Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sampomäen kesäteatterissa käsitellään ajankohtaisia teemoja pilke silmäkulmassa

Poikkeusaika on muuttanut ja koskettanut meidän jokaisen elämää. Olemme joutuneet tottumaan uusiin käytäntöihin ja tilanteisiin, joita ei olisi syntynyt ilman koronakevättä. Vaikka monet ovat joutuneet kokemaan kevään aikana murhetta, on tämä tilanne kuljettanut meitä kuitenkin tilanteisiin, jotka tällä hetkellä jopa huvittavat.

Näitä kokemuksia ja niistä syntyviä tuntemuksia käsitellään tänä kesänä, kun JOKO-teatteri, Vaahterateatteri ja Lohjan Huoneteatteri nousevat Sammatin Sampomäen kesäteatterin lavalle neljä kertaa heinäkuussa.

Teatteriesitys Välinpitävä on Anna Rimpisen ohjaama näytelmä muutoksesta. Tämä on jo seitsemäs kerta, kun Rimpinen on ohjannut näytelmän Sampomäelle, mutta tänä kesänä ohjaustyö on ollut täysin erilaista muihin vuosiin verrattuna, koska tämän kesän näytelmän tarinan muotoutumiseen jokainen työryhmäläinen on halutessaan saanut vaikuttaa. Lavastus ja puvustus ovat myös työryhmäläisten omasta takaa. Rimpinen kuvailee työskentelyn olleen antoisaa ja inspiroivaa.

Näyttelijät ovat kirjoittaneet kolmetoista arkipäiväistä kohtausta, jotka Rimpinen on lopulta sulauttanut lopulliseen muotoon. Näytelmän teemat ovat valikoituneet työryhmäläisten yhteisten keskusteluiden tuloksena, joten esitys ammentaa siis vahvasti näyttelijöiden omista poikkeusajan kokemuksista. Siksi jokainen katsoja pystyy helposti samaistumaan miltei jokaiseen kohtaukseen.

Vajaan tunnin mittaiseen esitykseen mahtuu tarinoita, jotka koskettavat kaiken ikäisiä lapsesta vaariin. Itse samaistuin syvästi varsinkin nuorien tuntemuksia käsitteleviin kohtauksiin, mutta näin myös sieluni silmin omat isovanhempani esityksessä. Kollaasiesityksestä, jossa muutos on koko ajan läsnä, löytyy jokaiselle jotakin.

Esityksen läpimenossa melkein kaikki sujui, kuin rasvattu. Roolisuoritukset ovat Sampomäellä monitasoisia ja uskottavia. Lavalla nähdään tänä kesänä Camilla Holmström, Kari Ketonen, Jaakko Kivistö, Marja Koski, Iida Koskinen, Janne Laine, Ella Nyman, Heidi Nyman, Anne Palin, Iida Rimpinen ja Risto Silvola.

Näyttelijäkaartin nuorimmainen on vain 10-vuotias Iida Rimpinen. Hän jäi erityisesti mieleen kohtauksesta, jossa nuori lapsi pohtii, miksi ei voi nähdä isovanhempiaan, vaikka kuinka pesee itseään puhtaaksi.

Välinpitävä on hyvänmielen teatteriesitys, jossa käsitellään ajoittain myös poikkeusajan tuottamaa huolta ja haikeutta. Nauru saattaa muuttua hetkessä murheeksi ja toisinpäin, aivan kuten tosielämässäkin. Vaikka käsittelyssä onkin ajankohtainen ja osin pelottava aihe, asioille on silti lupa nauraa. Kohtauksien lomassa pääsee nauttimaan Joni Pitkosen lempeästä akustisesta musiikista, joka sopii ihanasti kesäiltoihin.

Alkuperäinen suunnitelma tämän kesän esityksestä jouduttiin perumaan tälle ajalle liian ison produktion takia.

Rakkaus teatteria kohtaan on esiintyjillä kuitenkin niin vahva, että Välinpitävää lähdettiin toteuttamaan toukokuussa pienemmällä työryhmällä. On uskomatonta, miten nopeasti työryhmä on saanut suunniteltua, kirjoitettua ja harjoiteltua näytelmän niin koskettavaksi ja monipuoliseksi.

Tarina on niin tuore, että tällaista kesäteatteria kukaan ei ole vielä varmasti nähnyt!