Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Maankäyttöön liittyvien päätösten vaikutukset jatkuvat sukupolvien päähän” – Vihdin valtuusto hyväksyi kaavoituskatsauksen ja -ohjelman

– Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja kun puhutaan maankäytöstä, niin se on vielä enemmän, totesi Mike von Wehrt kunnanvaltuuston kokouksessa maanantai-iltana.

Hän esitti kokoomuksen ja RKP:n ryhmäpuheenvuoron kaavoituskatsauksesta vuodelle 2020 ja kaavoitusohjelmasta vuosille 2021-2022. Kunnanvaltuusto hyväksyi nämä yksimielisesti.

Kaavoitusyksikköä, kaavoituskatsausta ja kaavoitusohjelmaa kiitettiin useassa ryhmäpuheenvuorossa. Kokoomuksen ja RKP:n puheenvuoron lisäksi ryhmävuorot kuultiin keskustalta Eerikki Viljasen esittämänä, SDP:ltä Pentti Pulkkisen esittämänä ja vihreiltä Olli Pekka Hatanpään esittämänä. Käsittelyssä ollutta asiakirjaa arvioitiin ryhmäpuheenvuoroissa muun muassa selkeästi laadituksi ja toteuttamiskelpoiseksi.

– Maankäyttöön liittyvät päätökset ja ratkaisut ovat pysyviä ja niiden vaikutukset jatkuvat monien sukupolvien päähän. Maankäytön suunnittelulla pystymme vastaamaan kuntastrategiamme mukaisiin päätöksiin sekä turvaamaan niin yritysten toimintaedellytyksiä kuin asuntotarjontaakin, Mike von Wehrt huomautti.

Hän puhui puheenvuorossaan muun muassa strategisesta yleiskaavasta, kylien kaavoituksesta sekä tonteista.

– Asuntotuotantoon tulee olla riittävä määrä tonttitarjontaa, mutta on myös syytä huomioida nykyinen tonttivaranto ja pyrkiä saamaan tontteja kaupaksi.

Von Wehrt huomautti, että vuokratonttien ottaminen valikoimaan on lisännyt tonttien luovutusmääriä. Myös minitonttien toteuttamisen hän sanoi johtaneen loistaviin tuloksiin ja viittasi tällä Sepänpihan ja Linnanniitun alueisiin.

Yritysten sijoittumisen osalta von Wehrt huomautti, että Vihti on valitettavasti jäänyt jälkeen naapurikunnista. Hänestä onkin hienoa, että kaavoitusohjelmassa on mukana kaksi merkittävää yritystonttialuetta: Hiidenlaakson ja Etelä-Nummelan työpaikka-alueet.

Myös Pentti Pulkkinen sanoi tuntevansa mielihyvää siitä, että kaavoitusohjelma sisältää työpaikkakohteita hyvältä alueelta.

Pulkkinen kiinnitti von Wehrtin tavoin myös huomiota tonttien menekkiin.

– Kaavoitusohjelmamme on mittava toteutettavaksi jo pelkästään suunnittelun osalta saati sitten varsinaisen rakentamisen osalta. Näyttää siltä, että meillä on nyt asuntovarantoa vuosiksi eteenpäin ja suuri ongelma on syntymässä tonttien luovutuksen kanssa.

Pulkkinen uskookin, että kunnan on tulevaisuudessa satsattava nimenomaan tähän.

– Olemme erityisessä kilpailutilanteessa muun muassa naapurikaupungin asuntomessukohteiden vuoksi, Pulkkinen muistutti.

Eerikki Viljanen nosti esiin sen, että Nummela on Vihdin kunnan kasvun moottori. Keskusta kuitenkin korostaa, että kunnan on annettava kehittyä ja kuntaa on kehitettävä sen laitoja myöten.

Viljanen on tyytyväinen siihen, että paljon on tämän eteen tehtykin. Viljanen muistutti, että esimerkiksi päivitetty versio maaseuturakentamisen periaatteista on parhaillaan lausuntokierroksella.

– Koko kunnan, sen kaikkien alueiden kehittäminen, laadukkaiden lähipalveluiden turvaaminen ja hyvän asumisympäristön turvaamisen tärkeys korostuu nyt, kun koronapandemia on kääntänyt muuttovirtoja kaupunkien keskustoista ulospäin, väljempien alueiden suuntaan, Viljanen sanoi.

– Monipaikkainen eläminen sai buustia koronaepidemiasta, totesi myös Olli Pekka Hatanpää, joka näki, että Vihti on tätä monipaikkaisuutta edistänytkin.