Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitokalastusta pitää lisätä Enäjärvellä – sää siirsi syysnuottauksen marraskuulle

Siuntionjoki 2030 -hankkeen yhteydessä viimeistellään Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:ssä parhaillaan Enäjärven kunnostussuunnitelmaa. Ohjelma on liki valmis ja Siuntionjoen latvajärvien suojeluyhdistyksen eli Lasy ry:n puheenjohtaja Juha Uusitalo kertoo, että sen mukaan järven hoitokalastusmäärät pitäisi moninkertaistaa nykyisestä.

– Enäjärvi on voimakkaasti sisäkuormitteinen eli se ei pysty pidättämään pohjassa vuosien saatossa kertyneitä ravinteita. Siinä keskeisin lääke on hoitokalastus.

– Kunnostussuunnitelmassa puhutaan 150 kilosta hehtaarilta. Se kertoo, miten vakava tilanne on, Uusitalo sanoo ja huomauttaa, että näin hoitokalastuksen vuositavoite Enäjärvellä olisi 75 000 kiloa.

– On selvää, että meillä pitää olla tavoite – mutta tämä on kova tavoite.

Uusitalo sanoo, että tähän määrään ei päästä yhdellä metodilla. Se vaatii rysäpyyntiä ja nuottausta – ja se vaatii rahaa.

– Kun kunnostussuunnitelma on valmis, seuraava kysymys on, kuka tekee, tekeekö joku ja mistä rahat jos tekee, Uusitalo sanoo ja huomauttaa, että Lasyn koko vuosibudjetti on 50 000 euroa.

Uusitalo painottaa, että asioita on nyt saatava eteenpäin – muuten kunnostussuunnitelman tekeminen on ollut turhaa ja muuten suunnitelma vanhenee muutamassa vuodessa.

Enäjärveä oli tarkoitus nuotata hoitokalastusjaksolla lokakuun lopulla, mutta sää sotki suunnitelmat.

– Lämmin syksy tekee tepposiaan. On ollut lämmintä ja kalat ovat meidän havaintojen mukaan liian hajallaan niin, että emme saa isolla nuotalla pyydettyä, urakoitsija Miska Etholen Jomiset Oy:stä kertoo.

Vesien lämpötila oli hänen kokemuksensa mukaansa samanlämpöistä kuin yleensä kahta-kolmea viikkoa aiemmin.

Särkikalat eivät parveudu lämpimässä vedessä. Lisäksi pohjoisesta puhaltava tuuli hajotti kalaparvia ja sade sameutti vettä, mikä myös vaikutti parveutumiseen.

– Kun luonnon kanssa ollaan tekemisissä, muuttujia on paljon.

Etholen sanoo, että toki nuottaamalla olisi kalaa saatu nytkin, mutta ei lähellekään toivottua tulosta. Hän arvioi, että saalis olisi ollut alle sata kiloa.

– Tavoite on sadoissa, jopa tuhansissa kiloissa, jotta nuottaus olisi järkevää, Etholen sanoo. Siksi nuottauksen tilanneen Lasy ry:n oli hänen mielestään paras nyt säästää rahat ja ottaa uusi yritys nuottaukselle myöhemmin.

– Meitä kiinnostaa tehokkuus, Juha Uusitalokin sanoo.

Nuottaaminen aloitettiin Poikkipuoliaiselta. Myös Poikkipuoliaisen, Tervalammen ja Huhmarjärven kannalta olisi tärkeää, että hoitokalastus onnistuisi mahdollisimman hyvin Enäjärvellä, sillä sen tilan paraneminen auttaisi myös niitä.

Uusi yritys Enäjärven nuottaamiseen otetaan nyt marraskuussa. Etholen ja Uusitalo sanovat, ettei Enäjärvellä ole tehty syysnuottaamista aikoihin. Miesten mukaan onkin tarkoitus haistella, saadaanko sillä tuloksia.

– Nuottauksessa talkootyön osuus aidosti lisää kustannustehokkuutta, Uusitalo huomauttaa. Hän kiittelee sitä, että talkooreservi on hyvä. Uutta väkeä otetaan kuitenkin yhdistyksen toimintaan mukaan mielellään.

– Yhdistykset tarvitsevat aina ihmisiä, jotka ovat rohkeita ja aktiivisia.

Lasy ry:n vuosikokous Ojakkalan urheilutalolla keskiviikkona 4.11. klo 18.30.