Ohjeisto rakentui lukuisten äänestysten jälkeen – hajarakentaminen Vihdissä uudistuu

Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Maanomistajien tasavertaisen kohtelun perustana ollut emätilaperiaate on Vihdissä uudistumassa.

Maaseuturakentamisen uudet periaatteet lähtevät nyt laajalle lausuntokierrokselle.

Selvityksen perusteella Vihdin kunnassa on käyttämättä yli 7 200 teoreettista hajarakennuspaikkaa mikäli pohjana käytetään edelleen vuodelta 1959 peräisin olevaa poikkileikkausajankohtaa.

Jos poikkileikkausajankohta muutetaan vuoteen 2000 on teoreettisia uusia rakennuspaikkoja noin 8 900.

Vihdin maaseuturakentamisen periaatteista äänestettiin kaavoitus- ja teknisessä lautakunnassa useaan otteeseen.

Samoin kävi kunnanhallituksessa maanantaina. Kunnanhallitus hyväksyi äänin 6-3, että edullisuusvyöhykkeiden pohjana on kaavoitus- ja teknisen lautakunnan esityksenä ollut vuoden 2000 poikkileikkausvuosi täydennettynä.

Suunnittelutarvealue määriteltäisiin tapauskohtaisen harkinnan mukaan.

Esityksen täydennyksestä teki Veli-Matti Laitinen. Äänestyksessä hänen kannallaan olivat Tuija Sundberg, Sari Metsäkivi, Varpu-Leena Malmgren, Kari Viherkanto ja Tapio Karjalainen.

Kunnanjohtajan pohjaesityksen kannalla olivat Anu Rajajärvi, Olli Pekka Hatanpää ja Olli Ikonen.

Kunnanhallitus hyväksyi valtuustolle tehtyyn esitykseen näin ollen Veli-Matti Laitisen esittämät täydennykset.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ykkösvyöhykkeeseen kuuluisivat vastaisuudessa Vihdin strategisen yleiskaavan mukaiset osayleiskaavoitettavien kyläalueiden tulevat ydinalueet osayleiskaavojen vireilletuloon asti, jolloin niiden aluelaajuus selviää.

Osayleiskaavojen vireilletuloon asti vyöhykerajaus olisi korkeintaan kaksi kilometriä kyläkeskuksesta.

Lisäksi ykkösvyöhykkeessä olisivat rakennusjärjestyksen mukaiset asemakaavoitettujen alueiden lievealueet.

Kakkosvyöhykkeessä tässä jaottelussa olisivat strategisen yleiskaavan mukaiset osayleiskaavoitettavien kyläalueiden uloimmat alueet. Osayleiskaavojen vireilletuloon asti – jolloin niiden aluelaajuus selviää – käytettäisiin vyöhykerajauksena kahdesta neljään kilometrin etäisyyttä kyläkeskuksesta.

Kakkosvyöhykkeessä olisivat lisäksi taajamissa sijaitsevista kouluista alle neljän kilometrin etäisyydellä sijaitsevat alueet.

Kolmanteen vyöhykkeeseen kuuluisivat muut maankäyttö- ja rakennuslain perusteella määräytyvät suunnittelutarvealueet.

Kunnanhallituksessa Olli Pekka Hatanpää esitti, että suunnittelutarvealue määriteltäisiin tapauskohtaisen harkinnan mukaan. Mikäli kohteen tai hankkeen tulkittaisiin aiheuttavan suunnittelutarvetta, ohjeistettaisiin suunnittelutarveratkaisua.

Hän esitti myös, että yhdenvertaisen kohtelun toteutumista arvioidaan selvittämällä emätilasta erotetut rakennuspaikat ja näillä sekä emätilalla tapahtunut rakentamisen sekä vertaamalla tilannetta muiden vastaavissa olosuhteissa olevien emätilojen rakentamiseen.

Kolmas Hatanpään muutosesitys liittyi mitoituksesta poikkeamisen ehtoihin ja neljäntenä muutosesityksenä oli poistaa osa, jossa todetaan, että harkintaan vaikuttaa merkittävästi myös se, koskeeko hakemus vapaa-ajan asumista vai ympärivuotista asumista.

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti Hatanpään ensimmäisen ja toisen esityksen, mutta, mutta muut hänen esityksenä hävisivät äänin 6-3.

Lausuntokierros

Kunnanhallitus hyväksyi maanantaina ehdotuksen Vihdin kunnan uusiksi maaseuturakentamisen periaatteiksi asetettavaksi julkisesti nähtäville 30 vuorokauden ajaksi maankäyttö- ja rakennuslain hengessä.

Lausuntokerros järjestetään kuntalaisten ja kunnan palvelujen käyttäjien osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien turvaamiseksi.

Kunnanhallitus pyytää ehdotuksesta kuntalaisten ja kunnan palveluiden käyttäjien mielipiteitä ja erikseen lausunnot kaavoitus- ja teknisen lautakunnan esittämiltä tahoilta.

Mitoituksen ja emätilatarkastelun olennainen tarkoitus on varmistaa maanomistajien tasapuolisen kohtelun periaatteen täyttyminen osayleiskaavoitus-, suunnittelutarveratkaisu- ja poikkeamisprosesseissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut