”Verhoiltavaa on maailmassa tosi paljon” – Autoverhoomo Kabiinissa verhoillaan monenlaista autojen penkeistä terassikalusteisiin

Ulla Laitinen on tällä hetkellä verhoilijan kisällikoulutuksessa. Hän sanoo, että alalla on niin paljon asiaa, että aina voi oppia lisää. Ladan istuin odottaa korjaamistaan. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Kun Ulla Laitinen ensimmäisen kerran ryhtyi verhoilemaan auton penkkiä, hän tiesi haluavansa juuri sitä tehdä työkseen. Hän ei enää muista, minkä merkkisen auton penkki se oli. Tunteen hän kuitenkin muistaa.

– Tiesin, että tämä on mun juttu.

Laitinen opiskeli tuolloin Rajamäen Työtehoseuran oppilaitoksessa verhoilijaksi ja oli työharjoittelussa autoverhoomossa, jossa on yli 40 vuotta verhoiltu autoja. Hän on ollut lisäksi myös ajoneuvoverhoilijamestarin opissa.

Valmistuttuaan hän perusti Autoverhoomo Kabiinin eikä ole katunut. Päinvastoin, Laitinen ja hänen miehensä laajentavat parhaillaan Haimoossa kotipihassaan sijaitsevaa autohallia, jossa Kabiinilla on tilat. Näin verhoomo on saamassa tuplaten lisää neliöitä.

Autoja Laitinen kertoo harrastaneensa ”iät ja ajat”. Harrastus on Ullan ja hänen miehensä yhteinen. Pariskunta on erityisesti kiinnostunut jenkkiautoista.

– Minulla harrastus on muuttunut työksi, mikä on kiva juttu.

Käsityöihmiseksi tunnustautuva Laitinen kertoo harrastaneensa myös ompelemista pitkään, pikkutytöstä saakka. Nykyinen ammatti siis yhdistää kaksi hänen intohimoaan.

Laitisella on ollut oma ompelimo vuosia sitten, mutta sen jälkeen hän oli vuosia töissä kaupan alalla. Käsillä tekeminen kuitenkin kiinnosti edelleen, joten Laitinen lähti Rajamäelle opiskelemaan puusepäksi. Vaikka puusepän ammatti ei osoittautunut omaksi, oli Rajamäelle lähtö onnenpotku. Samassa paikassa opetettiin nimittäin verhoilua.

– Hain ja pääsin opiskelemaan huonekaluverhoilijaksi. Se on ollut pieni haave aina.

Nyt Laitinen nauraa kiristelevänsä hampaita kiinni ruostuneiden ruuvien kanssa ja hikoilevansa punnertaessaan painavia penkkejä autoista verhoomon pöydälle.

– En vaihtaisi tätä silti mihinkään. Onhan tämä ihan älyttömän upeata työtä, Laitinen sanoo.

Ulla Laitinen on tehnyt metallipinnan päälle vinyylikaton asiakkaan vuoden 1974 Chevrolet Malibuun. Maija-Liisa Nyman

Autoverhoomo Kabiinissa Laitinen verhoilee pääasiassa autoja – mikä jo itsessään on hyvin monipuolista, Laitinen kertoo. Autojen merkit ja mallit vaihtelevat ja sen myötä myös esimerkiksi penkkien kiinnitykset.

– Joka ikinen automerkki on erilainen ja joka vuosimallissa on aina vähän erilainen penkki. Uusissa autoissa on penkeissä paljon sähköjohtoja, muovikoteloita ja säätönappuloita.

Laitinen sanoo, että vanhoissa autoissa saattaa puolestaan piillä yllätyksiä: korjattavaa onkin enemmän kuin päältä katsoen arvaisi. Hinta- ja aikahaitari vaihtelevatkin suuresti riippuen korjauskohteesta ja käytettävistä materiaaleista.

Penkkien lisäksi Laitinen verhoilee muun muassa autojen sisäkattoja, ratteja ja tavaratiloja tai kiinnittää vaikkapa lattiamattoja.

Yrittäjä hymähtää, että autojen verhoilu on välillä välineurheilua. Työssä tarvitaan jos jonkinlaista nippeliä ja monenlaisia työkaluja.

– Kaikilla ompelijoilla ei ole niin järeät koneet kuin autoverhoomossa. Näillä saa ommeltua melkein mitä vain.

Hän kertookin verhoilevansa myös esimerkiksi terassikalusteita, traktoreiden penkkejä ja moottoripyörien satuloita. Repertuaariin kuuluvat myös muun muassa veneet ja asuntovaunut. Onpa Laitinen tehnyt myös esimerkiksi kissanpetejä ja niittivyön rokkimimmille.

– Verhoiltavaa on maailmassa tosi paljon, Laitinen virnistää. – Tämä on siitä ihana työ, että tähän kuuluu kaikenlaista. Mitä ihmeellisimpiä asioita olen korjannut ja verhoillut. Ihmiset eivät aina ymmärrä, mitä kaikkea pystyykään korjaamaan.

Verhoilija toivoisi ihmisten korjaavan pois heittämisen sijaan. Lisäksi hän toivoo rohkeutta irrotella.

– Ihmiset ovat pikkuisen huonoja räväyttämään; suomalaiset ovat aika harmaita, Laitinen sanoo. Hän vinkkaa, että jo värilliset tereet tai tikkaukset tuovat ilmettä autoon. – Kaikkein ihaninta on se, että rohjetaan tekemään jotain muuta kuin yleensä.

Lisätietoja: www.kabiini.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut