”On hienoa tehdä oikeaa työtä” – työharjoittelua Hyrsylän Mutkassa erityisnuorille

Aira Samulin nauttii Spesian opiskelijoiden seurasta. Kuvassa nokialainen Nea Forsman. Kai Jauhiainen

Kai Jauhiainen

Harvoin näkee yhtä tyytyväisiä ilmeitä kuin Hyrsylän Mutkassa. Järvenpäässä toimivan erityisoppilaitos Spesian kymmenen toisen vuoden kiinteistönhoitajaopiskelijaa olivat kahdeksatta kertaa Hyrsylässä työharjoittelussa.

– On hienoa tehdä oikeaa työtä. Olen nyt itsenäisempi kuin aiemmin. Enää ei tarvitse kysyä aina apua, kertoi kouvolalainen Leevi Kärnä.

Kärnä lähti opiskelemaan kiinteistönhoitajaksi, kun näki Kouvolassa kerrostalossa asuvana kiinteistönhoitajia työssään.

– Mikään päivä ei ole samanlainen.

Nokialainen Nea Forsman on viihtynyt työharjoittelussa.

– Ruokakin on ollut hyvää, parempaa kuin koulussa.

Aloite työharjoittelusta tuli Spesian suunnasta kesällä ja Aira Samulin tarttui ideaan. Ensimmäinen harjoittelukerta oli elokuussa ja sen jälkeen nuoret ovat olleet Hyrsylässä yhden päivän viikossa.

– Nämä nuoret ovat yhteiskunnan käyttämätön voimavara. Olen niin iloinen siitä, että olette olleet täällä ja toivottavasti tulette vielä, kiitteli Aira Samulin.

Samulinin mukaan koronasta on ollut jotain hyvääkin.

– Ilman koronaa meidän kaikki aikamme olisi mennyt ryhmistä huolehtimiseen. Nyt meillä on ollut aikaa ottaa teidät vastaan, kertoi Aira Samulin.

Samulin toivoo, että yritykset ottaisivat Spesian erityisnuoria työharjoitteluun ja töihin ennakkoluulottomasti. Samaa toivoo ryhmän ohjaaja Susanna Kiiskinen.

– Työharjoittelussa he pääsevät tekemään oikeaa työtä. Se opettaa taitoja ja nostaa heidän itseluottamustaan, jota on taatusti kyllä aiemmin painettu alas monta kertaa.

Työharjoittelusta kiinnostuneet yritykset voivat ottaa yhteyttä suoraan Spesiaan.

Koronaepidemia on rokottanut Hyrsylän Mutkan kävijämääriä rajusti.

– Kaikki retkibussit jäivät pois. Vain yksi linja-auto tuli. Siinä oli 60 paikkaa, mutta ihmisiä oli 20, kertoi Aira Samulin.

Aika Samulin on edelleen Hyrsylän Mutkan emäntä, mutta käytännön toimintaa pyörittää Hyrsylän Mutkassa asuva pojantytär Kiti Samulin Pete-miehensä kanssa. Kiti Samulin on nyt asunut Hyrsylän Mutkassa kymmenkunta vuotta.

– Koetan mieheni kanssa tehdä kaikki käytännön työt täällä niin, että Aira voi pelkästään tulla tänne taksilla tapaamaan ihmisiä. Airan takiahan ihmiset tänne tulevat. Ensimmäisen kuukauden aikana aikoinaan Aira soitti ja varmisti että ”onko kermaa, onko pullaa”. Nyt hän tietää, että kaikki toimii.

Aira Samulin joutui myymään yhden rantatontin Saimaalta ja taidekokoelmansa turvatakseen Hyrsylän Mutkan pidon.

– Se riittää tämän vuoden loppuun asti.

Kiti Samulinin mukaan jonkin verran asiakkaita kesällä tuli, vaikka bussit olivatkin poissa.

– On ilahduttavaa, kun esimerkiksi suvut tulevat tänne henkilöautoilla eri puolilta Suomea. Sitten heitä on esimerkiksi 20 ja kyllä sellaisille ryhmille on tällä väljyyttä.

Koulutusta

Yksilöllistä tukea opintoihin

Järvenpäässä toimiva ammattiopisto Spesia tarjoaa ammatillista ja valmentavaa koulutusta nuorille ja aikuisille, jotka tarvitsevat yksilöllistä tukea opintoihinsa. Koulutuskirjo ulottuu työelämään valmentavasta koulutuksesta ammattitutkintoon tähtäävään koulutukseen.

Kiinteistönhoitajan tutkintoon opiskelu kestää kolme vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut