Lentokentälle älykästä latausta – Nummelaan rakennettiin latauspisteet autoille ja lentokoneille

Liikenne: Nummelaan rakennettiin latauspisteet autoille ja lentokoneille. Sähköautoille on varustettu neljälle parkkiruudulle nyt alkuvaiheessa keskinopeat latauslaitteet.

Nummelan Lentokenttäyhdistyksen varapuheenjohtaja Markku Roschier syksyllä lentokentän syöttökeskuksen työmaalla. T&G Nordic

T&G Nordic Oy kehitti yhdessä Unified Chargers Oy:n kanssa Nummelan Lentokenttäyhdistyksen erikoistarpeet täyttävän kokonaisuuden pikavauhdilla.

Järjestelmä lienee ainutlaatuinen Suomessa, koska esimerkiksi latauksensa aloittava lentokone on aina etusijalla sähkönsaannissa ja tarvittaessa sähköautojen saamaa latausvirtaa rajoitetaan.

Käyttöönottohetkellä lentokoneen latauslaitelähdön lisäksi sähköautoille on varustettu neljälle parkkiruudulle keskinopeat latauslaitteet, mutta laajennuskapasiteetti on suunniteltu jo valmiiksi niin älykkääseen syöttökeskukseen kuin sähköliittymäänkin.

Myös ukkoset on huomioitu ilmailun vaatimalla vakavuudella.

Sen lisäksi että jokaiseen portaaseen on lisätty jopa vaatimukset ylittävä määrä ylijännitesuojauksia. Syöttökeskuksessa on myös erityinen lisäliityntä Lentokenttäyhdistyksen ukkosvalvontalaitteistoa varten.

Koska sähkölentokoneet, niin kuin ladattavat sähköautotkin ovat arvokkaita – niiden suojelemiseksi latauksen aikaiselta ukkosvauriolta Lentokenttäyhdistys pystyy ohjaamaan ukkosvalvontalaitteistonsa signaalilla kyseisen latauskokonaisuuden täysin jännitteettömäksi.

Myös lentokoneen lataamiseen käytettävä lähtö on mittaroitu, joten aivan ilmaiseksi sähkölentokoneetkaan eivät taivaalla lennä, vaikka kustannukset ovatkin vain murto-osia perinteisiin verrattuna.

Vaikka tarpeiden kartoitus ja suunnitelmat tehtiin pääosin elokuun alkupäivinä, niin laitetoimittajakaksikon saumaton yhteistyö loi mahdollisuuden viedä asioita läpi normaalia pikaisemmalla vauhdilla.

Asiointi niin liittymän toimittavan Carunan, kuin liittymän urakoivan N3M Powerin kanssa aloitettiin välittömästi. Lisäksi luonnollisesti Nummelan Lentokenttäyhdistyksellä oli lukuisia naruja käsissään eri suuntiin, aina Vihdin kuntaan asti.

– Isoin mahdollistaja ja sitä kautta iso kiitos Suomen Ilmailuliitolle, joka alueellisena maanomistajana antoi luvan vetää syöttökaapelin maidensa halki. Viimeisen esteen poisti Vihdin kunta ripeällä sijoitusluvan hyväksynnällä. Meidän latausjärjestelmän sähköasennukset hoiti Nummelan Sähkötyö Oy viimetipan asennustarpeeseen tosi joustavasti, kiittää Nummelan Lentokenttäyhdistyksen puheenjohtaja Tom Arppe.

– Lentokenttäyhdistyksen varapuheenjohtaja Markku Roschier kertoi syksyllä kentän edistyksellisyydestä syöttökeskuksen työmaalla.

– Muidenkin erikoistekniikoiden osalta olemme tekemässä esimerkiksi täysin poikkeuksellista kiitotien valvontaa.

– Ajan hengen mukaisesti kehitämme itseämme aktiiviseksi myös miehittämättömien alusten suhteen. Muutokset tuovat merkittävää lisäturvallisuutta ja näillä tekniikoilla Nummelan lentokenttä hypähtää kaikkein modernimpien kokoistensa kastiin, Roschier visioi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut