Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset tehtailevat nyt nettipetoksia ennätystahtia – nämä rikokset puolestaan vähenevät

Nettipetosten määrä on Suomessa lisääntynyt tasaista tahtia lähes yhtäjaksoisesti koko 2000-luvun ajan.

Syyksi tähän on löydetty internetin välityksellä käydyn kaupan lisääntynyt. Aivan viime vuosina petosten määrä on kuitenkin tasaantunut.

Tämä käy ilmi Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tuoreesta julkaisusta.

Sen sijaan varkausrikollisuuden taso on laskenut lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 2000 lähtien. Vuonna 2018 koko maassa kirjattiin 2 224 varkausrikosta 100 000 asukasta kohti, mikä oli matalin taso vuosikymmeniin, kerrotaan Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Myös moottoriajoneuvojen anastukset, käyttövarkaudet ja luvattomat käytöt ovat viimeisen vuosikymmenen aikana vähentyneet huomattavasti.

Polkupyörävarkauksien määrä sen sijaan lisääntyi useiden eri tietolähteiden mukaan vuoteen 2015 asti, mutta varkauksien määrä on sekä poliisi- että kyselylähteiden mukaan viime vuosina joko tasaantunut tai kääntynyt laskuun.

Pääkaupunkiseudulla varkausrikosten väestöön suhteutettu taso on moninkertainen maaseutumaisiin ja taajaan asuttuihin kuntiin, mutta myös muihin kaupunkimaisiin kuntiin nähden.

Myös pahoinpitelyrikoksissa rikostaso on kaupunkimaisissa kunnissa hieman korkeampi kuin maaseutumaisissa tai taajaan asutuissa kunnissa.

Maakunnittain tarkasteltuna pahoinpitelyrikollisuuden taso oli vuonna 2018 korkein Kainuussa ja Keski-Suomessa, varkausrikoksissa puolestaan Uudellamaalla.