Tukea 270:lle vihtiläiselle yksinyrittäjälle – kunta palauttaa jakamatta jääneet 964 000 euroa

Yksiyrittäjien iltaan maaliskuussa 2018 osallistui satakunta vihtiläisyrittäjää. Arkisto/Maria Aittoniemi

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi enintään runsaat puolitoista miljoonaa euroa käytettäväksi Vihdin kunnan alueen yksinyrittäjien tilapäisesti heikentyneen taloudellisen tilanteen vakauttamiseksi.

Tukea myönnettiin 270:lle vihtiläisille yksinyrittäjille. Kielteisiä päätöksiä tehtiin 86.

Tukea myönnettiin vihtiläisille yksinyrittäjille 540 000 euroa. Kunnanhallituksen maanantaisella päätöksellä Vihdin kunta palauttaa työ- ja elinkeinoministeriölle jakamatta jääneet 964 000 euroa.

Vihdin kunnassa käsiteltiin kaikkiaan 356 kappaletta yksinyrittäjäavustusten hakemuksia.

Hakemuksia saapui hieman enemmän, mutta osan niistä hakijat vetivät itse pois, ja osa oli kirjattu jo hakuvaiheessa toiseen kuntaan kuuluvaksi.

Pääasialliset syyt kielteisiin päätöksiin olivat se, ettei tuen myöntämisen edellytyksenä olevan koronasta johtuvan 30 prosentin liikevaihdon heikentymisen pystytty osoittaa toteutuvan tai se että yrityksen kotikunta oli rekisterin mukaan joku muu kuin Vihti.

Sekä kielteisistä että myönteisistä ratkaisuista tehtiin viranhaltijapäätökset. Kielteisistä päätöksistä kuntaan saapui yksi oikaisuvaatimus. Sen yrittäjä kuitenkin myöhemmin peruutti.

Kunnat saivat valtion tukea yksiyrittäjille jaettavaksi laskennallisen summan. Tuki oli 2 000 euroa yksinyrittäjää kohti.

Laskennan pohjana käytettiin vuoden 2018 loppua, jolloin Suomessa oli yksinyrittäjiä 200 462. Vihdissä oli yksinyrittäjiä tuolloin 1 207.

Valtionavustuksen kokonaissumma oli 250 miljoonaa euroa. Vihdin laskennallinen osuus oli runsaat 1,5 miljoonaa euroa.

Kunta sitoutui raportoimaan vaadittavat tiedot ministeriölle sekä verottajalle sekä palauttamaan mahdolliset käyttämättä jääneet valtionavustukset.

Kirjanpidollisesti tuki yksinyrittäjille käsitellään Vihdin kunnan taloludessa tase-erien välisenä, eikä sillä ole kunnalle tulosvaikutusta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut