Iloa ja kulttuuria kylälle – Minkart-ikkunagalleria avautuu Aurinko Kustannuksen toimiston ikkunoihin

Minna-Karoliina Heino ja Jussi Erkintalo kertovat, että Minkart-ikkunagalleria avautuu perjantaina 27.11. Ikkunaan on sovitettu Hannele Haataisen teosta vuodelta 2011. Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Ammattitaidetta arjen keskelle. Kulttuuria kylälle.

Näillä ajatuksilla nykytaiteilija Minna-Karoliina Heino lähti rakentamaan ikkunagalleriaa kirkonkylään. Nyt Minkart-ikkunagallerian avajaisiin on vajaa viikko ja Aurinko Kustannuksen toimistotilojen ikkunassa komeilee pian grafiikkaa.

Heino on haaveillut omasta galleriasta viimeiset kuusi vuotta. Hän sanoo, että toteutuminen näytti kuitenkin haaveeksi jäävänkin – kunnes hän kuuli Aurinko Kustannuksen vuokranneen Niuhalanraitin ja Riihitien kulmauksesta toimistokseen tilan, jonka suuria ikkunoita Heino oli jo ehtinyt ihailla. Kustantamon linja-autoasemalla sijaitseva puoti oli käynyt ahtaaksi, joten toimistohuoneetkin otettiin siellä kauppatilaksi ja toimisto muutti lokakuussa ”yläkylään”.

Heino päätti kysäistä kustantajilta, josko heidän uuden toimistonsa ikkunoihin voisi perustaa gallerian.

Aurinko Kustannuksen kustantajat Jussi Erkintalo ja Tanja Kanerva ovat tyytyväisiä: uuden gallerian myötä kulttuuritarjonta lisääntyy eikä heidän itsensä tarvitse miettiä mitä tehdä ikkunatilalle, jota on noin kaksitoista metriä.

He olivatkin heti mukana idean kuultuaan.

– Ei sitä tarvinnut miettiä. Saamme mahdollisimman tyylikkäät ikkunat ilman, että joudumme laittamaan kohtuuttomia pääomia, Erkintalo toteaa.

Kustantajat sanovatkin, että ikkunagalleriasta hyötyvät kaikki. Heino saa gallerialleen tilan, kustantamo puolestaan saa näkyvyyttä kulttuurimyönteisenä toimijana. Taiteilijat hyötyvät, kun saavat töitään esille. Kiinteistön omistajat hyötyvät siitä, että talo näyttää tyylikkäältä.

– Taide tuo arvokkuutta, Erkintalo toteaa.

Hän jatkaa, että ikkunagalleriasta hyötyy myös Vihdin kunta, jos kuntalaiset sen myötä kokevat elinympäristönsä aiempaa miellyttävämmäksi. Kirkonkylän yrittäjät hyötyvät, kun kylälle tulee lisää elämää ja aivan uudenlaista nähtävää.

– On arvokasta, että tehdään yhteistyötä, jolla päästään toteuttamaan jotakin uutta, Heino kiittää. Hän ja kustantajat sanovat, että myös muita yhteistyökumppaneita toivotetaan tervetulleeksi mukaan.

Minka Heino sanoo galleriansa tulokulmaa uudenlaiseksi. Ikkunagalleria ei toki ole uusi idea, mutta kovin runsaasti niitä ei ole.

Ikkunagalleria on Heinon mielestä matalan kynnyksen galleria ja helppo tapa tutustua taiteeseen. Sisälle galleriaanhan ei tarvitse mennä – eikä edes pääse. Taiteen äärelle voi siis pysähtyä vaikka iltakävelyllä. Eikä ihastelu ja ihmettely maksa mitään.

Heino kertoo, että näyttelytila on myös taiteilijoille ilmainen.

Tuore galleristi on jo pitkään harmitellut sitä, että taiteilijat joutuvat usein maksamaan saadakseen taidettaan esille. Galleriatilojen vuokrat voivat olla kovia. Heino kertoo, että myös Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto on ottanut asiaan kantaa.

Omaan galleriaansa Heino ottaakin siksi nimenomaan ammattitaiteilijoiden näyttelyitä.

– Meillä on niin hienoja ammattitaiteilijoita tässä maassa, että on ihana päästä näyttämään täällä heidän töitään, Heino sanoo. Hän kertoo, että yhteydenottoja on jo tullut.

Heino sanoo asettavansa etusijalle paikalliset taiteilijat. Hän haluaa, että galleriassa nähdään erilaisin tekniikoin toteutettua taidetta. Myös kuvituskuvien näyttelyitä on suunnitteilla, lastenkirjoihin keskittyneen kustantamon yhteydessä kun ollaan.

– Kuvitustaidetta ei osata arvostaa tarpeeksi, kustantaja Tanja Kanerva huomauttaa.

Hän ja Erkintalo kuuntelevat Heinon suunnitelmia tyytyväisinä. Molemmat kiittävät Heinoa siitä, että hän on pyyteettömästi tekemässä ison työn ja tuomassa iloa kylälle.

– Itsestään galleria ei tähän synny, Erkintalo muistuttaa. Hän toivoo: – Kunhan nyt vain ihmiset vähänkin innostuvat lähtemään liikkeelle, pysähtyvät katsomaan ja keskustelevat siitä, mitä näkevät. Se on mielen leikkiä parhaimmillaan.

Ikkunagalleria avautuu Inari Krohnin näyttelyllä

Minkart-ikkunagallerian avajaisia vietetään perjantaina 27. marraskuuta klo 18 alkaen.

Ensimmäisenä näyttelynä ikkunagalleriassa nähdään vihtiläistaiteilija Inari Krohnin grafiikkaa. Inari ja Leena Krohnin tekemän Vihreä vallankumous -kirjan julkaisusta on tänä vuonna kulunut 50 vuotta. Myös kirja on esillä avajaisissa.

Ensimmäinen näyttely on esillä joulukuun ajan ja gallerian toinen näyttely avautuu tammikuussa.

Taidenäyttelyt vaihtuvat noin neljän viikon välein.

Minkart-ikkunagallerian löytää kirkonkylässä osoitteesta Niuhalanraitti 23.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut