Kunnanjohtaja: "Olemme välittömästi ryhtyneet valmistelemaan uusien linjausten käyttöönottoa" – uudet koronarajoitukset ja -suositukset astuvat voimaan myös Vihdissä

Kasvomaskisuositus laajenee. Kuvituskuva. Laura Kippola

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto ovat perjantaina linjanneet Uudenmaan alueella uusista suosituksista ja rajoituksista koronaepidemian hillitsemiseksi. Uudet linjaukset koskevat muun muassa aikuisten harrastustoiminnan rajoittamista, tilaisuuksien järjestämistä ja kasvomaskien käyttöä.

Suositukset ja määräykset astuvat voimaan maanantaina 23. marraskuuta.

– Kunnille jäänyt reagointiaika on verraten lyhyt, ja olemme välittömästi ryhtyneet valmistelemaan uusien linjausten käyttöönottoa. Pyrimme ottamaan uudet suositukset alkuviikon aikana käyttöön toiminnassamme, sanoo kunnanjohtaja Erkki Eerola tiedotteessa.

– Maskien osalta varautumistilanne on tällä hetkellä hyvä, mutta yhä kasvava maskien tarve aiheuttaa muutoksia toimintaamme. Tiedotamme alkuviikosta vielä maskisuosituksen yksityiskohdista Vihdissä. Omaehtoisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin maskisuositus voidaan ottaa käyttöön välittömästi, Eerola sanoo.

Pääkaupunkiseudun kunnissa koronavirusepidemia on leviämisvaiheessa. Vihti ja muut Uudenmaan kunnat ovat edelleen kiihtymisvaiheessa. Sisäinen liikkuvuus on Uudenmaan sisällä suurta, ja siksi epidemian leviämisen uhkaan reagoidaan myös Vihdissä.

Eerola sanookin olevan tärkeää, että Vihdissäkin tehdään kaikki voitava koronaepidemian hillitsemiseksi.

– Vaikka tilanne Vihdissä ei ole vielä edennyt leviämisvaiheeseen, jokaisen tulisi noudattaa nyt erityistä varovaisuutta ja noudattaa annettuja ohjeita, jotta näin ei kävisikään. Sellaiset lähikontaktit, jotka eivät ole välttämättömiä, kannattaa jättää nyt pois ja turvata erityisesti ikäihmisiä ja muita riskiryhmiin kuuluvia, Eerola jatkaa.

Kasvomaskin käyttö laajenee. Hus suosittelee kasvomaskin käyttöä nyt kaikille yli 15-vuotialle julkisessa liikenteessä sekä takseissa kuljettajalle ja matkustajille, julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa ja yksityisten palveluntarjoajien tiloissa kuten kaupoissa ja pankeissa.

Maskia suositellaan käytettäväksi myös toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja nuorisotyössä, harrastustoiminnassa ja työpaikoilla, kun turvavälejä, vuorottelua tiloissa tai muita hygienia- ja turvallisuusjärjestelyjä ei pystytä toteuttamaan. Maskia suositellaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle potilas- ja asiakastyössä.

Lisäksi kasvomaskin käyttöä suositellaan yläkoulujen henkilökunnalle ja oppilaille. Päiväkotien ja alakoulujen henkilökunnalle suositellaan maskia.

Etätyön tekemistä suositellaan aina kuin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan työpaikoilla ruokailujen ja kahvitaukojen porrastamista ja edelleen tehostetaan työntekijöiden kasvomaskin käyttöä, kun turvavälejä ei voida toteuttaa.

Kasvomaskisuosituksia ei tarvitse noudattaa, jos sille on terveydellinen este.

Yli 20-vuotiaiden aikuisten ryhmäharrastustoiminta keskeytetään kolmeksi viikoksi maanantaista 23.11. alkaen. Vihdin kunnan tilapalvelut ohjeistavat kunnan tilojen käyttäjiä tarkemmin.

Julkisten tilojen osalta on jo aiemmin ollut voimassa suosituksia asiakkaiden turvallisuuden parantamiseksi. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin suosittaman julkisten tilojen asiakasmäärän puolittamisen tarvetta arvioidaan tarkemmin Vihdissä maanantaina 23.11. ja mahdollisista muutoksista toiminnassa tiedotetaan asiakkaita tarkemmin kunnan toimipisteissä.

Yli 20 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen sisätiloissa on kielletty ajalla 23.11.–13.12.2020 aluehallintoviraston päätöksellä. Tilaisuuksien kieltäminen on välttämätöntä heikentyneen epidemiatilanteen vuoksi.

Rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää myös yli 20 hengen tilaisuuksia, jos niissä noudatetaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

Voimassa on lisäksi vahva suositus siitä, ettei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia toistaiseksi järjestetä lainkaan. Suositus koskee myös syksyn ylioppilasjuhlia, perhe- ja sukutilaisuuksia ja joulun ajan juhlia.

Lisätietoja suosituksista ja määräyksistä Husin ja aluehallintoviraston sivuilta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut