Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Historia elää myös kasvihuoneessa – Vihdin museon pihaan kutsuu nyt tunnelmallinen kahvihetki 24/7

Ei ole hulluja ajatuksia – on vain uudenlaisia toteuttamisen tapoja.

Näin vinkkaa Vihdin museonjohtaja Heidi Tammelin yleisöä käymään katsomassa kasvihuonetta museon pihassa.

Kasvihuoneessa henkii tunnelmaa runsaan sadan vuoden takaa kahvitteluhetki; jossa elävät isä ja äiti, kaksi lasta, vieressään kahvipöytä posliineineen, pitsiliinoineen ja pannumyssyineen.

Koronakevään aikana museo oli suljettuna yleisöltä maaliskuun puolivälin paikkeilta kesäkuun alkuun saakka.

Museossa tehtiin tänä aikana normaaleja kokoelmien kartuttamiseen ja säilyttämiseen liittyviä töitä ja jatkovalmisteltiin Tervalammen historiaan liittyvää näyttelyä, jonka perinteiset avajaiset jäivät koronan takia maaliskuussa pitämättä.

Museoamanuenssi Matti Mäki ja museonjohtaja Heidi Tammelin halusivat kuitenkin säväyttää kulttuurista ja historiasta kiinnostuneita kesän ajaksi – ja pysyvämminkin –  uudella tavalla.

– Kyllä vähän aiheutti ihmetystä kun halusimme ostaa museon pihaan kasvihuoneen näyttelytilaksi!

Tuumasta ryhdyttiin toimeen rivakasti. Kunnan remonttipartio asensi museon pihaan Kirkkoniementien varrelle sopivaan paikkaan suodatinkankaan, sen päälle sepelipenkan ja pinnaksi sitten betonilaatat.

Laatoituksen päälle pysytettiin muutaman neliön kokoinen kasvihuone mikronäyttelytilaksi.

– Vielä täytyy varmistaa, että ruutujen tiivisteet varmasti pitävät veden ulkopuolella, museon ammattilaiset pohtivat keskiviikkona.

Mitään kulttuurihistoriallisesti korvaamatonta tähän kasvihuoneeseen ei tietenkään ole kannettu näytteille.

– Tämä on ammatillisesti hoidettu museo, jonka tehtävänä on kasvattaa ja säilyttää kokoelmia hamaan tulevaisuuteen, Heidi Tammelin tähdentää.

Tämän takia kasvihuoneen näyttelytilaan hankittiin rekvisiittaa muun muassa Vihdin Teatterin tarpeistosta.

Vihdin museolla on myös esineistöä, jolla ei ole linkkiä Vihtiin. Näin ollen museon omaakin rekvisiittakokoelmaa – jota myös käyttökokoelmaksi kutsutaan – on usein mahdollisuus hyödyntää tietyin ehdoin.

Keskiviikkoaamuna museon "kasvihuoneella" piipahti myös Silkkikukka Saniaisen yrittäjä Sanna Niinistö, joka koristeli kasvihuoneeseen lisää tunnelmaa.

Pienen näyttelytilan ympärille asennetaan vielä penkkejä.

– Siinä on sitten kiva vaikkapa jutella tuttujen kanssa vanhoista ajoista, Heidi Tammelin virittää.

Museon pihan pieni näyttelytila on perustettu ja pystytetty niin huolellisesti, että kyseessä ei ole mikään hetken huuma, vaan näistäkin euroista pyritään museossa ottamaan kaikki irti.

– Siihen voimme suunnitella jotain mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa eri vuodenajoille, Heidi Tammelin ja Matti Mäki kertovat.

– Vihdin museo on imetty erilaisten kriisien aikana ja tuloksena niin kuiviin, että enää ei ole mistä karsia, museonjohtaja muistuttaa.

Vihdin kunnassa on nyt meneillään talouden tasapainottamiseksi mittava urakka, jossa menojen karsinnan rinnalla etsitään kaikilla toimialoilla uusia aikaisempaa tehokkaampia toimintatapoja ja mietitään kuumeisesti myös tulojen lisäämistä.

– Niitä tässä on ideoitu, mutta niistä kerrotaan sitten myöhemmin lisää, Heidi Tammelin aprikoi.