Parhaillaan yleissuunnittelussa olevan Helsingin ja Turun välisen nopean junayhteyden ympäristövaikutukset on arvioitu. Noin 300-sivuiseen selostukseen pääsee nyt tutustumaan ja ottamaan kantaa.
Alueella tehtiin ympäristyövaikutusten arviointi oikoradan osalta viimeksi 2010.
Nyt selostus on Väyläviraston projektipäällikkö Heidi Mäenpään mukaan aiempaa tarkempi, kun ympäristövaitukset arvioidaan koko hankekokonaisuuden väliltä.
Selostuksen mukaan kaikki ratavaihtoehdot ovat teknisesti ja ympäristön näkökulmasta toteutettavia, kunhan huomioidaan haittojen lieventämistoimenpiteet.
Hankealueella on kohteita, jotka vaativat luonnonsuojelualueiden osittaista purkamista ja jopa poikkeuslupia liito-oravan esiintymisalueiden heikentymisen takia.
Lisäksi tarvitaan muinaismuistolain mukaista kajoamislupaa radan rakentamisen mahdollistamiseksi.
Mäenpää ei ryhdy arvioimaan, miten ympäristövaikutusten arvioinnin sisältö voi vaikuttaa hankkeen toteutumiseen.
Ely-keskus antaa siitä lausunnon eli ns. perustellun päätelmän kaksi kuukautta nähtävilläolon jälkeen, maaliskuun alussa.
Edessä on myös yleissuunnitelman laittaminen nähtäville vuoden 2021 aikana. Palautteen perusteella tehdään esitys sen hyväksymisestä Traficomille. Ratkaisua seuraavat oikeuskäsittelyt voivat kestää useita vuosia.
– Voimme kuitenkin aloittaa ratasuunnittelun tekemisen ensi vuonna jo ennakoivasti. Radan investointipäätös on mahdollista tehdä vasta lainvoimaisen ratasuunnitelman jälkeen, eli aikaisintaan 2020-luvun loppupuolella, Mäenpää toteaa.
Arviointiselostus ja kuulutus ovat nähtävillä 4.1. saakka ympäristöhallinnon sivuilla ymparisto.fi sekä Uudenmaan Ely-keskuksen verkkosivulla www.ely-keskus.fi/Kuulutukset.
YVA-selostuksen esittelytilaisuudet pidetään webinaareina 25.11. (Uusimaa) ja 2.12. (Varsinais-Suomi). www.vayla.fi/helsinki-turku-nopea-ratayhteys/yva