Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuden kokeilua ja onnistumisen kokemuksia – JOPO-luokka pääsi työpajaan harjoittelemaan sirkustaitoja

Vuorovaikutusta, kulttuuria, liikuntaa, hauskanpitoa. Uuden kokeilua, itsetunnon kohotusta, onnistumisen kokemuksia.

Vihdin JOPO-luokalle oli tarjolla kaikkea tätä, kun sirkustaiteilija Heikki Leppävuori ja näyttelijä Vesa-Petteri Asikainen saapuivat pitämään luokalle iltapäivän mittaista sirkustyöpajaa.

– Heti näki oppilaista motivaation, Asikainen toteaa.

Leppävuori ja Asikainen kuuluvat PerformanceSirkukseen, joka on poikkitaiteellinen ammattiteatteriryhmä. Esiintymisten lisäksi PerformanceSirkus tekee taide- ja ympäristökasvatustyötä.

– On pyritty yhteiskuntaa kehittämään kulttuurin keinoin, Asikainen sanoo ja jatkaa: – Työpajoja on ollut ympäri Suomen maata.

Tänä vuonna ryhmä on menossa vielä Karakallioon, Turkuun ja Hyvinkäälle. Vihdin joustavan perusopetuksen luokalle eli JOPO-luokalle työpaja järjestettiin nyt jo kolmannen kerran.

– Täällä Vihdissä on aina mukava olla. Täällä on sellainen asenne, että olemme tervetulleita.

Asikainen kertoo, että taidekasvatuksessa PerformanceSirkus on erikoistunut marginaalikohderyhmiin. Työpajoja on järjestetty niin vastaanottokeskuksiin, vanhuksille, kehitysvammaisille kuin mielenterveyskuntoutujillekin. JOPO-yhteistyön ryhmä aloitti Leppävaarasta.

– Kuusi vuotta tehtiin yhteistyötä, pisimmillään koko lukukausi, Asikainen kertoo. Yhteistyö loppui luokan integroimiseen toisaalle.

– JOPO-työpajat ovat olleet mielenkiintoisia. Opettajat ja kasvattajat ovat nähneet ne merkityksellisiksi.

Vihdin JOPO-luokan opettaja Sissel Löfgren kiittelee sirkustyöpajaa. Hänestä vastaavia työmuotoja saisi olla enemmänkin.

– Oppilaat pääsevät näkemään, että opettajakin epäonnistuu ja yrittää uudestaan. Kaikki ei osaa kaikkea eikä se haittaa, kunhan tekee parhaansa.

Löfgren näkee hyvänä myös yhdessä tekemisen, kokeilemisen ja kokemisen. Parasta pajassa hänen mielestään on kuitenkin se, että oppilaat pääsevät loistamaan. Oppilaat, jotka eivät ole loistaneet luokassa, voivat yllättäen säihkyä toisenlaisessa tekemisessä. Löfgren huomauttaa, että usein joustavan perusopetuksen luokalle hakeutuukin nimenomaan toiminnallisia ja motorisesti lahjakkaita nuoria.

Vihdin JOPO-luokalla opiskelee tänä lukuvuonna kahdeksan oppilasta, joista puolet on kahdeksannella ja puolet yhdeksännelle luokalla. Ryhmä vaihtui kokonaan tänä syksynä, kun edellisen lukuvuoden oppilaat siirtyivät opiskelemaan toiselle asteelle

Hakijoita JOPO-luokalle oli reilusti toistakymmentä ja paikkojakin luokalla olisi kymmenelle oppilaalle. Löfgren kuitenkin sanoo, että luokalle valitaan sille sopivia oppilaita: oma-aloitteisia, toiminnallisia ja käytännönläheisiä.

– Meillä oppilaat valitaan, joissain paikoissa heidät vain osoitetaan JOPO-luokalle.

Vihdin kunnan joustava perusopetus toimii Vihdin yhteiskoulussa. Oppilaaksi voivat kuitenkin hakea kaikkien Vihdin yläkoulujen oppilaat.

– Toivotaan, että ensi kevään haussa saadaan paikat täyteen, Löfgren sanoo.

– JOPO on ihan mukavaa, kun täällä saa enemmän tehdä kuin istua kuuntelemassa, luokan oppilas Jonas Tuunanen sanoo. Hänen mielestään myös sirkuspaja oli hyvä juttu, jonglöörivälineistä hänen suosikkinsa oli diabolo.

Jonglöörivälineet olivat pajassa kokeilussa ensimmäisenä, ja sen jälkeen Leppävuori ja Asikainen neuvoivat nuorille tasapainovälineiden saloja.

Sirkustaiteilija Leppävuori sanoo itse viihtyvänsä parhaiten nimenomaan tasapainolautojen, yksipyöräisten, jättipallojen ja puujalkojen parissa.

– Tasapainovälineet ovat eniten minun alaani.

Leppävuori kertoo kiinnostuneensa sirkustaidoista jo nuorena – nyt hän on tehnyt sirkusta 35 vuotta.

– Vuosien varrella olen opetellut aina lisää.

Sirkuksen lisäksi PerformanceSirkuksen työpajojen aiheina voi olla esimerkiksi taikuus, tanssi, elokuva, valokuvaus tai sarjakuva. Asikainen kertoo, että työpajoja tukevat tänä vuonna Suomen Kulttuurirahasto ja Jenni ja Antti Wihurin rahasto.