Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syksyn ja sadonkorjuun tunnelmaa: Vihdin museon kasvihuoneessa on katsottavaa – ja mietittävää

Omenoita, valkosipulilettejä, ruskalehtiä. Vihdin museon kasvihuone on siirtynyt syksyyn.

Kasvihuone on kesällä museon pihaan pystytetty uusi näyttelytila. Korona sulki keväällä museon ovet ja kesänäyttelyä katsomaankaan ei saanut ottaa kuin kuusi ihmistä kerrallaan. Niinpä museonjohtaja Heidi Tammelin ja museoamanuenssi Matti Mäki ideoivat turvallisen näyttelytilan: kasvihuone on ulkona ja sitä pääsee katsomaan kellon ympäri oman aikataulun mukaan.

– Näin voimme esitellä meidän sarkaa ilman, että on riskiä sairastumisesta, Tammelin toteaa.

Kasvihuoneen ensimmäisen näyttelyn aiheena oli kesäinen kahvihetki. Toisen näyttelyn teemana on syksyinen sadonkorjuu.

– Tämä on nyt vapaamuotoinen sadonkorjuun ylistys, Matti Mäki hymähtää. Hän on tyytyväinen siihen, kuinka hyvin näyttely onnistuu tavoittamaan syksyn tunnelman.

Museon tarkoitus onkin jatkaa näyttelyiden kokoamista vuodenaikojen mukaan. Seuraavina voidaan siis näillä näkymin odottaa kasvihuoneeseen talvi- ja kevät-aiheisia näyttelyitä.

– Kuljemme tässä teemoittain, Mäki toteaa.

Syysnäyttelyssä lepää satoa korjaamassa ollut mies. Kasvihuoneessa on näkyvillä jo korjattua satoa ja työvälineitä. Ikkunoissa on vanhankansan ajantiedon viisauksia, jotka liittyvät päivämääriin tai vuodenaikaan.

Kasvihuone on pieni, mutta se on täytetty runsaaksi. Ammatillisesti hoidetun museon kulttuurihistoriallisesti arvokasta esineistöä ei kasvihuoneeseen tietenkään voi viedä, mutta esillä on esineitä museon käyttökokoelmasta. Lisäksi esineitä on lainattu Vihdin Teatterilta.

– Teatterin kanssa on tehty hyvää yhteistyötä, Tammelin kiittää. Hän haluaa kiittää myös vihtiläisiä museon ystäviä, jotka ovat tukeneet ja kannustaneet museota työssään.

– Tämän syksy-aiheen tekemiseen meitä kannusti se, että olemme saaneet niin paljon positiivista palautetta kasvihuoneesta, Tammelin kertoo.

Uuteen näyttelyyn Tammelin ja Mäki keksivät myös uuden jujun: muun hyvän lisäksi näyttely tarjoaa katsojille aivopähkinän.

– Lasitaloon on päässyt kolme vanhaan vihtiläiseen syksyyn kuulumatonta asiaa, Tammelin vinkkaa. Hän haastaa katsojia etsimään nämä kolme väärässä paikassa olevaa asiaa. – Tämä on kuin sellainen lasten tehtävä Etsi kuvasta kolme virhettä.

Tammelin sanoo toivovansa, että aivopähkinä herättäisi keskustelua ja saisi myös katsomaan keskittyneesti.

Vihdin museo sai Opetus- ja kulttuuriministeriöltä valtion avustusta toimintaansa. 10 000 euron apuraha on tarkoitettu koronapandemian ajalle. Rahan tarkoitus on mahdollistaa museon kyky ylläpitää museotoimintaa ja turvata palveluiden saatavuutta.

Tällä hetkellä Tammelin ja Mäki kokoavat Vihtiläisen paras ystävä -nimistä näyttelyä, jonka valokuvissa esiintyy kissoja ja koiria. Näyttely avautuu vielä tämän vuoden aikana.

Päänäyttely on museolla, mutta samasta aiheesta tulee näyttely myös ViaDia Senioritalon ikkunoihin Nummelan keskustaan ja esinenäyttely kirkonkylän kirjaston vitriineihin.

Museo on järjestämässä myös pääkirjastoon näyttelyn marraskuussa. Tulevan näyttelyn nimi on Kenelle kirja kuuluu? Siinä esitellään muun muassa suljettujen koulujen koulukirjastojen kirjoja sekä vihtiläisiä ex libriksiä.