Vihtiläisten hyvinvointiraportti valtuuston käsittelyssä: ”Raportin sisällön voisi kiteyttää, että moni vihtiläinen voi hyvin”

Kunnanvaltuusto merkitsi tiedoksi hyvinvointiraportin vuodelta 2019. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

– Hyvinvoivat ja terveet kuntalaiset ovat Vihdin voimavara, sillä jokaista kuntalaista tarvitaan elinvoimaisen Vihdin rakentamiseen, totesi Heidi Seppälä (r.) kunnanvaltuuston kokouksessa.

Seppälä piti Kokoomuksen ja RKP:n ryhmäpuheenvuoron kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin raportista. Valtuusto merkitsi vuoden 2019 hyvinvointiraportin tiedoksi.

– Hyvinvoinnin edistäminen on hieno tavoite ja meidän on muistettava, että se tarkoittaa jokaiselle kuntalaiselle vähän eri asiaa riippuen elämäntilanteesta.

Seppälä huomautti, että sen paremmin ikäihmiset, työikäiset kuin lapsetkaan eivät ole yhtenäinen ryhmä. Vihdissä on esimerkiksi paljon hyvinvoivia lapsia, mutta huonovointisuus on lisääntynyt.

– Näin ollen on tärkeätä, että ennaltaehkäisevään toimintaan panostetaan ja siihen sijoitetaan.

Ennaltaehkäisyn Seppälä huomautti olevan avainasemassa myös ikäihmisten hyvinvoinnista huolehtimisessa.

– Raportin sisällön voisi kiteyttää, että moni vihtiläinen voi hyvin. Olemme koko maan keskiarvoa terveempiä kuntalaisia, ja hyvinvointikertomuksen indikaattorit ovat pääsääntöisesti paremmat kuin koko maassa, keskustan ryhmäpuheenvuoron pitänyt Sari Metsäkivi totesi.

Metsäkivi huomautti, että toisaalta on myös suuria huolen aiheita. Hän nosti esiin mm. ikääntyneiden yksinäisyyden ja palvelutarpeen, yläkouluikäisten yksinäisyyden ja mielenterveysongelmat, nuorten huumekokeilut.

– Myös nuorten työttömyys on korkea verrattuna Uudenmaan keskiarvioon. Samoin koulutusta vaille jäävien nuorten osuus on yhä suuri. Se on todella omituista, koska pääkaupunkiseudun koulutustarjonta on monipuolinen ja hyvä. Näiden juurisyitä on selvitettävä.

SDP:n ryhmäpuheenvuorossa Pentti Pulkkinen totesi: – Tuntuu siltä, että tässä raportissa Vihti on ruusutarha tai ainakin aurinkolaiva, joka purjehtii pääkaupunkiseudulla.

Pulkkinen huomautti, että kuitenkaan esimerkiksi maallemuuttobuumi ei näy Vihdissä, vaikka se naapurikunnissa näkyy.

Pulkkinen kysyi kunnanjohtaja Erkki Eerolalta, millaisena tämä näkee raportin annin. Löytyisikö sieltä uusia tekijöitä, joilla viedä Vihtiä maailmankartalle?

Eerola vastasi, että pitkään tilanne on ollut se, ettei hyvinvointiraportti ole ohjannut kunnan toimintaa riittävästi.

Tämän asian on kuitenkin tarkoitus muuttua ja raportointi on tarkoitus jatkossa liittää tiukemmin osaksi toiminnan suunnittelua sekä sen johtamista. Kunnanjohtajan mukaan on mietittävä syitä sille, miksei tavoiteltuun kasvuun olla päästy.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut