”Joskus vielä maailmancupiin” – Elli Piirainen ja Emil Harju-Jeanty ovat jo innokkaita kisalaskijoita ja viihtyvät perheineen Vihti Skissä

Emil Harju-Jeantyn ja Elli Piiraisen haaveena olisi laskea joskus maailmancupissa. Nina Paloheimo

Nina Paloheimo

Lohjalainen Elli Piirainen ja vihtiläinen Emil Harju-Jeanty odottavat etelään jo lumen tuloa. Nuoret istuvat tutussa ympäristössä Vihti Skin kahviossa. Helsinki SKi Clubia edustaville nuorille Vihti Ski on kotirinne, jossa talvisin tulee vietettyä aikaa useamman kerran viikossa. Sekä Emil Harju-Jeanty (10) ja Elli Piirainen (9) ovat nuoresta iästään huolimatta kokeneita laskijoita, jotka kilpailevat ahkerasti talvikaudella.

– Äiti on laskenut itse nuorena SM-tasolla, joten siitä on tullut koko perheen yhteinen harrastus. Siskokin on samassa seurassa, kertoo Emil Harju-Jeanty.

Myös Elli Piiraisen on mäkeen vienyt aikoinaan sisko Erika ja sille tielle on perheen voimin jääty.

Molemmat harjoittelevat Helsinki Ski Clubin alppikoulussa ja kilpailevat talvin ES-cupissa, Aluemestaruuskilpailuissa ja Tahko GP:ssä sekä seuran omissa kisoissa sekä keväällä järjestettävissä SM-kilpailuissa.

Harju-Jeanty siirtyy tulevalla kaudella astetta vanhempien ryhmään, joten realistinen nuori mies ei ole niinkään voitonkiilto silmissä.

– Tänä vuonna muut ovat minua vanhempia, joten aion harjoitella ahkerasti ja oppia lisää ja saada tietysti vauhtia, hän pohtii.

Piirainen pysyy vielä tulevan kauden samassa ryhmässä.

– Viime vuonna kuuluin nuorempiin laskijoihin, tänä vuonna minulla voisi olla mahdollisuudet pärjätä hyvin kisoissa. Toivottavasti pääsen kolmen parhaimman joukkoon, hän miettii.

Molemmat ovat saaneet harrastuksen kautta ystäviä.

– Vaikka tämä on yksilölaji niin kavereita täältä kyllä saa varmasti, Haju-Jeanty muistuttaa.

Lumentuloa laskijat odottavat Emil jalkapalloa LoPassa pelaten ja Elli Voimisteluklubi Lohjassa telinevoimistelua harrastaen.

Molempien haaveena olisi vielä joskus kilpailla maailmancupissa. Kummatkin seuraavat tiivisti osakilpailuja televisiosta.

Helsinki Ski Club on Suomen menestyksekkäimpiä alppihiihtoseuroja. Se toimii yhteistyössä Vihti Skin kanssa.

Seuran jäsenet tulevat pääkaupunkiseudulta, Helsingistä, Espoosta, Vantaalta ja tietysti Vihdistä ja Lohjalta.

Seuran hallituksessa toimiva Mari Harju-Jeanty arvioi, että seurassa on noin parisataa ihmistä, joista reilut sata ovat aktiivisia laskijoita ja kilpailijoita.

Seurassa voi aloittaa varsinaisen laskettelijan polun noin viisivuotiaana ja jatkaa harrastusta niin pitkälle kuin tuntuu.

– Useimmiten uudet jäsenet tulevat meille Vihti Skin -ratalaskukoulusta, josta on saatu ensimmäiset opit ja alkeet. Sieltä tarttunut innostus saa sitten jatkoa Helsinki Ski Clubissa.

Seurassa kilpailijoille on viisi valmennusryhmää iän ja tason mukaan sekä omat ryhmät aikuislaskijoille.

Ennen etelän lumea varsinkin vanhemmat laskijat ovat aloittaneet jo kauden leireilyn Levillä.

Harju-Jeanty muistuttaa, että seurassa kukin voi harrastaa omalla tasollaan, eikä kaikista tarvitse tulla ratalaskukouluista ei tarvitse kilpalaskijoita.

– Tämä on koko perheen ulkoilmaharrastus. Aloittaminenkaan ei ole niin kallista kuin moni mieltää. Meillä on esimerkiksi seuralla kamapörssi, jossa tavarat kiertävät koko ajan, ettei joka vuosi tarvitse uusia välineitä hankkia, hän kertoo.

Vihti Skin lumitykit ovat valmiina töihin, kunhan pakkanen laskee sopivalle tasolle. Laskettelukeskuksen yrittäjä Sami Uotila huomauttaa, että Vihti Ski ja Helsinki Ski Club ovat hyviä paikkoja aloittaa harrastus.

– Suomesta on tullut 12 maailmancuplaskijaa, joiden kotirinteenä on ollut Vihti Ski. Täältä on hyvä ponnistaa maailmalle, Uotila kertoo hymyillen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut