Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointikertomus: Vihtiläiset ovat keskiarvoa terveempiä, mutta väestö ikääntyy kovaa tahtia

Kuntalaisten terveyttä voidaan vertailla esimerkiksi Kelan terveyspuntarin yleisen sairastavuusindeksin avulla.

Kunnanhallituksen maanantaina käsittelemän vihtiläisten hyvinvointikertomuksen mukaan sairastavuusindeksi osoittaa, että vihtiläiset ovat koko maan keskiarvoa terveempiä kuntalaisia.

Jokaiselle Suomen kunnalle lasketun indeksin avulla pyritään havainnollistamaan sitä, miten tervettä tai sairasta alueen väestö on suhteessa koko maan väestön keskiarvoon.

Väestörakenteeltaan Vihti on lapsiperhevaltainen kunta. Lapsiperheiden osuus on verrokkikunnista suurempi ainoastaan Kirkkonummella.

Syntyneiden lasten määrä on viime vuosina vähentynyt ja väkiluku on pysynyt varsin tasaisena.

Ikääntyneen väestön osuus on Vihdissä kasvussa, ja huoltosuhde on heikentynyt lähelle koko maan tasoa.

Vihdissä 75 vuotta täyttäneiden osuus väestöstä on kuitenkin edelleen jonkin verran matalampi kuin Uudellamaalla keskimäärin ja selvästi matalampi kuin koko maassa keskimäärin.

Lastensuojelu un liittyvien toimenpiteiden kohteena olevien lasten osuus on ollut Vihdissä nousussa, mutta jää kuitenkin vielä alle Uudenmaan keskiarvon.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä on parin viime vuoden aikana noussut selvästi.

Sen sijaan lastensuojeluilmoituksen kohteena olleiden lasten osuus on noussut Vihdissä yli Kirkkonummen ja Uudenmaan yleisen tason. Ilmoitusten taustalla on usein päihteiden käyttöön liittyviä syitä.

Lasten- ja nuorisopsykiatrian käyntimäärät ovat Vihdissä korkeammat kuin koko maassa, Uudellamaalla tai verrokkikunnissa.

Nuorten työttömien määrä on korkea verrattuna Uudenmaan keskiarvoon.

Koulutuksen ulkopuolelle vihtiläisistä nuorista jää suurempi osuus kuin koko maassa ja Uudellamaalla keskimäärin.

Työikäisten osalta hyvinvointikertomuksen terveyttä kuvaavat mittarit ovat vihtiläisten osalta pääsääntöisesti koko maata paremmat, ja melko selvästi paremmat kuin verrokkikuntien Lohjan ja Karkkilan luvut.

Mielenterveysperusteisesti sairauspäivärahaa saaneiden vihtiläisten työikäisten määrä on kasvanut viime vuonna huomattavasti, ylittäen selvästi Uudenmaan keskiarvon.

Asunnottomien määrä taas on Vihdin kunnan alueella lisääntynyt. Asunnottomia on 1,8 henkilöä tuhatta asukasta kohden.

Vihtiläisten hyvinvointikertomus viime vuodelta on kunnanvaltuuston käsittelyssä 9.11.