Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wihdin Tempo nostaa kirkonkylää jälleen jaloilleen – "Tehdään nyt eikä vain meinata"

Kuusi ihmistä, joilla kaikilla on sama tavoite. Heillä kaikilla on tahto tempaista Vihdin kirkonkylä jälleen jaloilleen. He haluavat jalostaa ja tuoda esiin se kaikki hyvä, mikä nyt lepää väsyneenä paikallaan.

Oli kesäkuu 2020, kun yksi porukasta otti asiakseen kutsua koolle henkilöt, joilla uskoi olevan samanlaisia kehitysajatuksia kirkonkylän suhteen.

Ajankohdaksi sovittiin elokuu ja jokainen kutsuttu saapui paikalle.

Yksi haaste heille tuli vastaan; nimen keksiminen oli vaikeaa. Kuinka siis kuvata se, mitä he tekevät niin, että erotutaan muista toimijoista?

Yhdessä kokouksessa ilmaan heitetty nimi jäi kuitenkin elämään, ja on pian rekisteröitävän yhdistyksen virallinen nimi. He pohtivat, mikä kuvaisi tätä pontevaa tahdonvoimaa parhaiten. Nimeksi tuli Wihdin Tempo.

Yhdistyksen ydinporukassa on edustettuna kattaus vihtiläisyyttä. Paras Vihdin tuntemus joukosta on Vuokko Sivurannalla, joka työskenteli Vihdin yhteiskoulussa ja Nummelan lukiossa englannin opettajana noin 40 vuotta.

Perheineen hän on asunut kirkonkylässä koko aikuisikänsä.

Hänelläkin on jo pitkään ollut huoli nuutuvasta kylästä. Toimintaan oli helppo lupautua mukaan.

Vuokolla on huoli myös seurankuntatalon kohtalosta.

Porukassa on myös kolmen eri ikäisen tyttären äiti, Seija Killström, joka haluaa kylästä turvallisen, kauniin ja maineeltaan hyvän ympäristön lapsille ja nuorille.

– Tässä kylässä on niin paljon käyttämätöntä potentiaalia, hän selventää ajatuksiaan.

– Aihe kosketti meistä jokaista ja halusimme kaikki, että asiat etenevät. Ensimmäinen tapaaminen taisi kestää lähes neljä tuntia. Into ja tahto olivat kohdanneet, joku huikkaa.

Tauno Stick on vihtiläinen yrittäjä, jolle kirkonkylä ja kyläkuvan kehittäminen on lähellä sydäntä.

Seppo Liusvaara on jo kohentanut kyläkuvaa kunnostamalla vanhaa meijeriä jo vuosien ajan ja vaalinut vanhaa kaunista rakennuskantaa.

Halu kehittää kylän yleisilmettä ei kuitenkaan hänelläkään jää vain oman kiinteistön nurkille.

– Tehdään nyt, eikä vain meinata, hän sanoo omaan päättäväiseen tyyliinsä.

Kaikki nyökkäilevät mukana.

Koska ranta-alue ja kylän siisteys ovat kyläbrändin kehittämisen kannalta tärkeitä asioita, oli Vihdin Laituriyhdistyksen puheenjohtaja Vesa Liedes helppo puhua mukaan.

Kylän siisteysaktiivi Heikki Penttilä olikin jo lähes itsestäänselvyys.

Kukin ryhmästä oli pohtinut jo pitkään lakastuvaa kyläkuvaa harmitellen.

– Mietimme, mikä on parasta ja mitä tulisi vielä kohentaa. Olemme ensimmäisenä ryhtyneet ajamaan ranta-alueen siistimistä ja kattavampaa hyödyntämistä. Meillä on pitkälle vietyjä suunnitelmia ranta-alueen sekä Haudankallion suhteen, Penttilä kertoo.

– Olemme Vihdin Kalastusseuran kanssa ryhtyneet edistämään asioita toden teolla. Meillä on ollut parit talkoot rantapolun raivaamiseksi. Uusimme vierasvenelaituria ja lisäsimme rantaan valaistusta, Liedes osoittaa venelaiturille.

Moni onkin huomannut, että rantaa on raivattu ja kiitosta on kuulunut. Hankkeen päätavoitteena on tällä hetkellä saada turvallinen ja esteetön kulku ponttonein kannatelluin kävelyväylin venerannasta Haudankallion kiertäen kirkonkylän uimarannalle.

Tavoitteena olisi myös saada koko kävelyreitti valaistua. Samaan haavekuvaan on sommiteltu kaunista nuotiopaikkaa Haudankallion päälle.

Laskentaan on tehty myös niiden kuntoportaiden kustannusarviosta, joita on kunnanhallituksessakin pohdittu jo aiemmin.

Ideoita on pohdittu enemmänkin – esimerkkeinä seudun huimin pulkkamäki laavuineen kirkonkylään ja Alhonmäen huvimajan rakentaminen uudelleen.