Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin Uutisten vaalikone nyt auki - löydä ehdokkaasi!

Huumeet näkyvät jätevedessä – Vihti mukana THL:n tutkimuksessa ensi kertaa

THL:n jätevesitutkimukset osoittavat, että huumeiden käytössä on ollut ajallista ja alueellista vaihtelua kuluvan vuoden aikana.

Huumeiden käyttöä mitataan suurimpien kaupunkien jätevedestä. Tänä vuonna tutkimukseen osallistui 27 kaupunkia lähialueineen. Näistä Pietarsaari, Salo, Rauma ja Vihti olivat mukana ensimmäistä kertaa.

Kaikkiaan huumeiden käytön kasvu jatkunee THL:n ennusteen mukaan myös tänä vuonna pidempiaikaisen kehityssuunnan mukaisesti. Amfetamiinia käytetään Suomessa nyt enemmän kuin koskaan aiemmin.

Amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin yhteenlaskettu käyttö oli maaliskuussa kerättyjen näytteiden perusteella usealla paikkakunnalla ennätyslukemissa. Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Lahdessa, Tampereella, Joensuussa, Vaasassa ja Kemissä havaittiin selvä piikki näiden huumeiden kokonaiskäyttömäärissä.

Alueellisia eroja kuitenkin oli. Esimerkiksi Seinäjoella ja Savonlinnassa kyseisiä huumeita havaittiin enemmän vasta loppukevään mittauskerralla.

Nummelan jätevedenpuhdistamolla maaliskuussa ja toukokuussa otettujen jätevesitestien tuloksissa ei ole suuria eroja.

Kokaiinipitoisuus jätevedessä oli alentunut maaliskuusta toukokuuhun, samoin MDMA:n eli ekstaasin. Samaan aikaan amfetamiinin pitoisuus oli kuitenkin noussut suunnilleen saman verran.

Huumeiden käyttöä on seurattu Helsingin, Tampereen, Turun, Kuopion ja Oulun alueilla viikoittaisessa seurannassa keväästä alkaen.

Keväästä lokakuun alkuun asti tehdyt viikoittaiset seurannat osoittavat, että notkahdus keväällä jäi hetkelliseksi.

Tiiviissä seurannassa havaittiin, että kesällä yhteiskunnan avauduttua amfetamiinin käyttö alkoi lisääntyä. Syksyn aikana käyttö on pysynyt edelleen korkealla tasolla.

Jätevesitutkimusten mukaan amfetamiinia käytetään laajasti koko maassa ja sen käytön kasvu jatkuu.

Niin ikään kokaiinin käyttö on edelleen ennätyksellisellä tasolla, mutta sen käytön kasvu on tasaantunut parin viime vuoden aikana. Vuodesta 2012 vuoteen 2020 kokaiinin käyttö on moninkertaistunut Suomessa.

Ekstaasia puolestaan käytetään kaikkialla Suomessa, mutta suuria muutoksia käyttömäärissä ei ole tapahtunut.