Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Aikuisen tarve ja turvattomuuden kokemukset” – Kuoppanummen koulukeskuksessa ratkotaan yhteistyöllä oppilashuollon lisääntynyttä tarvetta

Koronaviruspandemiaan suhtaudutaan Kuoppanummen koulukeskuksessa maltilla ja huolellisuudella. Järjestelyjä ja päätöksiä viruksen leviämisen ehkäisemiseksi on tehty ja tehdään tarpeen mukaan.

Kuoppanummen koulukeskuksessa työskentelevä koulukuraattori Kalle Kivi kertoo, ettei kuluvana syksynä kuraattorin vastaanotolle ole syntynyt pitkiä jonoja.

– Aloitin työssäni vasta tänä syksynä, joten minulla ei ole vertailukohtaa viime kevääseen, mutta syksyn aikana on tuntunut, että ehdin vastata oppilaiden tarpeisiin melko hyvin. Mitään pitkiä jonoja kuraattorin vastaanotolle ei saa syntyä, eikä näin ole käynyt.

– Jo olemassa olleet ongelmat ovat voineet kasaantua tai pahentua etäopetuksen aikana. Ongelmien kasautumisen ymmärtäminen ja oppilaiden tukeminen erikoisessa tilanteessa vaatii usein moniammatillista yhteistyötä, jonka koen toimivan täällä Vihdissä hyvin, Kivi jatkaa.

Aluehallintovirastojen ja opetus- ja kulttuuriministeriön teettämässä kyselyssä nousi esille oppilaiden turvattomuuden kokemukset, aikuisen läsnäolon tarve ja poissaolojen lisääntyminen.

Karviaisen terveysneuvontapalveluiden esimies Joanna Immonen vastaa äitiys- ja lastenneuvoloiden, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä nuorten ehkäisyneuvonnan toiminnasta. Immonen kertoo samansuuntaisia tarpeita tulleen pintaan myös Vihdin koulujen lasten vanhemmille lokakuussa lähetetyssä kyselyssä.

– Saimme perheiltä vastauksia yli 500, joka on aivan kattava otos antamaan suuntaa. Kyselyssä nousi esiin tiedon tarve ja osin myös tiedon puute digitaalisten laitteiden käyttöön, pelaamiseen ja sen seurauksiin, lasten ja nuorten mielenterveyden tukemiseen ja vanhempien oman jaksamisen tukemiseen.

– Erityisesti tarve aikuisen läsnäololle on näkyvissä lasten ja nuorten voinnissa tällä hetkellä.

– Perheitä onkin hyvä muistuttaa siitä, että vaikka eri toimintojen tekeminen on nyt rajoittunutta, yhteinen aika perheen kanssa on todella tärkeää. Etsitään yhdessä aktiivisesti keinoja toimia turvallisesti yhdessä myös pandemian aikana, Immonen kannustaa.

Kuoppanummen koulukeskuksen rehtori Markku Tolvanen kertoo pandemian vaikuttaneen laajasti oppilaiden arkeen.

– Koronan tulo keväällä ja sen seurauksena järjestetty etäopetusjakso vaikutti oppilaiden koulunkäyntiin ja arkeen monin tavoin. Lisäsimme koronatuella erityisopetuksen resursseja ja siten pystyimme auttamaan niitä oppilaita, jotka tarvitsivat tätä.

– Etäopetusjaksolla muun muassa lasten kaverisuhteissa tapahtui muutoksia, kun toiset lapset saivat liikkua vapaammin kuin toiset. Kaikki sosiaalinen vuovaikutus muuttui ja lähti sen jälkeen rakentumaan uudella tavalla, Tolvanen jatkaa.

– Lasten ja nuorten avun sekä tuen tarve on lisääntynyt. Näin ollen myös jatkohoitopaikkoihin ohjattujen lasten ja nuorten määrä on kasvanut ja aiheuttanut osittain hoitoon pääsyn viivästymistä, terveydenhoitaja Susanne Karjunen kertoo.

– Asioita on priorisoitava paljon ja tehtävä päätöksiä kunkin tilanteen mukaan. Moniammatillinen yhteistyö on toiminut meillä hyvin ja kiitoksena haluan mainita, että meillä on hyvin osaava tiimi ratkomassa yhdessä tätäkin haastetta, Markku Tolvanen kehuu.