”Monipuolista rakentamista” – vireillä on useita osayleiskaavoja Vihdin eri osiin

Vihdin kunnan strategista yleiskaavaa esiteltiin pari vuotta sitten. Kaava hyväksyttiin kunnanvaltuustossa kuluvan vuoden syyskuussa, mutta se ei vielä ole lainvoimainen. ARKISTOKUVA/Vesa Valtonen
Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Kaavoituskatsaus ja kaavoitusohjelma lähivuosille valmistui tiistaina kaavoitus- ja teknisessä lautakunnassa kunnanhallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi.

Merkitykseltään mittavin meneillään olevista kaavahankkeista on Etelä-Nummelan osayleiskaava.

Tavoitteena on määritellä eteläisen Nummelan kehittymisen ja taajamarakenteen laajenemisen suuntaviivat sekä osoittaa rakentamisalueet asemakaavoitustyön pohjaksi.

Aiemmin kaavaa valmisteltiin nimellä Eteläisen Nummelan osayleiskaava, mutta tämän kaavan hyväksyntä kumoutui korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Kaava otettiin jälleen uudelta pohjalta valmisteluun viime vuoden lopulla.

Kaavan luonnos hyväksyttiin kaavoitus- ja teknisessä lautakunnassa lokakuun alussa ja asetettiin kuukaudeksi nähtäville.

Kaava on tulossa ehdotuksena lautakunnan käsittelyyn alkuvuodesta 2021.

Johtoajatuksena on Etelä-Nummelan alueen rakentamisen mahdollistaminen monipuolisena ja korkeatasoisena, kestäviin liikennemuotoihin tukeutuvana taajama-keskuksena, joka on Vihdin voimakkaimmin kasvava alue tulevina vuosikymmeninä.

Kaavassa mahdollistetaan ESA-radan Nummelan aseman toteuttaminen sekä aseman ympäristön riittävän tehokas maankäyttö.

Tervalammen alueen osayleiskaavan tavoitteena on kyläasutuksen kehittäminen.

Kaavalla määritellään tulevaisuuden maankäytön rakenne ympäristöarvot sekä ylemmänasteiset maankäyttösuunnitelmat huomioiden.

Tarkoituksena on nyt laatia mitoittava osayleiskaava, jossa rakennuspaikat on määritelty.

Osayleiskaavan valmisteluaineisto oli jo helmi-maaliskuussa 2016. Valmisteluaineistosta esitettiin 80 erilaista mielipidettä ja annettiin 29 lausuntoa.

Kaavoitusohjelman mukaan kaavaehdotus pyritään saamaan nähtäville parin seuraavan vuoden aikana.

Vihtijärvellä puolestaan selvitellään mahdollisuutta laatia osayleiskaavaa kylän omilla voimavaroilla.

Tarkoitus on laatia osayleiskaava mitoittavana oikeusvaikutteisena osayleiskaavana. Vihdin kunnan kaavoitus hoitaisi kaavan hallinnollisen käsittelyn.

Kaavahanke tulee kaavoitusohjelman mukaan vireille kun reunaehdot kuten alueen laajuus ja vastuutahot ovat selvät.

Vihtijärven kyläyhdistys on tehnyt oma-aloitteisesti hankkimallaan rahoituksella kaavoitusta valmistelevaa työtä VITAL-hankkeen puitteissa.

Haimoon osayleiskaavan tavoitteena on Haimoon kyläasutuksen kehittäminen. Kaavalla määritellään tulevaisuuden maankäytön rakenne ympäristöarvot sekä ylemmän asteiset maankäyttösuunnitelmat huomioiden.

Kaava on tarkoitus laatia mitoittavana osayleiskaavana, jossa rakennuspaikat on määritelty kiinteistökohtaisesti. Kaavan laatiminen käynnistetään kaavoitusohjelman mukaan ensi vuoden lopulla.

Nummelan alueen osayleiskaavatyön tavoitteena on luoda näkemys olemassa olevan Nummelan taajaman ja erityisesti sen keskusta-alueen kehittämisestä.

Kaavassa tarkastellaan erityisesti Nummelan kaupallista rakennetta ja täydennysrakentamisen mahdollisuuksia.

Tavoitteena on muodostaa kokonaiskuva taajamaan kehitykseen vaikuttavista suuntauksista ja tarpeista, joiden pohjalta aluetta voidaan kehittää pitkäjänteisesti. Kaavan laatiminen aloitetaan kaavoitusohjelman mukaan ensi tai seuraavana vuonna.

Mahdollisesti vireille

Mahdollisesti vireille tulevia kaavahankkeita Nummelan seudulla ovat Pisteen alueen asemakaavamuutos, Huhmarin alueen asemakaavamuutos ja laajennus, raskaan liikenteen levähdysalueet ja vaikutuksiltaan vähäiset pysäköinnin tehostamisjärjestelyt, Lohjantien ja Vihdintien risteyksen pohjoispuoli, Pajuniityn urheilupuiston asemakaavamuutos, Enärannan alueen laajennusmahdollisuuksien tutkiminen, Kaukoilantie ja Pihtisillantie, Kuoppanummen alikulku, Kalkkimäen asemakaavamuutos, Kuikun asemakaava ja Vihdin hyvinvointikeskus.

Resurssien salliessa kirkonkylän alueelta työn alle otetaan Kouvoinmäen ja Pappilanpellon asemakaavamuutos. Mahdollisesti vireille tulevia hankkeita ovat Männikön korttelin 134 asemakaavan muutos ja asemakaavamuutos korttelin 10 tontilla 13 osana laajempaa kokonaisuutta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut