Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulossa on palveluiden tuottamisen tehostamisohjelma – äänestysmaraton Vihdin kunnan talousasioista

Vihdin kunnan vuoden 2021 talousarvio ja vuosien 2022-2023 taloussuunnitelma puhuttivat maanantaina valtuustoa. Talousarvio ja -suunnitelma hyväksyttiin lopulta yhdentoista äänestyskierroksen ja lukuisten puheenvuorojen jälkeen siten, että kunnanhallituksen pohjaesitykseen tehtiin yksi muutos.

Tapio Karjalainen esitti kokoomuksen ja RKP:n ryhmäpuheenvuorossa, että palveluiden tuottamiseen kohdistetaan tehostamisohjelma. Pääkohtina tässä ohjelmassa ovat kunnan henkilöstömenot ja palveluiden ostotoiminnan optimointi.

– Kunnan johtoryhmä, yksiköt sekä lautakunnat ovat tehneet talousarvion suunnittelussa koronapandemian tuomasta epävarmuudesta huolimatta hyvää työtä. Kunnanjohtajan talousarvioehdotus lisättynä kunnanhallituksen tekemillä päätöksillä on alijäämältään 0,7 miljoonaa euroa pienempi kuin kehyksessä ja on kolme miljoonaa euroa, Karjalainen sanoi.

– Kunnanhallituksen tekemien päätösten jälkeen kunnan kertyneen yli/alijäämän pitäminen positiivisena vuoden 2023 lopussa vaatii lisää tehostamistoimenpiteitä vuosina 2022 ja 2023 vuositasolla 2,4 miljoonaa euroa. Tämä katetaan tehostamisohjelmalla, Karjalainen jatkoi.

Yksityiskohtaisen suunnitelman tehostamisohjelmasta tulee olla valmisteltuna kevään 2021 aikana.

Tehostamisohjelman lisäksi muutosesityksessä edellytetään investoinneissa kunnan infrahankkeiden nykyistä selkeästi parempaa hallintaa.

Näinä kummallisina aikoina olisi erityisen tärkeää tehdä päätöksiä järjellä.

Muutosesityksestä äänestettiin valtuustossa ja se hyväksyttiin äänin 27-16. Esitystä vastustivat demareiden, vihreiden ja vasemmistoliiton valtuutetut.

Talousarviosta ja taloussuunnitelmasta käytiin jo kunnanhallituksessa keskustelua ja äänestettiin useita kertoja. Talousarvioesitys muuttuikin kunnanhallituksen käsittelyssä kunnanjohtajan ehdottamasta monin osin – muun muassa Vihtijärven koulun lakkauttaminen ja Vanjärven päiväkodin lakkauttaminen poistettiin suunnitelmista.

Vihtijärven koulun ja Vanjärven päiväkodin lakkauttamisesta äänestettiin uudelleen valtuustossa.

SDP:n ryhmäpuheenvuorossa Anu Rajajärvi esitteli demareiden muutosesitykset kunnanhallituksen esityksiin talousarvioksi ja taloussuunnitelmaksi. Koulun ja päiväkodin lakkauttaminen olivat kumpikin tällä listalla.

Lisäksi demarit esittivät ateria- ja puhdistuspalveluihin lisättäväksi 200 000 euroa, joukkoliikenteen tukeen 150 000 euroa ja kunnallistekniikan palvelutason muutoksiin 55 000 euroa.

Demarit halusivat myös palauttaa kirjastovirkailijan, brändikehittäjän, yrityspalveluiden asiantuntijan ja määräaikaisen kotoutumisohjaajan toimet.

– Vuoden 2021 talousarviosta on tulossa tukevasti alijäämäinen. Kunnanjohtaja jätti kunnanhallituksen kokouksessa eriävän mielipiteen. Tämä tarkoittaa sitä, että poliitikot eivät ole tehneet vastuullisia päätöksiä. Näinä kummallisina aikoina olisi erityisen tärkeää tehdä päätöksiä järjellä. Näin kuntavaalien häämöttäessä populismi saa valitettavasti liikaa painoarvoa, Rajajärvi huomautti.

Yksikään demareiden esityksistä ei mennyt läpi valtuustossa.

Vanjärven päiväkodin toiminta jatkuu valtuuston äänin 31-12 ja Vihtijärven koulun toiminta samoin luvuin.

Ateria- ja puhdistupalveluiden lisäraha hylättiin äänin 27-16, joukkoliikenteen tuen 27-16 ja kunnallistekniikan palveluiden 29-14.

Kirjastovirkailijan palauttaminen hylättiin äänin 29-14, brändikehittäjän 30-13, yrityspalveluiden asiantuntijan 27-16 ja määräaikaisen kotoutumisohjaajan 28-15.

Veli-Matti Laitinen esitti Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa – kuten jo kunnanhallituksessa – talousarviosta poistettavaksi kappaletta, joka käsittelee maahanmuuttotyön vaikeaa ennakoitavuutta ja toisen kotoutumisohjaajan puolivuotista lisäresurssia ja nykyisen maahanmuuttohenkilöstön vakinaistamista.

– Tilalle esitän, että haastavasta taloustilanteesta johtuen emme sitoudu ottamaan pakolaisia ja turvapaikanhakijoita vuosina 2021-2023.

Tämä Perussuomalaisten esitys hylättiin valtuuston äänestyksessä äänin 35-8.