Järeitä toimia tarvitaan – Enäjärven kunnostussuunnitelma on valmistunut

Enäjärvellä yritettiin nuotata lokakuussa, mutta tuolloin kalat eivät olleet parveutuneet. Kuvassa Arto Ylönen, Tapani Mattila, Janne Hellström ja Miska Etholen. Juha Uusitalo

Enäjärven kunnostussuunnitelma on valmistunut. Suunnitelman mukaan järven tilan parantaminen edellyttää sisäisen kuormituksen vähentämistä.

Nykyistä huomattavasti tehokkaampi hoitokalastus, petokalatoimet ja maltillinen kemikaalikäsittely ovat keskeisimpiä keinoja sisäisen kuormituksen vähentämiseen Enäjärvessä.

Ulkoisen kuormitukseen voidaan suunnitelman mukaan vaikuttaa tehokkaimmin kunnostamalla jo rakennettuja kosteikoita.

Valuma-alueen herkästi kuluville peltoalueille voisi lisäksi levittää maanparannusaineita.

Enäjärven kunnostussuunnitelma laadittiin Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö -yhdistyksen koordinoimassa Siuntionjoki 2030 -kunnostushankkeessa.

Siuntionjoen vesistöalueella laaditun Elinvoimainen ja esteetön Siuntionjoki 2030 -vesistövision tavoitteena projektipäällikkö Anu Suonpää-Espinolan mukaan laatia kaikille huonokuntoisille valuma-alueen järville kunnostussuunnitelmat sekä aloittaa pitkäjänteinen kunnostustyö.

Vihdin Enäjärvi on matala ja savimaiden ympäröimä, Siuntionjoen vesistöalueen latvajärvi.

– Järvi on alueellisesti tärkeä. Järvi on luokiteltu välttävään ekologiseen tilaan.

– Enäjärven alapuolella on useita järviä, jotka hyötyisivät huomattavasti Enäjärven vedenlaadun paranemisesta, lisää yhdistyksen tiedotteessa vesistöasiantuntija Katja Pellikka.

Suunnitelman laadintaa varten käytiin läpi vanha tutkimustieto. Lisäksi järvestä tehtiin uusia vesi-, plankton-, pohjaeläin- ja kalatutkimuksia.

Enäjärven ulkoista ja sisäistä kuormitusta ja niiden vähentämistarvetta mallinnettiin. Tutkimustulosten perusteella Enäjärven vesi on tätä nykyä erittäin ravinteikasta ja kasviplanktonlevien määrä on suuri.

Kasviplanktonlevät ovat lähes pelkästään haitallisiksi luokiteltuja sinilevälajeja.

Tämä siitäkin huolimatta, että järveen valuvien ravinteiden määrä on vuosien kuluessa selvästi pienentynyt.

– Enäjärven sisäinen kuormitus pitää yllä edelleen hyvin voimakasta perustuotantoa, painottaa Pellikka. Vesinäytetulosten sekä aikaisemmin tehtyjen sedimenttitutkimusten perusteella järvi on voimakkaan sisäkuormitteinen.

Enäjärven eläinplankton on lisäksi pienikokoista ja siitä puuttuvat lähes täysin suurikokoiset vesikirput.

Kalasto on runsas ja särkikalavaltainen, sillä hoitokalastus on viime vuosina ollut liian tehotonta. Järven petokalakanta on kuitenkin vahva.

– Kunnostussuunnitelma on selkeä kokonaisuus ja tienviitta jatkaa samaan suuntaan, mihin on aiemmin kuljettu, toteaa Lasy Ry:n varapuheenjohtaja Juha Uusitalo.

Pitkä kunnostusurakka

Enäjärvi on luontaisestikin rehevä, mutta Nummelan jätevesien laskeminen tammikuuhun 1976 asti järveen sai järven huonoon kuntoon.

Järvi on kärsinyt massiivisista sinileväkukinnoista, sameudesta, kalataudeista, kalojen maku- ja hajuhaitoista sekä kala- ja simpukkakuolemista.

Järven vedenpintaa alennettiin metrin verran vuonna 1928, millä on ollut osuutta myös järven rehevöitymisessä.

Kunnostustyö alkoi vuonna 1993, kun Vihdin kunta aloitti Enäjärvi-projektin. Vihdin Enäjärven vesiensuojeluyhdistys, nykyisin Siuntionjoen latvajärvien suojeluyhdistys Lasy on vastannut kunnostustoimista käytännössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut