Muovikoruja ja torakoiden nahkoja – esinekollaasien näyttely pääkirjaston vitriineissä

Minna-Karoliina Heinon assemblaasien näyttely on esillä pääkirjaston vitriineissä. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Lasimaljakossa ruskea lasihevonen. Se seisoo rusehtavien näkinkenkien päällä.

Tämä assemblaasi eli esinekollaasi on esillä pääkirjaston vitriinissä. Teoksen nimi on Myydään hevonen. Kengillä.

Nykytaiteilija ja aforistikko Minna-Karoliina Heinon uusimmassa näyttelyssä tärkeässä roolissa ovat esinekollaaseiden lisäksi niihin liittyvät tekstit, jotka löytyvät teosluettelosta.

– Teosluettelo on avain näyttelyyn. Se on tosi tärkeä ottaa mukaan teoksia katsoessaan, Heino sanookin.

Tekstit ovat lyhyitä ja tiiviitä, mutta täynnä merkityksiä – kuten aforistikolle sopii.

Teokset on koottu lasimaljakoihin, jotka asettavat rajat – niin teokselle kuin kuvaannollisesti keskustelulle, Heino sanoo.

– Samalla lasimaljakko symboloi haluamme pällistellä kaikenlaista.

Näyttelyssä pällisteltävää riittää, sillä asetelmissa on esillä tavaraa mustikanvarvuista tietokoneen näppäimiin ja muovikoruista torakoiden nahkoihin.

– Viime kesänä tein tosi ahkerasti taustatyötä näyttelyä varten, Heino kertoo ja sanoo, että esineyhdistelmien takana on paljon ajatustyötä – ja tavaroiden haeskelua. Hän kertoo etsineensä esineitä roskiksista ja kirpputoreilta.

– Lisäksi teoksissa on mukana tavaroita, jotka ovat minulle merkityksellisiä, mutta joista en tiedä, mitä niillä tekisin.

Heinon edellinen julkinen näyttely oli sekin pääkirjastossa Nummelassa. Tuolloin hän toi kirjastoon puun.

– Puussa olleet muovieläimet ovat mukana myös tässä näyttelyssä, Heino kertoo ja sanoo vanhan hyödyntämisen olevan itselleen tärkeää taiteilijana.

– Näyttelyssä nostan esiin erilaisia ongelmakohtia. Siinä on läpileikattuna koko yhteiskunta, Heino kertoo uusimmasta näyttelystään.

Hän itse pitääkin näyttelyään hyvin kantaaottavana. Teokset ovat syntyneet ajatuksista, jotka ovat vaivanneet hänen mieltään: – Tässä on nähtävillä itseäni jatkuvasti pohdituttavia asioita.

Yksi esimerkki tällaisesta asiasta on kohtaamisen tärkeys.

– Miksi on oletusarvo kohdata toinen ihminen, varsinkin vieras, kulmat kurtussa? Heino ihmettelee ja jatkaa esimerkiksi kiusaamistapauksiin viitaten: – Miksi arvostusta saa olemalla ikävä? Miksi ei arvostusta saa olemalla kiva ja mukava ja ystävällinen?

Minna-Karoliina Heino sanoo, että taiteen kuuluu tuoda esiin epäkohtia. Hän on kuitenkin halunnut tehdä näyttelystä samalla kertaa kauniin – se ei siis lyö ketään silmille eikä osoittele.

Hienovireisyys takaa taiteilijan mielestä sen, että näyttelyä voi katsoa kukin tavallaan: kauniina asetelmina tai kantaaottavina teoksina.

Minka Heinon näyttely on esillä lokakuun ajan pääkirjaston vitriineissä (Pisteenkaari 9, Nummela). Sitten se siirtyy marraskuuksi kirkonkylän kirjaston vitriineihin (Nietoinkuja 1, kirkonkylä).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut