Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiidenveden alueelle on valmistunut tänä vuonna neljä kosteikkoa

Hiidenveden kunnostus -hankkeessa on valmistunut kuluneen vuoden aikana neljä uutta vesiensuojelukosteikkoa Lohjalle, Vihtiin ja Karkkilaan.

Kosteikkoja perustetaan pidättämään rehevöittävää vesistökuormitusta maa- ja metsätalousalueiden sekä taajamien valumavesistä.

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n (Luvy) hankkeessa uusia kosteikkoja perustetaan pohjautuen kosteikkojen yleissuunnitelmaan, mutta myös maanomistajien ja kuntalaisten ehdotusten perusteella. Uusien kosteikkojen lisäksi hankkeessa on tänä vuonna kunnostettu kaksi vanhempaa kosteikkoa.

Lohjalle perustetut kaksi uutta kosteikkoa ovat perinteisiä maatalouden kuormitusta pidättäviä kosteikkoaltaita.

Vesiensuojelun vaikuttavuuden kannalta kosteikon tulisi olla kooltaan vähintään 0,5 prosenttia suhteessa sen valuma-alueen kokoon, ja peltoa tulisi olla valuma-alueesta vähintään 20 prosenttia.

Hankkeessa perustetut kohteet yltävät näihin tavoitteisiin tiedotteen mukaan helposti.

– Hiidenveden rannalla sijaitsevat kosteikot ovat kooltaan 1–1,7 prosenttia valuma-alueesta, ja peltopinta-alaakin toisessa kohteessa 60 prosenttia ja toisessa 70 prosenttia, kertoo projektipäällikkö Ekaterina Ikonen.

Hiidenveden kunnostus 2016–2021 -hanketta rahoittavat Vihti, Lohja, Karkkila ja Loppi, sekä HSY ja Karjaanjoen vesistön kalatalousalue.

Hanke saa lisärahoitusta ympäristöministeriön käynnistämästä vesiensuojelun tehostamisohjelmasta 2019–2023 50 prosenttia toteutuneista kustannuksista.