskanen pitää hyödyllisenä, sillä siinä saa ryhmän tuen ja kannustuksen. Hän huomauttaa myös, että aina on varaa kehittyä, oli sitten aloittelija tai jo kokenut kuvataiteilija.

– Se harmittaa, kun moni ihminen sanoo, ettei osaa maalata. Jokainen ihminen oikeasti osaa maalata. Jokainen maalaa omaa itseään. Vaikka maalaisi kattilan, siihen tulee oma sielu mukaan, Hukkanen-Heiskanen vakuuttaa.

Hän kehottaakin kaikkia kokeilemaan ja muistuttaa:

– Ei missään nimessä pidä odottaa eläkeikää, jos haluaa jotakin tehdä. Elämästä ei koskaan tiedä, mitä tapahtuu.

Tunteen voimalla -näyttely esillä lokakuun loppuun saakka Vihdin kirkonkylän kirjastossa (Nietoinkuja 1). Asiakaspalvelu avoinna ma-ti klo 13-19, ke-pe klo 11-16. Omatoimikirjastona avoinna ma-pe klo 7-21, la-su klo 7-18 (käyttö vaatii käyttäjäksi rekisteröitymisen).

Marjaana Hukkanen-Heiskanen

Marjaana Hukkanen-Heiskanen (s. 1961) on syntynyt Suomussalmella, asuu Lohjalla.

Opiskellut kuvataiteita Vapaassa Taidekoulussa ja Alfa-Art Taidekoulussa.

Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseuran, Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen, Suomen Taiteilijoiden ja Lohjan Taideyhdistyksen jäsen.

Työskentelee kuvataiteen tuntiopettajana Hiiden Opistossa.

On osallistunut moniin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin. Yksityisnäyttelyitä pitänyt mm. Lohjan pääkirjastossa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut