Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rosk’n Rollin alueelle pakkausjätteiden lajittelu 10 huoneiston kiinteistöihin

Rosk’n Rollin alueelle tulee kesällä uudet jätehuoltomääräykset. Asiasta päätti Uudenmaan jätelautakunta.

Pakkausjätteet eli lasi- ja muovipakkaukset, kartonki ja metalli tulee heinäkuun alusta alkaen lajitella kaikissa vähintään 10 huoneiston kiinteistöissä taajamissa. Biojätteen lajitteluvelvoite säilyy viiden huoneiston kiinteistöillä.

– Uskomme, että monelle asiakkaallemme lajitteluvelvoitteiden kiristyminen on hyvä uutinen. Ihmisten ympäristötietoisuus on lisääntynyt, ja kun erilliskeräysastiat tulevat yhä useamman kiinteistön pihalle, lajittelusta tulee helpompaa, Rosk’n Rollin palvelu- ja kehitysjohtaja Marko Printz toteaa tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että lajiteltujen jätteiden keräys ja kuljetus on edullisempaa kuin sekajätteen. Huolellisella lajittelulla ja sekajätteen määrän vähentämisellä on siis mahdollista myös säästää.

Jos taloyhtiön jätteen keräys ei ole vielä uusien määräysten mukaista, ensi vuoden alkupuoli on aikaa laittaa asia kuntoon. Käytännössä isännöitsijän tai muun taloyhtiön jätehuollosta vastaavan tulisi ottaa yhteyttä Rosk’n Rolliin keräyksen järjestämiseksi. Tarvittaessa jäteyhtiö auttaa esimerkiksi sopivan jäteastian ja tyhjennysvälin mitoittamisessa.

Tällä hetkellä Rosk’n Rollin alueella kartongin, metallin, lasin ja muovipakkausten keräysvelvoite on vähintään 20 huoneiston kiinteistöillä ja biojätteen vähintään 5 huoneiston kiinteistöillä taajamissa.

Uudet jätehuoltomääräykset tuovat siis lajitteluastiat yhä pienempien kiinteistöjen pihoihin.

Rosk’n Rollin toimialueen 12 kunnasta pakkausjätteiden lajitteluvelvoite laajenee nyt yli 900 uudelle kiinteistölle, joissa on yhteensä noin 13 000 huoneistoa. Muutoksen jälkeen pakkausjätteiden lajitteluvelvoitteen piirissä on Itä- ja Länsi-Uudellamaalla 50 000 huoneistoa.

Jätehuoltomääräyksissä otetaan näin askel kohti uuden jätelain tuomia lajitteluvelvoitteita. Tähän asti asuinkiinteistöjen lajitteluvelvoitteista ei ole säädetty koko maan kattavasti jätelaissa, vaan alueellisissa jätehuoltomääräyksissä.

Uuden jätelain määräämät velvoitteet ovat tulossa voimaan vasta parin vuoden päästä.

– Emme kuitenkaan aio odottaa toimettomina, kunnes lain antamat siirtymäajat kuluvat umpeen. Tarkoitus on, että kohti uuden jätelain velvoitteita siirrytään vaiheittain alueellisilla jätehuoltomääräyksillä, kertoo Marko Printz.

Rosk’n Rollin toimialueella jätehuoltomääräykset laatii sekä jätetaksan hyväksyy 12 kunnan yhteinen Uudenmaan jätelautakunta.

– Vapaaehtoisestihan voivat keräysreittien varrella sijaitsevat kiinteistöt tilata eri jätelajien tyhjennykset vaikka heti, Printz muistuttaa tiedotteessa.