"Suuntaus on huolestuttava" – Vihdissä ja Karkkilassa nopeasti 38 uutta tartuntaa

Vihdin Uutiset on uutisoinut maaliskussta alkaen viikoittain runsaasti koronatilanteen kehittymisestä. Viime viikoina Vihdissä on ollut ollut suuria tartuntamääriä. Vesa Valtonen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alue on luokiteltu olevan leviämisvaiheessa. Myös Perusturvakuntayhtymä Karviaisen alue on siirtynyt leviämisvaiheeseen.

Vihdin ja Karkkilan alueella on tiistaiaamun tiedotteen mukaan todettu viimeisen kahden viikon aikana 38 uutta tartuntaa.

THL:n tilaston mukaan Vihdissä on ollut koko aikana yhteensä 95 todennettua koronatartuntaa ja Karkkilassa 14.

Tartuttavuusluku Karviaisen alueella on nyt 100 tapausta 100 000 asukasta kohti kahdessa viikossa.

Karviaisen alueella on myös joukkoaltistumisia sekä epidemia yhdessä palveluasumisen yksikössä Viljonkodissa.

Vihdin lukiossa ilmeni altistumisia koronavirukselle viime viikon keskiviikon ja perjantain välisenä aikana.

Vihdin lukion kahdella opiskelijalla todettiin koronavirustartunta. Tartunnan saaneet ovat Perusturvakuntayhtymä Karviaisen tiedotteen mukaan hyväkuntoisia ja kotihoidossa.

Tilanteen johdosta koulun 38 opiskelijaa siirrettiin tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Perusturvakuntayhtymä Karviaisen tartunnanjäljittäjät ovat olleet yhteydessä altistuneisiin.

Lisäksi 18.-20.11. välisenä aikana Vihdin lukion tiloissa oleilleet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Koska mahdollisesti altistuneiden määrä on suuri, Karviainen suositteli lukiolle arviointiviikon järjestämistä etänä, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua tehokkaammin.

Karviainen ohjeistaa, että mikäli ilmaantuu lieviäkin koronaan viittaavia oireita, on testiin syytä hakeutua välittömästi.

Tiedotteen mukaan Karviaisen alueella on toistaiseksi pystytty tekemään tartunnanjäljitystä reaaliaikaisesti, vaikka pääkaupunkiseudulla tartunnanjäljitys on suurissa vaikeuksissa.

– Valitettavasti alueellamme tilanne näyttää menevän huolestuttavaan suuntaan, siksi pyydämme noudattamaan huolellisesti suojainsuosituksia sekä muita turvallisuusohjeita, Karviaisesta ohjeistetaan.

Karviainen muistuttaa kasvomaskin käytön tärkeydestä. Julkisissa sisätiloissa on käytettävä maskia koko ajan.

HUS ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto linjasivat perjantaina Uudenmaan alueella uusia suosituksia ja rajoituksia koronaepidemian hillitsemiseksi.

Uudet linjaukset koskevat muun muassa aikuisten harrastustoiminnan rajoittamista, tilaisuuksien järjestämistä ja kasvomaskien käyttöä.

Suositukset ja määräykset astuivat voimaan maanantaina 23. marraskuuta.

– Kunnille jäänyt reagointiaika on verraten lyhyt, ja olemme välittömästi ryhtyneet valmistelemaan uusien linjausten käyttöönottoa. Pyrimme ottamaan uudet suositukset alkuviikon aikana käyttöön toiminnassamme, sanoi kunnanjohtaja Erkki Eerola tiedotteessa perjantaina.

Yli 20-vuotiaiden aikuisten ryhmäharrastustoiminta keskeytettiin kolmeksi viikoksi maanantaista 23.11. alkaen.

Yli 20 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen sisätiloissa on kielletty 13.12. saakka aluehallintoviraston päätöksellä.

Rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää myös yli 20 hengen tilaisuuksia, jos niissä noudatetaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

Voimassa on lisäksi vahva suositus siitä, ettei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia toistaiseksi järjestetä lainkaan.

Suositus koskee myös syksyn ylioppilasjuhlia, perhe- ja sukutilaisuuksia ja joulun ajan juhlia.

Kasvomaskin käyttö laajeni

HUS suosittelee kasvomaskin käyttöä nyt kaikille yli 15-vuotialle julkisessa liikenteessä sekä takseissa kuljettajalle ja matkustajille, julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa ja yksityisten palveluntarjoajien tiloissa kuten kaupoissa ja pankeissa.

Maskia suositellaan käytettäväksi myös toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja nuorisotyössä, harrastustoiminnassa ja työpaikoilla, kun turvavälejä, vuorottelua tiloissa tai muita hygienia- ja turvallisuusjärjestelyjä ei pystytä toteuttamaan.

Maskia suositellaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle potilas- ja asiakastyössä.

Lisäksi kasvomaskin käyttöä suositellaan yläkoulujen henkilökunnalle ja oppilaille. Päiväkotien ja alakoulujen henkilökunnalle suositellaan maskia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut