Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suur-Seudun Osuuskauppa selviytyi koronakeväästä hyvin: marketkaupan kasvu paikkaa ravintola- ja polttoneste-kaupan myynnin vajetta

Suur-Seudun Osuuskaupan toimitusjohtaja Tapio Finér on tyytyväinen: paikallisella osuuskaupalla menee hyvin.

Tammi-elokuussa SSO:n liikevaihto oli 306 miljoonaa euroa, mikä on kaksi prosenttia viime vuotta enemmän. Tulos jää puoli miljoonaa viime vuoden vastaavasta ajasta, mutta kevään haastaviin olosuhteisiin nähden Finérin mukaan tulosta voidaan pitää onnistuneena.

Koronan leviämisen estämiseksi tehdyt rajoitustoimet koettelivat SSO:n liikennemyymälä- ja polttonestekauppaa sekä matkailu- ja ravitsemuskauppaa kovalla kädellä. Ravintoloiden liikevaihto tyrehtyi hiljaisimpina kuukausina kolmannekseen normaalista, ja liikennemyymälä- ja polttonestekauppa 21 prosenttia viime vuodesta.

Finér kertoo, että lomautuksiin jouduttiin turvautumaan, mutta hän laskee SSO:n säästäneen peräti 8 000 lomautuspäivää sillä, että henkilöstöä pystyttiin siirtämään marketkaupan puolelle.

– Olen ylpeä siitä tekemisen hengestä ja henkilökunnasta, hän kiittää.

Marketkaupan myynti on sen sijaan on ollut ennätysvauhdissa ja kasvanut tammi-elokuun aikana 12 prosenttia.

Loppuvuoden tuloksen ennustaminen on Finérin mukaan haastavaa. Hän sanoo erityisesti toivovansa, että koronan mahdollisen toisen aallon myötä Suomea ei jouduttaisi sulkemaan kuten keväällä.

– Koronatilanne ei ole vielä ohi, mutta jo kevät on näyttänyt, että meillä on valmius toimia tarkoituksenmukaisesti poikkeusoloissa. On testattu ja nähty, että pärjätään.

Finér sanoo, että poikkeusajasta on myös opittu.

– Turvallisesta toiminnasta ja ketterästä ajattelusta saatiin hyvät opit.

SSO:ssa on jatkanut strategiatyötä uudistamalla missionsa, eli strategisen perustehtävänsä, joka on nyt ”tehdään yhdessä parempi paikka elää”.

– Olemme pohtineet, mikä on paikallisen Osuuskaupan alueellinen rooli ja millä tavoin pystymme edistämään paikallisella tasolla hyvinvointia, Finér kertoo. – Kaiken perustana on paikallisesti kattavat palvelut.

Myös ympäristöasiat ja nuorison hyvinvointi nousivat esille missiota rakennettaessa.

– Teemme työtä paremman ympäristön ja paremman kotipaikan eteen, Finér vakuuttaa.

Nummelaan on suunniteltu uutta kauppaa. Finérin mukaan Vihdin suurimpaan taajamaan sopii Prisman lisäksi pienempi myymälä ”josta haetaan maito ja ruisleipä”.

Nummelan tulevan kaupan sijaintia ei ole vielä päätetty, mutta asiasta on Finérin mukaan jo keskusteltu kunnan edustajien kanssa. Entisen ABC:n paikalle Pisteen liikenneympyrän tuntumaan se ei kuitenkaan tule.

– Ei ole järkevää, että meillä olisi sadan metrin säteellä kaksi kauppapaikkaa.

ABC:n tontti Pisteen liikenneympyrässä on nyt tyhjillään. SSO:lla ei ole omistamalleen tontille käyttöä, vaan se joko myydään, tai siihen tulee jonkin yhteistyökumppanin toimintaa.

– Erilaisia keskusteluja asiasta on käynnissä. Tonttia ei ole tarve pitää tyhjänä vaan saada hyötykäyttöön.