Sotkamon lukio 2000-luvun alussa. Harri Korhonen osallistuu ylioppilaskirjoituksiin, mutta ei pääse kolmesta yrityksestä huolimatta ruotsin kielestä läpi.
Korhonen saa koulusta kuitenkin päättötodistuksen, jolla ovet avautuvat Kajaanin ammattikorkeakouluun.
Sieltä Korhonen valmistuu vuonna 2006 elektroniikan testaussuunnitteluinsinööriksi. Työelämässä Korhonen on ollut jo koulun ohella.
Pääkaupunkiseutu kutsuu Korhosta vuonna 2009, kun firma alkaa siirtää tuotantoa Intiaan, eikä Kainuussa ole enää oman alan töitä.
Vihti, 12.11,2020. Suunnossa työskentelevä 38-vuotias operation project manager Harri Korhonen on aamulla saanut pisteet ylioppilaskirjoituksista. Myös rehtori Kimmo Mikkola soittaa ja onnittelee. Läpi meni!
– Olen ehdottomasti tyytyväinen, vaikka tällä ei ollut merkitystä kuin periaatteen vuoksi. Jäi niin kovasti harmittamaan silloin 18 vuotta sitten kun en päässyt kirjoituksista läpi. Olen miettinyt vuosia, että pitäisi käydä joskus yrittämässä, Korhonen kertoo.
Joka vuosi mietin, että katsotaan milloin ehtisin kokeisiin.
Kun ns. pakkoruotsi poistui yo-kokeista 2000-luvun puolivälissä, Korhonen alkoi tosissaan pohtia, olisiko uuden yrityksen aika.
– Joka vuosi mietin, että katsotaan milloin ehtisin kokeisiin. Kun uudessa hallituksessa alkoi olla puhetta, että pakkoruotsi tulisi takaisin, päätin ottaa itseäni niskasta kiinni. Tiesin, että jos ruotsi tulee takaisin pakolliseksi, minulla ei ole toivoakaan päästä kirjoituksista läpi.
Vihdoin vuosi sitten syksyllä Korhonen ryhtyi toimeen. Lähin aikuislukio löytyi Lohjalta, ja Korhonen otti yhteyttä rehtori Kimmo Mikkolaan.
– Otin päättötodistukset Sotkamon lukiosta mukaan ja menin koululle. Rehtorin kanssa katsottiin läpi, mitä aineita kannattaa ottaa. Otin pakollisen äidinkielen lisäksi pitkän englannin, lyhyen matematiikan ja reaalista terveystiedon. Englantia olen käyttänyt työssäni jo 15 vuoden ajan, ja terveystiedosta minulla on eniten pohjatietoa, Korhonen kertoo.
Korhonen ryhtyi luku-urakkaan. Hän opiskeli iltaisin kotona ja kävi myös tunneilla. Pitkän matematiikan aikoinaan kirjoittaneelle miehelle lyhyt matematiikka tuntui niin helpolta, että Korhonen sai vapautuksen tunneista ja opiskeli itsenäisesti.
– Luin kaikki kirjat, opiskelu oli oikein mielekästä.
Kirjoitusten oli määrä alkaa keväällä Mutta ihan suunnitelmien mukaan ei Korhosen urakka mennyt tälläkään kertaa.
– Kävi kämmi. Tammikuussa rupesin miettimään, että ai niin, ne kirjoitukset ovat kohta. Selvisi, että niihin olisi pitänyt ilmoittautua jo marraskuun lopulla. Soitin rehtorille, ja hänkin sanoi, että ilmoittautuminen ei enää onnistu, kun on mennyt näin pitkä aika. Seuraava mahdollisuus on syksyllä. Laitoin kaikkiin kalentereihin monet muistutukset, milloin pitää viimeistään ilmoittautua, Korhonen nauraa.
Kesäloman jälkeen Korhonen otti jälleen tenttikirjat esille ja luki. Hän ilmoittautui myös kertauskursseille.
– Eniten kävin englannin kertauskurssilla. Ne olivat iltaisin työpäivän ja lasten kanssa hengailun jälkeen. Itse kirjoituksiin otin töistä saldovapaata.
Kun Korhonen torstaina odotti yo-kokeiden tuloksia, olo oli luottavainen.
– Tiesin, että läpi menee. Paperit ovat ihan ok. Matematiikasta tuli E, muut olivat C:tä ja B:tä. Tavoitteena oli aluksi, että pääsen läpi, mutta mietin, etten kehtaa tehdä koetta ihan läpihuutojuttunakaan.
Koulun ylioppilasjuhlat järjestetään 4. joulukuuta. Korhonen aikoo ehdottomasti olla mukana.
– Rehtori kysyi, olenko tulossa lakkiaisiin. Sanoin, että kyllähän se pitää tulla, kun silloin 18 vuotta sitten en päässyt, Korhonen virnistää.
Kotonakin aiotaan juhlia tuoretta ylioppilasta.
– Vaimo sanoi, että on mukava järjestää ylioppilasjuhlat. Kun nyt korona-aikana on rajoituksia, meillä on varmaan sellainen vapaamuotoinen kahvittelu tulossa.