Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tämä on kaiken kaikkiaan hienoa ja kivaa työtä" – Pöllit vauhdilla klapeiksi Nummenkylässä

Antero Haverinen (74) on varsin tyytyväinen mies; klapikauppa sujuu mainiosti, yrityksellä on 15-vuotinen historia ja yritys sijaitsee Nummenkylässä asiakaskuntaan nähden optimaalisella paikalla.

Uudenmaan Puuenergia Oy:n juuret ovat jouluaatossa 2004, jolloin Antero Haverinen lähti toteuttamaan ideaansa.

Kotitilalla pienestä pitäen ruumiilliseen työhön tottunut Haverinen on varsin tyytyväinen valintoihinsa työelämässä ja yrittäjänä.

Hän suunnitteli eräässä vaiheessa myyvänsä klapibisneksensä, mutta: "Ei lypsävää lehmää kannata tappaa!".

– Olen kaiken lisäksi sitä ikäluokkaa, että olen oppinut tekemään työtä – ja tykkään tehdä työtä.

– Minulla on kaiken lisäksi tässä klapibisneksessä aivan erinomainen työntekijä. Voin aivan huoletta pitää lomaakin silloin kun haluan!

Antero Haverinen kertoo, että kanta-asiakkaita on tällä hetkellä jo noin 2 000. Asiakkaat asuvat pääosin pääkaupunkiseudulla ja läntisen Uudenmaan alueella.

– Se asiakaskunta on rakennettu kovalla työllä. Tilaukset tapahtuvat nykyään suurimmaksi osaksi netissä, ja toimitusajat olemme pyrkineet pitämään vain muutaman päivän pituisina.

Klapibisnes on viime vuosina keskittynyt ja muuttunut ammattimaiseksi.

– Aikaisemmin talolliset olivat vahvasti mukana klapibisneksessä. Heidän määränsä on huomattavasti vähentynyt.

– Nuoret isännät ovat nykyään usein töissä tilan ulkopuolella, joten heillä ei enää riitä paljoa aikaa tilan töiden lisäksi tähän klapikauppaan, Haverinen kuvailee.

Kaluston uusimisesta huolimatta Uudenmaan Puuenergian kapasiteetti ei riitä sesonkiaikoina kysyntään vastaamiseen.

Niinpä Haverinen käyttää tarpeen vaatiessa alihankkijoita.

– Tällä viikolla tänne toimitetaan 160 kuutiota kuivaa koivuklapia. Moni tämän alan yrittäjä myy nyt eioota.

Yrityksessä on toistakymmentä vuotta kuivattu polttopuuta konteissa, joissa energiana käytetään tuotannossa syntyvää puusilppua.

– Olen suunnitellut myös luonnonkuivauksen kehittämistä niin, että ensi vuoden syksyllä minulla olisi varastossa noin tuhat kuutiota koivuklapeja.

Haverinen esittelee mielellään 1 200 litran suursäkkejä, joissa klapit toimitetaan nykyään suurimmaksi osaksi asiakkaille.

– Hinta on pysynyt varsin vakaana. Suursäkkitoimituksissa on asiakkaiden kannalta sellainen etu, että kun niitä viedään useaan osoitteeseen samalla reissulla niin kuljetuskustannukset pysyvät hyvin kurissa.

Keskusteluun parhaasta puiden sytytysmenetelmästä vaikkapa uunin tai kiukaan tulipesässä hänellä on kokemukseen perustuva rivakka vastaus.

– Ilman muuta kannattaa sytyttää yläreunasta – ainakin silloin kun tulipesään mahtuu riittävä määrä klapeja!

Haverinen esittelee uusinta hankintaansa, jonka avulla klapituotantoa on pystytty yksinkertaistamaan merkittävästi.

Kyseessä on Varsinais-Suomessa sijaitsevan valmistajan järeän pään klapikone, joka on varustettu koneen toimintoja reaaliaikaisesti mittaavilla ja ohjaavilla useilla tunnistimilla.

Kone optimoi automaattisesti toimintaansa työstettävän puun mukaan, joten se soveltuu Haverisen kokemusten mukaan erityisen hyvin vaihtelevan kokoisille puille.

Automaattisesti ohjautuvan moottorisahan laippa on 16-tuumainen, joten maksimissaan 40-senttinenkin runko muuttuu pölkun halkaisujärjestelmän ja hydraulisesti säädettävän raamikirveen avulla nopeaan tahtiin klapeiksi.

Puhtia koneessa piisaa, sillä halkaisuvoima on 12,5 tonnia.

Koneen tärkeimmät toiminnot on sijoitettu joystickiin, jonka avulla ohjataan syöttöä, sahausta, halkaisua ja pudotuslevyä.

Logiikkaohjaus mahdollistaa myös puoliautomaattiset toiminnot. Kone myös tunnistaa automaattisesti tarvittavat halkaisukerrat.

Koneessa on tärinän avulla halkaistuista puista roskat poistava järjestelmä, jossa kuljetin vie roskat suursäkkiin. Roskat käytetään sitten energiana puutavaran kuivatuksessa.

– Tämä on kaiken kaikkiaan hienoa ja kivaa työtä. Tässä saa liikuntaa ja raitista ilmaa aamusta iltaan niin halutessaan. En siis ole missään pakkotyössä, Antero Haverinen esittelee tyytyväisenä.

Samalla hän kiiruhtaa viimeistelemään piha-aluetta, jonne tiistaina oli tulossa asfaltointikone.