Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistöverosta äänestettiin kunnanvaltuustossa, mutta sitäkään ei koroteta – veroprosentit pysyvät Vihdissä ensi vuonna ennallaan

Kunnallisveroon ja kiinteistöveroon ei tule korotuksia. Kunnanvaltuusto päätti ensi vuoden veroprosenteista maanantaisessa kokouksessaan.

Tuloveroprosentti on siis ensi vuonnakin 20,5.

– Vihdin tuloveroprosentti on jo nyt varsin korkea verrokkikuntiin nähden, huomautti Tuija Sundberg kokoomuksen ja RKP:n ryhmäpuheenvuorossa.

Hän painotti, että tulee ottaa huomioon kokonaisveroprosentti ja se, mitä eläminen maksaa.

– Kokemus on osoittanut, että verojen alentaminen on lähes mahdotonta, Sundberg totesi. Siksi hänen mukaansa veroja ei pidäkään lähteä korottamaan kevein perustein.

Kunnanjohtajan esityksen mukaisesti kiinteistöveroja olisi ensi vuonna nostettu. Tästä esityksestä oli kuitenkin äänestetty jo kunnanhallituksessa, joka päätyi äänin 6-3 siihen, ettei veroja koroteta. Valtuusto hyväksyi tämän kunnanhallituksen esityksen, tosin vasta äänestyksen jälkeen.

SDP:n ryhmäpuheenvuorossa Erkki Aronen totesi, että kunnanhallituksen esityksen jäädessä voimaan jää kunnalta saamatta reilusti yli kaksi miljoonaa uutta arvioitua verotuloa. Tämä tarkoittaisi hänen mukaansa vuodessa noin 60 euroa asukkaalta.

– Meidän mielestä tämä on ihan kohtuullista, Aronen totesi ja jatkoi, että vaikeassa tilanteessa kunnan tulee pyrkiä tarjoamaan asukkailleen riittävät palvelut.

Aronen esittikin palaamista kunnanjohtajan alkuperäiseen esitykseen kiinteistöverojen nostosta. Kunnanjohtajan vuoden 2021 talousarviossa esitettiin yleisen kiinteistöveroprosentin nostoa 0,95 prosentista 1,30 prosenttiin, vakituisten asuinrakennusten veroprosentin nostoa 0,45 prosentista 0,55 prosenttiin, muiden asuinrakennusten veroprosentin nostoa 1,00 prosentista 1,30 prosenttiin sekä rakentamattoman rakennuspaikan veroprosentin nostoa 4,00 prosentista 4,30 prosenttiin.

Vihreiden ryhmäpuheenvuorossa Olli Pekka Hatanpää kannatti Arosen esittelemää SDP:n muutosesitystä.

– Mikäli pidämme kiinteistöveron ennallaan kunnanhallituksen enemmistöpäätöksen ehdotuksen mukaan, ovat Vihdin kiinteistöverot maakunnan alhaisimmat, Hatanpää huomautti. Hänestä matala kiinteistövero ei kuitenkaan ole valtti uusien asukkaiden houkuttelemisessa, jos se samalla tarkoittaa palveluiden rapauttamista.

Kiinteistöverojen pysyttäminen tämän vuotisella tasolla voitti kiinteistöveron korottamisen äänin 28-15.