Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihdin valtuustolta valmistui lausunto sote-uudistuksesta

Vihdin kunnanvaltuustolta valmistui äänestyksen jälkeen lausunto esitysluonnokseen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistuksesta.

Lausunnon valtuusto antoi kunnanhallituksen esittämässä muodossa yhden äänestyksen jälkeen.

Erkki Aronen (sd.) esitti muutosta neljään kohtaan, jossa kunnanhallitus esitti vastauksia rasti ruutuun -periaatteella muodossa "ei pääosin". Aronen mielestä nämä neljä vastausta pitäisi antaa muodossa "Kyllä pääosin".

Valtuusto ei tähän suostunut, joten kunnanhallituksen esityksen ja Arosen esityksen välillä oli järjestettävä äänestys.

Äänestyksen voitti kunnanhallituksen esitys äänin 29-14.

Muita muutosesityksiä lausuntoon ei tehty, vaikka puheenvuoroja käytettiin useita.

Tiina Noron (kok.) näkemyksen mukaan Vihdin kunnan lausunnon valmistelijoiden johtoajatus on ollut lausua siten, että se edistää sote-uudistuksen saamista lopultakin maaliin vuosikausien vatvomisen jälkeen.

– Uudistusta ei kuitenkaan pidä hinnalla millä hyvänsä hyväksyä.

– Vihdissä kuten monessa muussakin kunnassa, on jo nyt hyvin toimivia monituottajamalleja. Ne ovat asiakaslähtöisiä ja kustannustehokkaita, Noro muistutti.

Hänen mielestään maan hallitus on laittamassa hallinnon uusiksi liian vähäisillä resursseilla, epärealistisella aikataululla ja kilpailua rajoittamalla.

– Palveluiden saatavuus ja laatu heikkenee. Tämä uudistus ei ole ihmis- ja potilaslähtöinen vaan hallintokeskeinen, Tiina Noro arvioi.

– Uudistuksen rahoitusmalli on kestämätön ja uudistuksen kuntavaikutukset olisivat rajuja kun kuntien tulot lähtevät mutta velat jäävät, Tiina Noro summasi.

Keskustan Silja Silvasti iloitsi kun uudistus on nyt menossa läpi nyt, vaikka loppusuoralla on oltu jo useaan otteeseen.

– Kaikille kaikkea hyvää -logiikka ei ole tässä mahdollinen. Tarpeet ovat eri puolilla erilaiset, Silvasti muistutti.

Hän kiitti lausunnon valmistelijoita ja samalla Perusturvakuntayhtymä Karvaista, jossa talouden tasapainottamisessa ollaan hänen mielestään oikealla tiellä.