Vihdin museon muutto Kuntalaan etenee – korjaustyöt ovat suunnitteilla, raha ratkaisee rakennuksessa tehtävien muutostöiden laajuuden

Vihdin vanha kunnantalo Kuntala täyttI sata vuotta vuonna 2011. Rakennus oli viimeksi kirkonkylän kirjaston käytössä. ARKISTOKUVA/Minna Pulli
Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Vihdin museon siirtyminen kirkonkylässä Pikku-Pappilasta Kuntalaan alkaa ilmeisesti hiljalleen edetä.

Kirjastolta vapautuneiden Kuntalan tilojen muutostöille on ensi vuoden talousarviossa runsaat 480 000 euroa.

Museonjohtaja Heidi Tammelin ei vielä pysty arvioimaan tarkkaa museon muuttoaikataulua.

– Oman aikataulumme voimme rakentaa heti kun saamme kunnan tekniseltä puolelta muutos- ja korjaustöiden aikataulun. Museon muutto ei ole m ikään pikkujuttu, kokoelmat kasvavat koko ajan, Tammelin muistuttaa.

Kaavoitus- ja teknisen lautakunnan linjauksen mukaan Kuntalan muutostöiden laajuus määräytyy käytettävissä olevien määrärahojen perusteella.

Lautakunta hyväksyi hankesuunnitelman ja valtuutti kunnan tilapalvelun viemään hanketta eteenpäin.

Lautakunnan päätöksen perusteella seuraavaksi valmistellaan urakkakilpailutukseen tarvittavat asiakirjat. Näitä ovat esimerkiksi laajempi haitta-ainekartoitus, arkkitehtisuunnitelmat, rakennushistoriallinen selvitys, sähkö- ja lvi-suunnitelmat, urakka-asiakirjat ja selostukset.

Museo on toiminut kirkonkylässä vuosikymmenien ajan seurakunnalta vuoratuissa tiloissa Pikkupappilassa.

Tällä hetkellä Vihdin museo toimii neljässä eri kiinteistössä; kunnan omistamassa Niuhalan vanhassa kansakoulussa, seurakunnalta vuokratussa kappalaisen virkatalossa eli Pikku-Pappilassa, viljamakasiinissa sekä yksityiseltä vuokratuissa kokoelmatiloissa.

Kirkonkylän uuden koulukeskuksen suunnittelun yhteydessä arvioitiin, että Kuntalan muutostyöt museon tarpeisiin maksaisivat noin 1,9 miljoonaa euroa.

Summan sisältöä ei koskaan tarkemmin avattu, sillä Kuntala oli luokiteltu myytävien kunnan rakennusten listalle.

Museon siirtymisestä Kuntalaan tehty tarveselvitys hyväksyttiin kunnanhallituksessa vajaat neljä vuotta sitten. Seuraava askel eli hankeselvitys Kuntalan muutostöistä käynnistettiin pari vuotta sitten.

Museonjohtaja Heidi Tammelin esitti noihin aikoihin tärkeysjärjestyksen Kuntalassa tarvittavista korjaus- ja muutostöistä.

Suurimmat muutostyöt tarvitaan muuttuvan näyttelyn käyttöön tulevassa suuressa salissa ja sen lattiassa.

Rakennuksen sähköistystä on alustavasti suunniteltu täydennettäväksi muun muassa niin, että isompaan saliin asennetaan lattiarasiat vaihtuvien näyttelyiden käyttöön.

Lisäksi päivitettäisiin ison salin valaistusta sekä äänentoistoa. Näyttämön takana olevia varastotiloja on suunniteltu avarrettavaksi kantavien rakenteiden sallimissa rajoissa.

Esteetön sisäänkäynti aiotaan järjestää esimerkiksi kääntämällä nykyinen kulkuluiska niin, että sitä pitkin saavutaan aulatilaan.

Ensimmäiseen kerrokseen museon ammattilaiset ovat kaavailleet tiloja pysyvälle näyttelylle, valokuville sekä museokaupalle ja kahviolle.

Näiden lisäksi yksi huoneista tulisi museon henkilökunnan työtilaksi ja omaa huonetta on suunniteltu myös käsikirjastolle.

Heidi Tammelinin mukaan rakennuksen kaikki kerrokset pystytään hyödyntämään täysimääräisesti kun rakennuksessa on myös henkilöhissi.

– Sen hinta ei todellakaan ole niin suuri kun jossain vaiheessa on annettu ymmärtää, Heidi Tammelin näpäyttää.

Hän teki asiantuntijoiden kanssa muutama vuosi sitten alustavan kustannusarvion Kuntalassa tarvittavien muutos- ja korjaustöiden todellisista kustannuksista.

– Summa oli silloin 390 000-405 000 euroa, Tammelin avaa.

Kunnanvaltuuston hyväksymässä ensi vuoden talousarviossa Kuntalan muutos- ja korjaustöihin museon tilaksi on varattu 482 000 euroa. Lisäksi on 150 000 euron varaus museon tilojen ensikertaiseen kalustamiseen.

Kaavoitus- ja teknisessä lautakunnassa hyväksytyn hankesuunnitelman mukaan on mahdollista, että joitakin korjauksia kuten Kuntalan ulkomaalaus jää tehtäväksi vuosikorjausten yhteydessä myöhemmin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut