Gasumin laitos on jo lähes valmis käyttöön – Rosk´n Rollin Munkkaan jätekeskuksen alueelle valmistuva laitos tuottaa biokaasua liikennekäyttöön Etelä-Suomen alueelle

Gasumin biokaasulaitoksen rakennustyöt Munkkaalla ovat edenneet niin hyvin, että laitos voidaan ottaa käyttöön vielä loppuvuoden aikana. Jukka Nurmilaakso

Jukka Nurmilaakso

Rosk´n Rollin Munkkaan jätekeskuksen alueella keväällä 2019 käynnistyneet Gasumin biokaasulaitoksen rakennustyöt ovat loppusuoralla.

Gasumin kiertotalousliiketoiminnan johtaja Ari Suomilammi kertoo, että Rosk´n Rollilta vuokratulla tontilta työt ovat edenneet hyvin.

– Laitos on jo siinä vaiheessa, että sinne aletaan marraskuussa ottamaan toisesta laitoksesta ymppiä eli siementä, jotta biologinen prosessi saadaan laitoksessa käyntiin, ja varsinainen raaka-aineen syöttö voidaan aloittaa. Vuoden loppuun mennessä pitäisi kaasun tuotanto olla käynnissä.

– Koronakevät toi meille ulkomaalaisia laitetoimittajia. Heidän maahanpääsyssään oli haasteita ja toisaalta jouduttiin tekemään erityisjärjestelyitä ihmisten pitämiseksi erillään epidemiariskien estämiseksi.

Munkkaalle rakennettava laitos tulee käsittelemään vuodessa noin 60 000 tonnia biojätteitä. Laitoksen odotetaan tuottavan vuodessa yli 40 GWh biokaasua ja 50 000 tonnia luomulannoitteita.

Biokaasulaitoksen on arvioitu vahvistavan kotimaisen biokaasumarkkinan kasvua ja edistävän vahvasti biokaasun liikennekäyttöä.

– Kaasuputken rakentaminen on myös vireillä, ja se on tarkoitus liittää kaasun siirtoverkkoon, jonne tuotetut biokaasut syötetään.

Käytännössä Munkkaalla tuotettua biokaasua voidaan hyödyntää liikenteessä koko Etelä-Suomen alueella.

– Kaasu menee suurimmaksi osaksi liikennekäyttöön autojen polttoaineeksi. Jonkin verran kaasua menee myös teollisuuden käyttöön ja muuksi polttoaineeksi.

Luomulannoite eli käytännössä prosessista ulos otettava mädäte toimitetaan suoraan lähiseudun isojen tilojen hyödynnettäväksi.

– Näitä asioista alkaa olla tilojen kanssa sovittu ja meillä on myös kumppani, jonka kautta tämä tapahtuu.

Munkkaan hankkeen työllistävä vaikutus on ollut rakentamisen osalta noin 170 henkilötyövuotta. Laitos työllistää vain kolme henkilöä.

– Mutta välillisiä työllisyysvaikutuksia on vaikka kuinka paljon. Lisäksi on kunnossapito- ja kuljetuspalvelut, jotka tulevat ulkoa.

Biokaasulaitos on runsaan 22 miljoonan investointi. Gasum käyttää Suomessa laitoksissaan ainoastaan jäteperäisiä raaka-aineita; biojätettä, jätevesilietteitä, lantaa ja teollisuuden orgaanisia sivuvirtoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut