Kasvomaskituotanto on menestys – vihtiläiseltä Globe Hopelta on tilattu kymmeniä tuhansia maskeja
3
Globe Hopen perustaja Seija Lukkala esittelee punaista designmaskia. Annukka Vakkuri
Katso isompi kuvaSeija Lukkala kertoo, että Globe Hope lähti kehittelemään kasvomaskeja jo helmikuussa Japanin kyseltyä yritykseltä design-maskeja. Annukka Vakkuri
Katso isompi kuvaGlobe Hope on saanut hyvän siivun kasvomaskien markkinoista. - Tilauksissa ei ole näkynyt hiipumista, Seija Lukkala sanoo. Annukka Vakkuri
Vihtiläinen yritys Globe Hope on ollut ajan hermolla koronaviruspandemian aikana.
Yritys lähti kehittelemään kasvomaskeja helmikuussa ja huhtikuussa maskituotantoa tehtiin täydellä höyryllä.
– Japanissa, kuten muissakin Aasian maissa, kasvomaski on ollut asuste ja designtuote jo kauan. Japanista meiltä kysyttiin maskeja jo viime vuoden puolella, jolloin aloimme suunnitella niitä, Globe Hopen perustaja ja toimitusjohtaja Seija Lukkala kertoo.
– Kasvomaskin 2.0 sekä design-maskimme suodatuskyky on yli 85 prosenttia eli se lähentelee lääkinnälliset kriteerit täyttävän maskin suodatuskykyä. Se on tehty hengittävästä kotimaisesta kuitukankaasta.
– Verrattuna normaalin kankaan suodatustehoon, joka on noin kymmenen prosenttia, tämän materiaalin suodatusteho on moninkertainen. Maskit kestävät myös hyvin pesuja, Seija Lukkala esittelee.
Hän kertoo, että maskia on testattu korkealuokkaisessa suomalaisessa tutkimuslaitoksessa. Kymmenen pesukerran jälkeen maskin suodatuskyvyn todettiin heikentyneen vain kuusi prosenttia.
On jännittävää nähdä, kuinka joka päivä tapahtuu kehitystä maskien tuotannossa.
– Maskin voi myös keittää, kymmenen keittokerran jälkeen maskin suodatuskyvyn on todettu heikentyvän vain kaksi prosenttia.
Perinteisesti Globe Hope on käyttänyt tuotteissaan kierrätys- ja ylijäämämateriaaleja. Nyt yritys käyttää maskien valmistuksessa muitakin materiaaleja.
Materiaalit ovat syntyneet kotimaisten yritysten Ahlström-Munksjön OYJ:n ja Suominen OYJ:n tuotekehityksen tuloksena.
– Valtion eri tahot sekä VTT ovat olleet kehitysprosesseissa kiinteästi mukana. Kuitukangas, jonka pääraaka-aine on polyesteri, valmistetaan Ahlströmin tehtaalla Tampereella.
Suomalaista maskituotantoa ovat olleet edistämässä muun muassa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Työterveyslaitos ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus.
Polyesteri valmistetaan maaöljystä, joka on uusiutumaton luonnonvara.
– Globe Hope on halunnut ottaa osaa koronakriisin ratkaisemiseen ja se mitä me voimme tehdä, on valmistaa kasvomaskeja, Seija Lukkala sanoo.
– Glope Hope yksi niistä yrityksistä, jotka ovat valmistaneet maskeja tästä kuitukankaasta.
Lukkala kertoo kankaan hiukkassuodatuksen olevan yli 85 prosenttia. Lääkinnällinen taso on 95 prosenttia.
– Kaikista lääkinnällisten kriteereiden alle jäävistä suojaimista puhutaan yleisesti vain kasvomaskeina, vaikka maskien suodatus saattaa vaihdella hyvin laajasti.
– Ranskassa on oma kategoria niille maskeille, jotka suodattavat yli 75 prosenttia partikkeleista. On oletettua, että tämä kategoria tulee EU-tasoisena käyttöön jossain vaiheessa.
Yrittäjä toteaa kasvomaskien hiukkassuodatuskyvystä puhumisen olevan ”melkoinen viidakko”.
– Olemme tehneet Työturvallisuuslaitoksen kanssa yhteistyötä, joka on selventänyt asioita hyvin. On jännittävää nähdä, kuinka joka päivä tapahtuu kehitystä maskien tuotannossa. Teemme paljon yhteistyötä myös Fimean ja eri ministeriöiden kanssa.
Kasvomaskeja tilataan Globe Hopelta Suomessa julkiselle puolelle joka viikko. Suurin yksittäinen tilaus on yli 35 000 maskia. Tänä keväänä tilauksia on tehty kymmeniä tuhansia.
– Kuluttajat ostavat verkkokaupan kautta maskeja ja myös tänne tehtaanmyymälään Nummelaan saa tulla ostoksille ja tutustumaan maskeihin.