Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nummelan monitoimihalli avataan pian uudelleen – hallin hinta oli vain murto-osa verrattuna kunnalliseen rakentamisen hintaan

Nummelassa ei olisi todennäköisesti vielä pitkään aikaan jalkapalloilijoiden ja yleisurheilijoiden liikuntahallia elleivät Oy Vihdin Jäähalli Ab:n aktiivit olisi ryhtyneet tuumasta toimeen.

Halliyhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Harju esitteli monitoimihallia keskiviikkoiltana kertomalla, että kunnallisena hankkeena urheiluhallin hinta olisi ollut  alustavien tarjousten mukaan 16,5-19,5 miljoonaa euroa.

Taloudellisten loppuselvitysten mukaan Oy Vihdin Jäähalli Ab rakennutti hallin murto-osahintaan 3,5 miljoonalla eurolla.

– Tai meni se erinäisten syiden takia tämän summan yli 4 000 eurolla, Matti Harju huomautti.

Keskiviikkoisen tiedon mukaan monitoimihalli avataan koronatauon jälkeen jälleen urheilijoiden käyttöön lokakuun alussa.

Tämä oli kunnalle hyvin edullinen tapa toteuttaa investointi.

Tammikuun seitsemäntenä päivänä käyttöön otetun hallin käyttökustannukset ovat osoittautuneet arvioitua alhaisemmiksi.

Tänä vuonna siitä on ollut erityisen suuri hyöty, sillä koronaepidemian takia halliyhtiöltä jää saamatta tuloja noin 50 000 euroa.

Aura Light Certos Areenaksi nimetyn hallin rakennuttaminen alkoi tulla halliyhtiölle ajankohtaiseksi siinä vaiheessa kun Nummelan Ratapuiston kuplahallin toinen viisivuotinen lupa alkoi umpeutua.

– Pohdimme Ratapuistoon kaavamuutosta pysyvän hallin rakennuspaikaksi, mutta sitten kunnassa käynnistyi kunnan oman halli suunnittelu tänne Naaranpajuntien alueelle, joka on suunniteltu liikuntapuistoksi.

Matti Harju kertoi kunnan saamien alustavien tarjousten olleen 16-5-19,5 miljoonan euron hintaluokassa.

Halliyhtiössä ryhdyttiin tämän tiedon tultua selvittämään Matti Harjun sanoin ”mihin hintaan liikuntahallin voisi rakentaa fiksusti.”

– Neuvottelimme silloisen kunnanjohtajan Sami Miettisen kanssa ja ilmoitin, että halliyhtiön hankkeena liikuntahallin hinta voisi olla karkealla arviolla kolme miljoonaa euroa, plusmiinus miljoona euroa.

Niihin aikoihin Sami Miettinen vaihtoi työpaikkaa ja kunnanjohtajaksi valittiin kunnan talousjohtaja Erkki Eerola.

– Hän lähti viemään asiaa kunnassa eteenpäin.

Suunnitelmana oli, että halliyhtiö ottaisi 80-prosenttisen lainan rakennushankkeeseen. Rahalaitoksissa nousi kuitenkin seinä eteen.

– Sitten selvisi, että kunta voi lainoittaa sataprosenttisesti hankkeen, joka liittyy kunnan toimialaan.

Rakentamisen vaihtoehtoja selviteltiin halliyhtiössä pitkällä rakennuttamisen kokemuksella erityisellä huolella.

Ykkösvaihtoehdoksi nousi ratkaisu, jonka hinta-arvio oli 3,5 miljoonaa euroa.

Kunnanvaltuusto myönsi Oy Vihdin Jäähalli Oy:lle yksimielisesti sen suuruisen lainan.

– Valtuuston päätöksestä ei valitettu, joten aloitimme rakennusluvan hakemisen, Matti Harju esitteli.

Mutkia tuli hänen mukaansa matkaan heti alkumetreillä kun johtava rakennustarkastaja alkoi vaatia väestönsuojan rakentamista liikuntahallin yhteyteen.

– Meidän mielestämme sitä ei tarvittu, sillä hallilla ei ole säännöllisesti kukaan töissä. Kustannukset väestönsuojan rakentamisesta olisivat kaiken lisäksi olleet varsin korkeat.

Keskustelu väestösuojan tarpeellisuudesta vei viikkoja. Lopulta Harju kutsui koolle kokouksen, jossa oli mukana myös muun muassa johtava palotarkastaja.

– Hän ilmoitti, että väestönsuojaa ei tarvita. Siihen kierrokseen tuhlaantui kaikkineen yksi kuukausi.

Rakennusluvan halliyhtiö sai viime vuoden toukokuun puolivälissä. Rakennusluvasta ei valitettu, joten rakentajaksi valittu kokkolalainen Best-Hall Oy pääsi viime vuoden alkukesästä aloittamaan rakennustyöt.

Best-Hall toimitti halliosan ja sosiaalitilojen rungon, muut työt puuhamiehet teettivät valtaosaltaan paikallisilla urakoitsijoilla.

Kaksoispressuhallissa on seinissä 15-senttinen eriste ja yläpohjassa puhallusvillaa on 35 sentin paksuudelta.

Hallin päivävuorot on varattu kunnan käyttöön. Ilta- ja viikonloppuvuorot halliyhtiö on myynyt Nummelan Palloseuralle ja Vihdin Viestille, joilla on oikeus myydä vuoroja eteenpäin.

– Nyt Nummelassa on toimiva ja käyttökustannuksiltaan edullinen halli, jossa on suorituspaikkoja yleisurheilulle ja täysikokoinen jalkapallokenttä.

– Tämä oli kunnalle kaiken kaikkiaan hyvin edullinen tapa toteuttaa investointi, Matti Harju tiivisti hankkeen alkuvaiheita.

– Kuplahalli olisi maksanut noin 2,2 miljoonaa euroa. Siihen ratkaisuun emme päätyneet, sillä sellaisen hallin lämmityskustannukset ovat korkeat.