Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanssiopisto Vinhan esitykset ovat tänä syksynä verkossa

Tanssiopisto Vinhan syyslukukauden oppilasesitykset päätettiin siirtää etämuotoon heti syksyn aluksi.

– Tulimme yhdessä opettajien kanssa siihen tulokseen, että tämä on turvallisin ja varmin ratkaisu epävarman koronatilanteen keskellä. Kun asiasta päätettiin ajoissa, oli opettajilla aikaa suunnitella esitykset videointiin soveltuviksi ja myös tunneilla ehdittiin oppilaiden kanssa miettiä ja perehtyä uuteen esitysmuotoon. Videomuotoisen esityksen toteuttaminen on tuntunut meistä kaikista jännittävältä ja kiinnostavalta, kertoo Vinhan rehtori Saara Mikkola-Ylitolva.

Tanssiopiston lukuvuoden teema ja samalla esityksen nimi on Tanssi sanoissa! Tansseja ovat inspiroineet esimerkiksi tekstit, runonpätkät, laulun sanat tai vaikkapa tilanne, jossa tarinoita kerrotaan.

Perinteisen lukukausiesityksen siirtäminen verkkoon on vaatinut tavallista isompia järjestelyitä, joista osa on johtunut koronatilanteesta ja osa esityksen etämuodosta.

Videoyhteistyöhön valikoitui vihtiläinen Joenrinne Films.

– Pyrimme löytämään yhteistyökumppaneiksi paikallisia tekijöitä, niin myös tässä. Joenrinne Films on tuttu ja taitava ammattilainen ja kaikki on sujunut heidän kanssaan mutkattomasti. Tämä on inspiroiva video- ja tanssitaiteen välinen projekti, iloitsee Mikkola-Ylitolva.

Esityskuvaukset järjestettiin 20.-21. marraskuuta Vihdin kirkonkylän liikuntahallilla.

Liikuntahalli tarjosi turvalliset puitteet kuvaukselle, sillä tiloissa pystyttiin toimimaan koronaohjeistukset huomioiden. Sen lisäksi, että kuvauspäiviä oli kaksi, jotta ryhmät eivät kohdanneet vaihtotilanteissa, tanssiryhmät saatiin sijoitettua neljään pukuhuoneeseen, eteistiloissa vältyttiin kohtaamisilta ja ryhmien vaihtojen välissä pukuhuoneet ehdittiin puhdistaa.

Lisäksi kuvaajat ja tekniikkahenkilöstö pystyivät sijoittumaan suuressa hallissa kauemmas esiintyjistä. Ryhmien oma opettaja otti ryhmänsä vastaan, huolehti heidät kuvaukseen ja sieltä pois.

Koska Karkkilan kevään esitykset jouduttiin perumaan koronatilanteen vuoksi, on tuleva etäesitys ainoa opiston maksullinen tapahtuma tänä lukuvuonna.

Mikkola-Ylitolvan mukaan tanssiopiston talouden näkökulmasta sillä on iso merkitys, että kevään oppilasesitys jäi väliin.

Vinha sai viime kesänä Opetus- ja kulttuuriministeriöltä korona-avustusta vahvistamaan edellytyksiä järjestää taiteen perusopetusta vallitsevan tilanteen keskellä. Mikkola-Ylitolva myöntää, että avustus on ollut erittäin merkittävässä roolissa kuluneena syksynä myös etäesityksen toteuttamisen kannalta.

– Tässä tilanteessa tuntuu erityisen hyvältä ja tärkeältä, että pystymme tarjoamaan oppilaillemme mahdollisuuden harrastamiseen ja esiintymiseen, Mikkola-Ylitolva kertoo.

Kuluva syksy on ollut poikkeuksellista aikaa myös Vinhan tanssitunneilla. Käyttöön on otettu erityisjärjestelyjä enenevissä määrin. Ryhmiä on esimerkiksi jaettu pienempiin, vaihtotilanteisiin on lisätty aikaa ja maskisuosituksia on tarkennettu.

Lisähaasteena opistolla on ollut väistötiloihin siirtyminen Karkkilassa Nyhkälän koulun tulipalon vuoksi. Opiston toiminta siirtyi Karkkilan tuntien osalta Karkkilan kaupungintalolle koska perusopetus tarvitsi tanssiopiston tilat omaan opetuskäyttöön remontin ajaksi.

– Oppilaamme ja heidän vanhempansa ovat toimineet ohjeiden mukaan mallikkaasti. Uutta tietoa ja ohjetta on tullut monesta suunnasta, joten kiitos perheille siitä, että ohjeita on myös jaksettu vastaanottaa, kiittelee rehtori.