Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avotulen tekeminen on nyt ankarasti kielletty – Uudenmaan alueella ei voi polttaa tänä vuonna juhannuskokkoa

Metsäpaloriski on Uudellamaalla tällä hetkellä korkea. Ilmatieteen laitos on asettanut metsäpalovaroituksen ja se tarkoittaa, että kaikenlainen avotulenteko on Uudenmaan alueella kielletty.

– Täten myös juhannuskokkojen polttaminen ei näillä näkymin ole mahdollista, tähdennetään Länsi-Uudenmaan Pelastuslaitoksen keskiviikkoisessa tiedotteessa.

Pelastuslain mukaan nuotion tai avotulen sytyttäminen ei ole sallittua, mikäli alueelle on annettu metsä- tai ruohikkopalovaroitus.

– Laki on ehdoton ja pelastuslaitos ei voi antaa lupaa kokon sytyttämiseen.

Metsät ovat nyt niin kuivia, että suurpalon mahdollisuuden todennäköisyys on suuri.

Metsäpaloriskiä lisää tuuliolosuhteet, jotka helposti kuljettavat kipinöitä mukanaan. Kipinä saattaa syntyä myös metallin työstämisestä tai käsittelystä.

Avotuleksi ei katsota maapohjasta eristettyjä grillejä, tiilistä tai kiviaineksesta valmistettuja tulisijoja sekä edellisiä vastaavia laitteita, joista tuli ei voi päästä leviämään maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi.

Kevytrakenteisten, suoraan maapohjalle asetettavien ja helposti tuulessa kaatuvien grillien ja vastaavien muiden tulisijojen käyttö katsotaan pelastuslaissa tarkoitetuksi avotuleksi.

Täten esimerkiksi kertakäyttögrillejä ei voi käyttää metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.

– Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta sekä mahdollisista vahingoista, jotka aiheutuvat tulen riistäytyessä hallinnasta. Huomaathan, että avotulenteko vaatii aina maanomistajan suostumuksen, pelastuslaitokselta huomautetaan.

Voimassa olevat varoitukset voi tarkistaa https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset