Kiinteistöverosta äänestettiin kunnanvaltuustossa, mutta sitäkään ei koroteta – veroprosentit pysyvät Vihdissä ensi vuonna ennallaan

Valtuuston kokousta pystyi alkuhankaluuksien jälkeen seuraamaan Teams Liven välityksellä. Etualalla kulttuurituottaja Tommi Muhli, joka vastaa kunnan livestreameista. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Kunnallisveroon ja kiinteistöveroon ei tule korotuksia. Kunnanvaltuusto päätti ensi vuoden veroprosenteista maanantaisessa kokouksessaan.

Tuloveroprosentti on siis ensi vuonnakin 20,5.

– Vihdin tuloveroprosentti on jo nyt varsin korkea verrokkikuntiin nähden, huomautti Tuija Sundberg kokoomuksen ja RKP:n ryhmäpuheenvuorossa.

Hän painotti, että tulee ottaa huomioon kokonaisveroprosentti ja se, mitä eläminen maksaa.

– Kokemus on osoittanut, että verojen alentaminen on lähes mahdotonta, Sundberg totesi. Siksi hänen mukaansa veroja ei pidäkään lähteä korottamaan kevein perustein.

Kunnanjohtajan esityksen mukaisesti kiinteistöveroja olisi ensi vuonna nostettu. Tästä esityksestä oli kuitenkin äänestetty jo kunnanhallituksessa, joka päätyi äänin 6-3 siihen, ettei veroja koroteta. Valtuusto hyväksyi tämän kunnanhallituksen esityksen, tosin vasta äänestyksen jälkeen.

SDP:n ryhmäpuheenvuorossa Erkki Aronen totesi, että kunnanhallituksen esityksen jäädessä voimaan jää kunnalta saamatta reilusti yli kaksi miljoonaa uutta arvioitua verotuloa. Tämä tarkoittaisi hänen mukaansa vuodessa noin 60 euroa asukkaalta.

– Meidän mielestä tämä on ihan kohtuullista, Aronen totesi ja jatkoi, että vaikeassa tilanteessa kunnan tulee pyrkiä tarjoamaan asukkailleen riittävät palvelut.

Aronen esittikin palaamista kunnanjohtajan alkuperäiseen esitykseen kiinteistöverojen nostosta. Kunnanjohtajan vuoden 2021 talousarviossa esitettiin yleisen kiinteistöveroprosentin nostoa 0,95 prosentista 1,30 prosenttiin, vakituisten asuinrakennusten veroprosentin nostoa 0,45 prosentista 0,55 prosenttiin, muiden asuinrakennusten veroprosentin nostoa 1,00 prosentista 1,30 prosenttiin sekä rakentamattoman rakennuspaikan veroprosentin nostoa 4,00 prosentista 4,30 prosenttiin.

Vihreiden ryhmäpuheenvuorossa Olli Pekka Hatanpää kannatti Arosen esittelemää SDP:n muutosesitystä.

– Mikäli pidämme kiinteistöveron ennallaan kunnanhallituksen enemmistöpäätöksen ehdotuksen mukaan, ovat Vihdin kiinteistöverot maakunnan alhaisimmat, Hatanpää huomautti. Hänestä matala kiinteistövero ei kuitenkaan ole valtti uusien asukkaiden houkuttelemisessa, jos se samalla tarkoittaa palveluiden rapauttamista.

Kiinteistöverojen pysyttäminen tämän vuotisella tasolla voitti kiinteistöveron korottamisen äänin 28-15.

Kunnanvaltuuston kokous

Vihdin kunnanvaltuuston talousarviokokous pidettiin maanantaina Vihdin lukion auditoriossa.

Yleisöllä oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus seurata kokousta Teams Liven välityksellä.

Myös valtuutetut saattoivat halutessaan osallistua kokoukseen etäyhteydellä. Tämä mahdollisuus valtuutetuilla oli nyt toista kertaa, historian ensimmäinen kunnanvaltuuston hybridikokous pidettiin syyskuussa. Etäyhteydellä kokoukseen osallistui nyt kaikkiaan kahdeksantoista valtuutettua.

Valtuusto äänesti kokouksen aikana kaikkiaan kolmetoista kertaa. Eniten äänestettiin käsiteltäessä talousarviota vuodelle 2021 ja taloussuunnitelmaa vuosille 2022-2023.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut