Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tuli varoitukset Black Fridaysta – ”Jos tarjoustuote loppuu kesken…”

Black Fridayn lähestyessä ja joulumyynnin kiihtyessä kuluttajien kannattaa olla tarkkana verkko-ostoksissa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto muistuttaa shoppailijoita varovaisuudesta ja tarkkaavaisuudesta.

Virasto vinkkaa, että huimilta kuulostaviin alennusprosentteihin ei kannata luottaa sokeasti. Isosta alennusprosentista huolimatta todellinen hinta ei silti välttämättä ole erityisen edullinen.

Tuotteen todellista hintatasoa kannattaa selvittää vertailemalla hintoja eri liikkeissä, mielellään jo hyvissä ajoin.

– Alennus on laskettava siitä hinnasta, jota sama myyjä on perinyt samassa kauppapaikassa tuotteesta välittömästi aikaisemmin. Hinnat voivat olla edullisia myös muulloin kuin tarjouskampanjoiden aikana. Mieti myös tarvitsetko todella uuttaa tavaraa, KKV kirjoittaa sivuillaan.

Myös esimerkiksi verkkosivuilla ilmoitettu hinta on tilaushetkellä lähtökohtaisesti sitova. Hinta ei sido myyjää esimerkiksi silloin, kun voidaan todeta, että on sattunut erehdys. Voidaan vaikkapa olettaa, että tuhannen euron kannettava ei maksa sataa euroa.

Jos tarjoustuote loppuu varastosta, ostajalla voi olla edelleen oikeus alennettuun hintaan vielä Black Fridayn jälkeen. Poikkeuksena voi olla sellaiset tarjoukset, joissa on rajattu kappalemäärä. Jos määrärajoitusta ei ole, asiakkaalla on oikeus ostaa tarjoustuote tai vastaava alennettuun hintaan, kun tavaroita saapuu lisää.

– Voit myös vaatia liikkeeltä matkakulujen korvaamista, jos teet turhan reissun kauppaan, KKV neuvoo.

Vaikka tuotteessa olisi alennus, useimmilla tuotteilla on 14 vuorokauden peruuttamisoikeus.

– Muista perehtyä peruuttamista koskeviin ehtoihin sekä tarkistaa toimituskulut ja mahdolliset palautuksesta tai vaihdosta aiheutuvat kustannukset ennen ostopäätöstä.

KKV muistuttaa myös huijareista, jotka ovat liikkeellä erityisesti Black Fridayn ja Cyber Mondayn tarjousviesteillä. Verkkokaupaksi naamioituneet viestit yrittävät houkutella ihmisiä väärennetyille sivustoille luovuttamaan maksutietojaan.

Kuluttajaneuvonta auttaa kotimaisten yritysten kanssa ilmenneissä ongelmien selvittelyissä. Jos ongelmia ilmenee EU-alueelta sekä Norjasta ja Islannista tilattaessa, neuvontaa antaa Euroopan kuluttajakeskus.