Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Erittäin suuri vastuu sekä kuluneista että tulevista vuosista" – Valtuuston puheenjohtaja kantoi huolta budjettiprosessista ja muistutti vastuusta

Eerikki Viljanen otti viikon takaisessa kunnanvaltuuston kokouksessa kantaa kunnan taloustilanteeseen ja talousarvioprosessiin valtuuston puheenjohtajan roolissa.

– Olen erittäin huolissani kunnan taloudellisen aseman hankaloitumisesta ja tavasta, jolla siitä on raportoitu tässä prosessissa, Viljanen sanoi.

Budjetti on tärkein asia kunnallisessa päätöksenteossa. Viljanen harmittelee sitä, että talousarvioprosessiin on samaan aikaan survottu niin muutaman tuhannen euron säästötoimet kuin kymmenien miljoonien investoinnitkin.

– Tämä johtaa helposti siihen, että me luottamushenkilöt keskitymme kukin meille tärkeimpiin asioihin ja kokonaisuuden suurimmat palaset soljuvat eteenpäin ikään kuin siinä sivussa.

Viljanen ei halua väheksyä euromääräisesti pienimpiä asioita. Kuitenkin hän pitää huolestuttavana sitä, että valtuutetut käyttävät yhteensä kymmeniä tunteja esimerkiksi yhden päiväkodin lavuaarin kohtalon selvittämiseen – ja samaan aikaan ei resursseja ja tunteja riitä kymmenien miljoonien investointien selvittelyyn, joten ne etenevät päätöksenteossa lähinnä maininnoilla.

– Toivoisinkin, että Vihdin kunnassa päästäisiin tulevaisuudessa talousarviokäsittelyssä menettelyyn, jossa käytäisiin perinpohjainen keskustelu niin toimintaympäristöstä kuin omasta toiminnasta ja siitä miten ne vaikuttavat niin tonnin juttuihin kuin kymmenien miljoonien kokonaisuuksiin – ja tämän jälkeen sitten edettäisiin niin pienien kuin suurien asioiden kanssa.

Viljanen huomautti, että kunnan tulevat menot ja velkaantuminen hirvittävät häntä.

– Ja mikä pahinta, tilanne taitaa käytännössä vain pahentua, jos tarkastelujaksoa pidentää vuoteen 2025.

– Olen todella hämmästynyt, ettei kunnan lähes räjähdysmäisesti kasvavaa velkataakkaa, merkittävästi kasvavia korkokuluja, jättimäisiä investointeja tai esimerkiksi sote-uudistuksessa suunniteltuja muutoksia ole käsitelty tässä prosessissa juuri ollenkaan.

– Mielenkiintoista ja huolestuttavaa on sekin, että samaan aikaan kun monilla suunnilla Vihdissäkin ollaan huolissaan maan hallituksen velanotosta, niin näillä nyt hyväksyttävillä investointiohjelmilla Vihdissä velkamäärä tulee kasvamaan todella rajusti – ilman että siitä on käyty juuri keskustelua.

Valtuuston puheenjohtaja halusi pitkällä puheenvuorollaan eritoten muistuttaa vastuusta.

– Haluan muistuttaa, että viranhaltijoilla ja etenkin kunnanhallituksella viranhaltijoiden esimiehenä on erittäin suuri vastuu sekä kuluneista että tulevista vuosista siinä, että miljoonat ja kymmenet miljoonatkin osuvat kuntataloudessa kohdilleen vähintään samalla tarkkuudella kuin esimerkiksi luottamushenkilöiden kinaamat yksittäisten oppilaiden aiheuttamat kustannukset palveluverkossa.

– Erityinen valvontavastuu on kunnanhallituksella, joka kunnallisen työnjaon mukaisesti valvoo ja ohjaa niin asioiden valmistelua kuin täytäntöönpanoakin, jotta asioiden valmistelu tehdään huolella ja oikein ja jotta valtuuston päätöksissä osoittama tahtotila toteutuu.

– Valtuutettujen vastuulla on pyytää päätettävistä asioista asianmukainen valmistelu, esittelyt ja raportointi, ja varmistua siitä, että tekemämme päätökset pannaan täytäntöön – siten kuin ne on valtuustossa päätetty kuntalaisten parhaaksi, Eerikki Viljanen päätti puheenvuoronsa.

Ensi vuoden talousarviosta ja seuraavien vuosien taloussuunnitelmasta pidettiin valtuustosalissa lukuisia puheenvuoroja.

Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa Tapio Karjalainen listasi lähivuosien suurimmiksi haasteiksi sote-menojen jatkuvan kasvun, verotulojen kasvattamisen ilman tulo- ja kiinteistöveron korotuksia, investointitason pitämisen kunnan sietokyvyn mukaisena ja kunnan palvelutuotannon toimintatapojen kehittämisen.

Kokoomus ja RKP esittivätkin palveluiden tuottamisen tehostamisohjelmaa, jonka tulee valmistua ensi kevään aikana. Tämä oli ainoa valtuuston budjettiin äänestyksellä hyväksymä muutos: muutoin se hyväksyttiin kunnanhallituksen esittämässä muodossa.

Keskustan ryhmäpuheenvuorossa Kari Viherkanto totesi, että säästöohjelmien tekeminen on hankalaa – Vihti toteuttaa jo nyt palveluita edullisesti verrokkikuntiin nähden. Hän huomautti, että tarkoitus ei ole säästää kuntaa hengiltä. Lisäksi hän peräsi säästövaikutusten tarkkaa seurantaa ja tarvittaessa nopeita korjausliikkeitä.

Anu Rajajärvi puhui SDP:n ryhmäpuheenvuorossa mm. pitkästi kouluista ja väläytti myös koulutilanteen pohtimista Jokikunnan ja Vanjärven osalta.

– Sosialidemokraattien näkökulmasta päätösten perusteluna koulujen osalta on enemmän tasa-arvo ja lasten etu.

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa Veli-Matti Laitinen kiinnitti huomiota mm. Etelä Nummelan kouluhankkeeseen. Ennusteen mukaan oppilasmäärä Nummelassa vähenee.

– Investoinneissahan painopiste on ollut oikea-aikaisissa ja oikein mitoitetuissa investoinneissa, Laitinen napautti.

Vihreiden ryhmäpuheenvuorossa Ida Välimaa sanoi vihreiden ajattelevan talouden tasapainon syntyvän suurista linjoista.

– Emme myöskään voi olla korostamatta sitä, ettei kuntatalous ole pelkkää rahoitustointa eikä kuntaa rakenneta budjetti kerrallaan vaan vuosien näköalalla, Välimaa lisäsi.

Ryhmäpuheenvuorojen lisäksi useat valtuutetut kommentoivat budjettia ja sen käsittelyä.