Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus kotiuttaa suomalaiset lapset al-Holin leiriltä – tämä tapahtuu seuraavaksi

Pääministeri SannaMarin (sd.) on kertonut hallituksen linjauksista Syyriassa al-Holin vankileirillä olevien suomalaislasten ja -naisten tulevaisuuden suhteen.

Marin piti asiasta lyhyen tiedotustilaisuuden maanantai-iltana.

– Hallitus on saanut sovittua yhteisestä linjauksesta al-Holin leirin suhteen. Lapset kotiutetaan leiriltä Suomeen mahdollisimman pian, Marin paljasti.

Hallitus kertoi myös kymmenen kohdan toimintasuunnitelmasta, jonka avulla lasten kotiuttaminen Suomeen toteutetaan.

Viranomaiset pyrkivät kaikissa tilanteissa turvaamaan, että oikeusvaltioperiaatetta, perustuslakia ja Suomen muuta lainsäädäntöä sekä kansainvälistä oikeutta noudatetaan.

Ulkoministeriö on asiassa toimivaltainen ministeriö. Käytössä on ulkoministerin nimeämä erityisedustaja, joka johtaa viranomaistoimintaa.

Kunkin lapsen kotiuttamispäätös perustuu tapauskohtaiseen yksilölliseen harkintaan ja viranomaisarviointeihin.

– Viranomaisten tavoitteena on turvata kaikissa tilanteissa lapsen etu. Tämän takaamiseksi asiassa tehdään saumatonta yhteistyötä lastensuojeluviranomaisten kanssa, Marin muistutti.

Viranomaiset pyrkivät myös varmistamaan kaikin tavoin, ettei kotiutettavista henkilöistä koidu turvallisuusuhkaa Suomessa asuville henkilöille.

– Hallituksen lähtökohta on auttaa lapsia. Velvoitetta vapaaehtoisesti alueelle menneiden aikuisten avustamiseen ei ole, Marin selvensi.

Mahdolliset rikosoikeudelliset vastuut tutkitaan Suomessa.

Jos lainsäädännössä on tarvetta huomioida terroristinen toiminta, lakiin tehdään tarvittavat korjaukset.

Al-Holin vankileirillä Syyriassa on kymmenkunta suomalaisnaista ja noin 30 lasta.

Heidän kohtalonsa ja mahdollinen kotiuttamisensa on ollut viimeisen viikon aikana polttava kysymys kotimaassa.

Hallituksen on määrä vastata tiistaina välikysymykseen al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi sunnuntaina oman näkemyksensä al-Holin leirillä olevien suomalaisten tilanteeseen.

Niinistön mukaan lapsia tulee auttaa, mutta leirillä oleviin aikuisiin suomalaisnaisiin sama moraalinen velvoite ei ulotu.

Suomen kansalaisina heillä on silti oikeus konsulipalveluihin.