Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Viimeistä pisaraa myöten” – Mehuaseman uudet yrittäjät puristavat myös hävikkimehua K-Supermarket Vihdille

– Emme ole vielä ammattilaisia, mutta 2500 kiloa omenaa ollaan jo ehditty puristamaan, Haimoon Mehun yrittäjät Omid ja Sophia Rokhsatzadeh nauravat.

Pariskunta osti haimoolaisen tilan ja mehustamon viime vuoden puolella.

Omid on palkkatyössä esimiehenä it-alalla, samalla alalla hän on työskennellyt jo 17 vuotta. Sophialla on yrittäjätausta: hän on koulutukseltaan hieroja ja tehnyt työtään toiminimellä. Maaliskuussa asiakkaat kuitenkin kaikkosivat koronan takia. Sophia laittoi toiminimen tauolle ja lähti opiskelemaan puutarha-alaa Keudaan Mäntsälään.

Nyt pariskunnalla on meneillään ensimmäinen syksy mehuaseman yrittäjinä.

Mehuaseman laitteet ovat olleet Vihdin Martoilla käytössä vuosikymmeniä sitten ja kulkeutuneet muutamien omistajien jälkeen Rokhsatzadeheille. Omid ja Sophia ovat jo havainneet, että asiakkaat tulevat juuri näiden laitteiden takia pitkänkin matkan takaa tuomaan omenoitaan.

Koneista huolimatta puristaminen vaatii paljon käsityötä. Kone raastaa hedelmät massaksi, joka kääritään siiviläkankaaseen. Muutaman kangaskäärön pinoista puristetaan koneella mehu. Tämän jälkeen mehu joko pastöroidaan tai pullotetaan tai pussitetaan tuoreena. Tuorepuristetun mehun asiakas saa mukaansa saman tien, pastöroidun annetaan ensin jäähtyä.

– Suosittelemme aina tuoreena, pastörointi polttaa hyvät ainesosat pois. Tuoreena saa sen, mitä saisi hedelmästäkin, Omid sanoo.

Puristaminen maksaa kilohinnan mukaan: pastöroituna 1,10 euroa kilolta ja tuoreena 0,80 euroa kilolta.

Tyypillisimmillään asiakas tuo 30 - 60 kiloa omenoita. Mehustuserään vaaditaan vähimmillään juuri 30 kiloa hedelmiä.

– Omenoiden ei tarvitse olla aivan kypsiä. Puristetaan mieluummin hieman raakoina, niin tulee enemmän mehua, Sophia vinkkaa.

Omid kertoo, että tuottosuhde on 4-7 desilitraa kilolta. – Me puristamme asiakkaiden omenat kuin ne olisivat omiamme: viimeistä pisaraa myöten.

Yrittäjät myös muistuttavat, että puristaa voi omenoiden lisäksi muitakin kivettömiä hedelmiä tai vihanneksia.

Mehuaseman kausi alkoi elokuun puolivälin jälkeen ja jatkuu nyt tasaisena. Haimoon Mehu aloitti tällä viikolla yhteistyön myös K-Supermarket Vihdin kanssa.

– Ensimmäinen erä hävikkimehua toimitettiin kauppaan alkuviikosta, Rokhsatzadehit kertovat.

Ensimmäinen erä oli puhtaasti omenaa, mutta seuraavina tehtiin muun muassa melonista, rypäleistä ja päärynästä hedelmämehua ja vihermehua, johon tuli esimerkiksi parsaa, omenaa ja lehtikaalia. Haimoon Mehun yrittäjät sanovat kokeilevansa nyt hävikkimehun mahdollisuuksia: vaikka koneella pystyy puristamaan mehuksi periaatteessa mitä tahansa, ei kaikki ole kannattavaa.

Idea yhteistyöstä oli K-Supermarketin kauppiaan Timo Laukkasen, joka kertoo miettineensä tapoja vähentää hävikkiä kaupassa. Hän haluaa myös tukea paikallisia yrityksiä ja pitää siten esimerkiksi kuljetusmatkat lyhyinä.

– Saadaan lisäksi kotimaista mehua myyntiin, Laukkanen toteaa ja huomauttaa, että mehu on helppo tapa nauttia hedelmiä ja vihanneksia.