Televisiotähti ja reissuleipuri – Ville Haapasalon hatsapurivaunu on loppuviikon Vihdin kirkonkylässä

Kirkonkylän K-Supermarketin kauppiaat Juulia Kuikka ja Timo Laukkanen nauttivat herkullisista tuoksuista, joita löyhyttelivät hatsapurivaunussa Ville Haapasalo ja Henry Linnamurto. Vesa Valtonen
Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Edes syksyinen kolea sää ei vähentänyt ostajien kiinnostusta kun Ville Haapasalo toi tiistaina hatsapurivaununsa viideksi päiväksi Vihdin kirkonkylään.

Jonoa luukulla K-Supermarketin pihalla oli myyntivaunun edessä jo ennen kuin luukut oli avattu.

Paljonko näitä menee täällä kirkonkylässä?

– Vaikea sanoa, mutta nyt ensi alkuun olen varautunut 2 000 hatsapurin myymiseen. Lisää näitä saa sitten aika nopeasti jos myytävä alkaa loppua, Ville Haapasalo laskeskeli.

Tavaramerkilleen Haapasalo oli uskollinen: asusteina hänellä oli kymmenasteisessa märässä viimassa polvishortsit, t-paita, liivit ja päähineenä hatsapuribisneksessä oivalliseksi havaittu pienilierinen hattu.

Leipuriksi tv-tähti Ville Haapasalo ryhtyi sattumusten kautta.

Hänellä on kodit Suomessa ja Venäjällä. Koronapandemia alkoi iskeä päälle ja Haapasalo oli suurilla messuilla Moskovassa. Ei ollut tietoakaan turvaväleistä eikä muista varotoimista.

Raja oli vielä auki, joten Haapasalo matkasi rivakasti Suomen puolelle ja jäi kesämökilleen karanteeniin Puumalaan.

– En uskaltanut mennä koronan vaaran takia kotiin Helsinkiin. Rupesin tekemään klapeja. Tein niitä muutaman kuukauden. En oikein tiedä, että mitä niiden kanssa loppujen lopuksi tekisin – niitä on ainakin riittävästi!

Puusavotan aikana ja sen jälkeen Haapasalo ryhtyi miettimään kuumeisesti lähitulevaisuutta, järkevää ja hyödyllistä tekemistä.

– Työt olivat sulaneet alta ja Venäjän puolelle ei taida olla töihin asiaa ennen kuin ehkä vuoden kuluttua. Jotain pientä oli tiedossa Suomessa täksi syksyksi, mutta kovin, kovin pientä ja vähän.

Haapasalo katseli Puumalan toria ja sai kuningasajatuksen.

– Rupean myymään tuoretta leipää torilla!

Leipomisesta hänellä ei ollut mitään käryä.

– Luin ja luin paljon aineistoa leipomisesta. Pikku hiljaa idea alkoi hahmottua. Homma selkisi kun löysin vuodelta 2011 peräisin olevan väitöskirjan leipomoiden kulurakenteesta.

– Sen pohjalta lähdin kehittelemään gruusialaisen kansallisruoan hatsapurin valmistusta ja myyntiä. ”Hatsa” on juusto ja ”puri” on leipä. Päätin ryhtyä valmistamaan näitä juustoleipiä, yhtä sorttia.

– Ei tarvitse kenenkään kysyä, että saisko vaikkapa aurajuustolla.

Puumalasta löytyi sopiva leipomotila ja uunihommat järjestyivät nopeasti.

Haapasalo suunnitteli myyvänsä Puumalan torilla kesän aikana 2 000 hatsapuria. Huimin odotus oli 5 000 kappaletta.

Toisin kävi.

– Meni 68 päivän aikana kaikkiaan 25 000 hatsapuria! Jono ei katkennut, lopulta tuli Joensuusta bussilastillinen ihmisiä ostamaan hatsapuria.

Kaukaisin pariskunta tuli moottoripyörillä Inarista. Söivät hatsapurit ja ajoivat takaisin. Haapasalo aikoo palkita jollain tavalla nämä tähän mennessä pitkämatkalaisimmat asiakkaansa.

Tällä hetkellä Puumalan Hatsapuri Oy työllistää viitisentoista henkeä. Yhtiö on vuokrannut hatsapurien myyntiä varten kaksi perävaunua. Bisnes on laajentumassa; parhaillaan modifioitavana ja maalattavana on Kuusamon entinen kirjastoauto.

– Ensin valloitetaan Suomi, sitten Ruotsi ja kolmanneksi Englanti, Ville Haapasalo irvistää. koronan viemä työtilanteeni on nyt tehnyt täyskäännöksen.

Hatsapurit esipaistetaan Puumalassa ja lämmitetään sitten myyntipaikoilla.

– Viitisen minuuttia kestää tämä hatsapurin paistaminen tässä. Uuniin mahtuu kerralla neljä hatsapuria. Pinnalle sipaistaan sitten voisulaa ja herkku on valmis, esitteli Haapasalon apuna kirkonkylässä ollut savonlinnalainen Henry Linnamurto.

– Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että koronan viemä työtilanteeni on nyt tehnyt täyskäännöksen. Suomalainen peruspiirre on kateus. Niinpä minä kerron avoimesti paljonko olen näitä myynyt, Haapasalo riemutsi kun jono myyntipisteen edessä alkoi kasvaa.

– Jos jotain tekee niin kannattaa tehdä isosti. Nyt tässä on käynyt niin, että minun pitää löytää jostain isompi leipomo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut