Vihdin seurakunnan uusi strategia vastaa taloushaasteisiin

Vihdin seurakunnan tilaratkaisuja pohdittiin muun muassa kirkonkylässä yleisötilaisuudessa viime vuoden marraskuussa. Vesa Valtonen
Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vihdin seurakunnan taloustilanne heikkenee, kiinteistöjen korjaustarve on edelleen suuri ja henkilöstön määrää on tiukentuvan talouden takia pakko vähentää.

Strategia on päätetty uudistaa, sillä seurakunnan toimintaympäristö on muuttunut ja muuttumassa edelleen voimakkaasti.

Tämän takia toimintatapoja ja organisaatiota aiotaan uudistaa, jotta seurakunta pystyy hoitamaan perustehtäväänsä muuttuvassa talous- ja toimintaympäristössä.

Vihdin seurakunnan uuden strategian valmistelu aloitettiin keväällä. Kirkkoneuvostossa strategian uudistamista linjattiin lokakuun alussa. Työ jatkuu ensi viikon keskiviikkona.

Seurakunnalla on voimassa strategiset linjaukset talouden, kiinteistöjen ja henkilöstön osalta.

Linjausten mukaan talouden pitää olla kestävällä pohjalla. Tämä huomioidaan esimerkiksi toimintamenojen sopeuttamisessa verotuloihin.

Henkilöstön ja kiinteistöjen määrää on ollut tavoitteena vähentää neljänneksellä, joka käytännössä tarkoittaa noin 20 henkilötyövuotta ja noin 2 500 rakennusneliötä.

Henkilöstön määrää on vähennetty tähän mennessä lähinnä tukipalveluista ja lapsityöstä.

Rakennusneliöiden vähentämiseksi on tehty jo lukuisia päätöksiä vuodesta 2017 alkaen.

Kirkonkylän 1 715-neliöinen seurakuntatalo on päätetty purkaa, Kanttorila talousrakennuksineen on myyty, siunauskappeli oli ollut jo vuosia pois käytöstä, samoin Riuttarannan leirikeskuksen vanha päärakennus.

Seurakunta on luopunut myös kolmesta osakehuoneistosta. Neljän vuoden aikana neliömäärä on vähentynyt noin 2 800:lla.

Seurakunnalla on tällä hetkellä useita investointitarpeita. Edessä ovat muun muassa Nummelan seurakuntakeskuksen peruskorjaus, hautausmaatoimiston ja Vihdin hautausmaan yleisövessojen uusinta, vainajien säilytystilan uusinta sekä Vihdin kirkon sivusalin muutostyöt nykyistä paremmiksi kokoustiloiksi.

Myös kaavoitushankkeita on suunnitelmissa. Tällaisia ovat Nummelan seurakuntakeskuksen puistoalueen muutos kerrostalotonteiksi, kirkonkylässä K-Supermarketin vieressä olevan pysäköintialueen muutos kerros- ja rivitalotonteiksi sekä Kirjavantien pienten tonttien rakennuspaikkamuutokset, Pappilan ympäristön omakotitalotonttien sijoitus puistoalueelle, Irjalansaaren ranta-asemakaavan hyväksyntä ja Kirkonkylän puistoalueiden myynti Vihdin kunnalle.

Maanmyyntihankkeista ideoina ovat Ahvenlammen mökin tontin myynti, Riuttarannan leirikeskuksen vanhan puolen ranta-alueen myynti, Pikku-Pappilan alapuoleisen rinteen myynti rivitalotontiksi sekä kirkonkylän Kalliomäen pienkerrostalo-rivitalotontin myyminen.

Kirkkoneuvostossa on siis alkanut lähetekeskustelu seurakunnan uusista strategisista tavoitteista, jotka koskevat henkilöstön määrää ja tehtäväkuvia, investointien toteutusta ja tärkeysjärjestystä sekä kiinteistökehitystä ja kiinteistömyyntien tavoitteita.

Suunnittelu jatkuu kirkkoneuvoston kokouksessa ensi viikon keskiviikkona.

Vihdin seurakunnan nykyinen strategia ”Uskomme hyvään – toimintastrategia vuosille 2017-2020” hyväksyttiin kirkkovaltuustossa huhtikuussa 2017.

Henkilöstöstrategian hyväksymisen yhteydessä toukokuussa 2018 päätettiin perustaa tulevaisuustyöryhmä, jonka tehtävänä tehdä esityksiä toimintaan ja talouteen liittyvistä suurista linjauksista.

Kirkkoneuvosto nimesi tulevaisuustyön ohjausryhmän jäsenet viime vuoden maaliskuussa.

Seurakunnan uuden strategian valmistelu aloitettiin huhtikuussa 2019 osana tulevaisuustyötä. Strategian työnimi on ”Huomiseen!”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut