Hoitoketjuja kehitetään Lohjan sairaanhoitoalueella – viiveitä karsitaan ja potilasturvallisuutta parannetaan

Lohjan sairaalassa olevan yhteispäivystyksen työnjakoa kehitetään. Helena Soinio

Helena Soinio

Lohjan sairaanhoitoalueen terveydenhuollon järjestämissuunnitelma painottaa toiminnan sujuvoittamista ja viiveiden vähentämistä hoitoketjuissa.

Tavoitenippu koskee vuosia 2021-2024, ja kaupunginhallitus esittää valtuustolle suunnitelman hyväksymistä. Sairaanhoitoalueeseen kuuluvat Lohjan lisäksi Siuntio, Vihti ja Karkkila.

Parhaillaan suunnitellaan mm. päivystyksen potilasohjauksen kehittämistä tarkoituksenmukaisemmaksi yleislääketieteen potilaiden osalta.

Muutos saattaa parantaa potilasturvallisuutta, koska Lohjan kiirevastaanotolle Tynninharjun päivystykseen on päätynyt potilaita, jotka tarvitsisivatkin päivystysluonteista apua, sekä päinvastoin.

– Työnjaollisesti tavoite on, että perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa hoidetaan oikeat potilaat, toteaa vt. hyvinvointijohtaja Tuula Suominen.

Lohjan sairaalassa olevassa kaupungin ja Husin yhteispäivystyksessä nykyistä suurempi osa virka-aikaan ambulanssilla tulevista potilaista siirtyisi suoraan Husille.

– Kaupungin akuutti- ja kiirevastaanotto hoitaa tällä hetkellä huonokuntoiset mutta yleislääketieteen tasoiset potilaat, kuten esimerkiksi jos on rintakipua, mutta ei selkeästi sydäninfarktia. Eli ei akuutisti hengenvaarassa, mutta tutkimuksia tarvitaan. Tämän tyyppisten potilaiden siirtoa suunnitellaan sairaalalle, selvittää Lohjan avosairaanhoidon ylilääkäri Tanja Nummila.

Nummilan mukaan tämä muutos ei tulisi näkymään potilaalle käytännössä, vaan kyse on heidän ohjautumisestaan päivystyksessä Husin ja kaupungin palvelujen kesken.

Siirtymisessä on kyse yhden lääkärin ja kahden sairaanhoitajan työpanoksesta, käytännössä noin 100-150 potilaan hoidon siirtämisestä Lohjan kaupungilta Husille kuukaudessa.

Muutoksen aikataulua ei ole lyöty lukkoon, koska toimintaa vielä suunnitellaan. Nummilan mukaan muutos on melko kustannusneutraali, koska toisaalta muutos lisää, toisaalta taas vähentää kuntien kustannuksia.

– Tämä poistaa viiveitä ja sujuvoittaa potilaan etenemistä oikeaan paikkaan, kun byrokratia vähenee. Tämä on myös potilasturvallisuudelle eduksi, sillä organisaatioiden välillä siirtymiset ovat aina vähän riskialttiita.

Kaupungin kiirevastaanoton on määrä jatkaa ennallaan niiden osalta, jotka eivät tarvitse petipaikkaa.

Lisäksi suunnitelmissa on mm. kehittää alueellista kotisairaalatoimintaa siten, että sairaanhoitopiirissä olisi yksi kotisairaalayksikkö, jonka palvelut ovat saatavilla koko alueella.

– Palvelut ovat eri kunnissa erilaisia, ja toimintoja sovitetaan yhteen niin, että alueen resurssit ovat paremmin käytettävissä.

Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa tavoitteena on viiveetön pääsy hoitoketjussa eteenpäin sekä lähetekäytäntöjen selkeyttäminen.

– Tämä koskee myös mielenterveys- ja päihdepalvelujen yhteistyön kehittämistä. Jatkossa on tarkoitus tuoda erikoissairaanhoidon osaamista lähemmäs perusterveydenhuoltoa, jolloin ne ovat saavutettavampia, kertoo Tuula Suominen.

– Tämä tarkoittaa mm. oman henkilöstön kouluttamista Husin kanssa ja luodaan rakenteita, miten esimerkiksi terapioihin pääsyä sujuvoitetaan.

Esimerkiksi psykiatrian puolella ongelmana ovat Suomisen mukaan useinkin pitkät ja moninkertaiset, jopa kuukausia kestävät jonotusajat, ennen kuin varsinaisiin palveluihin päästään.

– Se on ehdottomasti huono asia, kun on kyse ihmisen mielenterveydestä. Sitä pyritään ratkaisemaan osaamista vahvistamalla, esimerkiksi varhaisemmalla puuttumisella, joka taas vähentää vaativampien palvelujen tarvetta, Tuula Suominen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut